Σε αναστολές δανείων 5 δισ. έχει προχωρήσει η Eurobank

Σε αναστολές δανείων 5 δισ. έχει προχωρήσει η Eurobank

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολές δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ και νέες χορηγήσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει η Eurobank για τη στήριξη των πελατών της. Απαλλαγμένη από το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και με το χαμηλότερο δείκτη NPEs στην ελληνική αγορά, η τράπεζα, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου, «εστιάζει εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη στήριξη των πελατών της νοικοκυριών και ιδίως των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία».

Εως τα τέλη του χρόνου οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι σαφής εικόνα για την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώνουν τις οφειλές τους θα αποτυπωθεί πιο ξεκάθαρα το α΄ τρίμηνο του 2021, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι η κουλτούρα πληρωμών λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα επιδεινωθεί και οι επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και στην κεφαλαιακή της επάρκεια θα είναι διαχειρίσιμες.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών, ο επικεφαλής της Eurobank σημείωσε ότι οι αναστολές δανείων έχουν σταθεροποιηθεί και ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης προσφέροντας λύσεις στους πελάτες της, μεταξύ των οποίων είναι η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» της κυβέρνησης, στο οποίο, όπως είπε, μπορεί να ενταχθεί το 40% των στεγαστικών δανείων της Eurobank. Από τα 5 δισ. ευρώ των αναστολών, το 30% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 47% δάνεια νοικοκυριών.

Το α΄ εξάμηνο σηματοδοτήθηκε από την επιτυχή ολοκλήρωση του πλάνου μείωσης των NPEs στο επίπεδο του 15%, το χαμηλότερο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το συνολικό αποτέλεσμα της τράπεζας υπήρξε ζημιογόνο κατά 1,1 δισ. ευρώ, καθώς ενσωμάτωσε τη ζημία από τις συναλλαγές Cairo και FPS συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ μετά από φόρους.

Χωρίς τον συνυπολογισμό της ζημίας από την τιτλοποίηση τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 176 εκατ. ευρώ έναντι 97 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και οφείλονται στην ενίσχυση κατά 8% σε ετήσια βάση των οργανικών κερδών προ προβλέψεων στα 435 εκατ. ευρώ και κατά 5,8% σε τριμηνιαία βάση στα 224 εκατ. ευρώ. Σταθερή είναι η συνεισφορά των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, που παρέμειναν κερδοφόρες με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 82 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο, έναντι 99 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2019.

Στο τέλος του α΄ εξαμήνου τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων του ομίλου της Eurobank ενισχύθηκαν κατά 5,7% στα 501 εκατ. ευρώ και κατά 34,1% το β΄ τρίμηνο του έτους σε 287 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν στο τέλος του εξαμήνου στα 271 εκατ. ευρώ, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε κατά 610 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ανήλθε σε 60,6% λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης Cairo.

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε κατά 110 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2020 και διαμορφώθηκε σε 15,5%, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 13% το α΄ εξάμηνο 2020, μετά την επίπτωση από τις συναλλαγές Cairo & FPS.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η διανομή στους μετόχους της Eurobank των μετοχών του SPV Cairo. Η αναλογία είναι 1 μετοχή του SPV για κάθε 15 μετοχές της τράπεζας και η εύλογη αξία των υπό διανομή μετοχών προσδιορίζεται στα 57 εκατ. ευρώ ή 1,6 ευρώ ανά μετοχή της Eurobank, όπως αξιολογήθηκε από ανεξάρτητο ελεγκτή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT