Κάμψη μεγεθών για τον όμιλο Φουρλή το α΄ εξάμηνο του έτους

Κάμψη μεγεθών για τον όμιλο Φουρλή το α΄ εξάμηνο του έτους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ήταν η επίπτωση του lockdown λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα αποτελέσματα του ομίλου Φουρλή στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι ενοποιημένες πωλήσεις υποχώρησαν κατά 23%, στα 159,5 εκατ. ευρώ έναντι 207,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 15,9 εκατ. από 23,2 εκατ. πέρυσι.

Ο όμιλος είχε ζημίες προ φόρων 8,3 εκατ. (έναντι 1,0 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019) και καθαρές ζημίες 7,2 εκατ. ευρώ. Η σημαντική κάμψη των πωλήσεων είναι κοινό χαρακτηριστικό και στη λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) και στα αθλητικά είδη (Intersport, The Athlete’s Foot).

Οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ μειώθηκαν κατά 20,3%, στα 106 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020, από 132,9 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα κατά 21%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες, όπου ο όμιλος Φουρλή έχει τη φίρμα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 19%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων υποχώρησαν από 12,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 10,2 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά επτά  καταστήματα ΙΚΕΑ, πέντε από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και ένα στη Σόφια Βουλγαρίας. Επίσης λειτουργούν 10 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ. Εξι από αυτά στην Ελλάδα, τρία στη Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της ΙΚΕΑ (e-commerce) αναπτύχθηκαν με ιδιαιτέρως γρήγορο ρυθμό και στις τρεις χώρες, ιδίως κατά τους μήνες εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως το πρώτο μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ 8.000 τ.μ. περίπου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, και το πρώτο μικρού μεγέθους 2.000 τ.μ. περίπου, στον Πειραιά, έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020 αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τη λιανική αθλητικών ειδών (Intersport, The Athlete’s Foot), οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν στα 53,6 εκατ. καταγράφοντας μείωση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (74,4 εκατ.).

Στην Ελλάδα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 15,8%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η μεσοσταθμική μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη, της τάξης του 41,5%.

Η δραστηριότητα αθλητικών ειδών είχε λειτουργικά κέρδη 6,5 εκατ. έναντι 11,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι ζημίες προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 2,7 εκατ. από κέρδη προ τόκων και φόρων 3 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και οι ζημίες προ φόρων σε 6,3 εκατ.

Ο όμιλος Φουρλή έχει 138 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών. Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 51 καταστήματα στην Ελλάδα, 33 στη Ρουμανία, 22 στην Τουρκία, εννέα στη Βουλγαρία και έξι στην Κύπρο.

Επίσης, λειτουργούν 14 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις (e-commerce) αναπτύχθηκαν με γρήγορο ρυθμό στην Ελλάδα, ενώ το κανάλι ηλεκτρονικών πωλήσεων είναι ήδη σε λειτουργία και στις υπόλοιπες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT