Μικρή άνοδος με επιλεκτικές κινήσεις σε τραπεζικές μετοχές

Μικρή άνοδος με επιλεκτικές κινήσεις σε τραπεζικές μετοχές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη άνοδο με χαμηλό τζίρο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφονται σε επιλεκτικές κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά τις πιέσεις της Δευτέρας, καθώς και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το αρνητικό «γύρισμα» που σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών για τάσεις… ανόδου, εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς συσσώρευσης, με την ειδησεογραφία γύρω από τα γεωπολιτικά να οδηγεί τους επενδυτές σε στάση αναμονής, διατηρώντας έτσι τη συναλλακτική ατονία που χαρακτήρισε την αγορά τον Αύγουστο. Βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις διαθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων, που συνεχίζονται, καθώς και στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, την Παρασκευή, για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 639,60 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 1.529,80 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,65% και στις 843,14 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ (+3,71%), ΕΥΔΑΠ (+2,86%), ΔΕΗ (+1,90%), ΟΛΠ (+1,756%), ΕΛΠΕ (+1,76%) και Motor Oil (+1,70%). 

Ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης και έκλεισε με κέρδη 2,04% στις 332,00 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +4,04%, την Πειραιώς να ακολουθεί με κέρδη 2,32%, την Εθνική να κλείνει στο +1,62% και τη Eurobank στο +0,70%.

Το έλλειμμα θετικών καταλυτών και η συναλλακτική απαξίωση αποθαρρύνουν τους αγοραστές, καθιστώντας τις 650 μονάδες ισχυρό όριο αντίστασης, ενώ την ίδια ώρα η περίτεχνη καθημερινή εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων, έστω και χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών κατά κανόνα, καθιστά την περιοχή των 610 μονάδων ισχυρό όριο στήριξης, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Την ίδια ώρα, ανυδρία χαρακτηρίζει την οικονομική επικαιρότητα, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στο κατάλληλο μείγμα ενεργειών που θα ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα στην Αν. Μεσόγειο, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι οι καθημερινές εντάσεις, θαλάσσιες και εναέριες, ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο.

Παράλληλα, τα σενάρια επανεκκίνησης της οικονομίας μετατίθενται, καθώς τα γεωπολιτικά δεδομένα και η αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας προτάσσονται στην παρούσα φάση, με την ψυχολογία τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών να είναι ιδιαιτέρως φειδωλή. Επομένως, η διαδικασία συσσώρευσης στο ελληνικό Χρηματιστήριο με μικρή και ελεγχόμενη μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, στον βαθμό που δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT