Στην Intrum το πακέτο Phoenix της Πειραιώς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σουηδικός όμιλος Intrum, με τον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει υπογράψει στρατηγική συνεργασία για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, είναι ο προτιμητέος επενδυτής για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix αξίας 1,9 δισ. ευρώ.

Η Intrum αναδείχθηκε ύστερα από σύντομη διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποίησε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εντός του Αυγούστου, στο πλαίσιο επιτάχυνσης του σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου ανήλθαν σε 23,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,6 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Phoenix, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσει έως τα τέλη του χρόνου η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Vega, συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία

Με βάση την επιστολή δέσμευσης που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών, η Intrum θα αποκτήσει το 30% των ομολόγων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) εξοφλητικής προτεραιότητας που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησης, που θα πρέπει σε ποσοστό 50% τουλάχιστον να διανεμηθεί σε επενδυτές, διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της ποσοστό 65% των ομολόγων ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Phoenix και για τον λόγο αυτό έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στις εποπτικές αρχές. Η τράπεζα θα διακρατήσει ποσοστό 5% των εν λόγω ομολόγων.

Μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού (hive-down), που ενέκρινε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το νέο αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα θα διακρατήσει το 100% των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) και 5% των ομολόγων ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Ημερομηνία μετασχηματισμού έχει οριστεί η 31η Ιουλίου. Η «νέα Πειραιώς» θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών (Πειραιώς Συμμετοχών). Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

H Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε στις αρχές Αυγούστου αίτηση για την ένταξη του χαρτοφυλακίου Phoenix στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου «Hρακλής». Το αίτημα αφορά τους τίτλους υψηλής εξοφλητικής (senior notes) προτεραιότητας της τιτλοποίησης, συνολικής ονομαστικής αξίας έως 1 δισ. ευρώ Η τράπεζα προτίθεται να καταθέσει αίτημα για την υποβολή και του χαρτοφυλακίου Vega στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων και συγκεκριμένα για τον senior τίτλο, που όπως έχει ανακοινώσει διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ. Ανοικτό είναι το θέμα εάν και στο χαρτοφυλάκιο Vega θα δοθεί τμήμα του mezzanine τίτλου στους μετόχους της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας  Πειραιώς η επίπτωση στα κεφάλαια από τη ζημία των τιτλοποιήσεων θα διαμορφωθεί στις 180 μονάδες βάσης –στις 45 μονάδες βάσης είναι η επίπτωση της τιτλοποίησης Phoenix– που μεταφράζεται σε ζημία 1,1 – 1,4 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Phoenix περιλαμβάνει 58.000 στεγαστικά δάνεια 22.000 οφειλετών, από τα οποία το 67% είναι καταγγελμένα και το υπόλοιπο σε βαθιά καθυστέρηση. Η μέση απαίτηση ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 90.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής του χαρτοφυλακίου ανέρχεται περίπου σε 20 έτη.

Αντίστοιχα, το χαρτοφυλάκιο Vega αποτελείται από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια κυρίως, που συνδέονται με εξασφαλίσεις σε 43.000 ακίνητα. Περιλαμβάνει 53.000 δάνεια από 18.000 οφειλέτες και το 70% των δανείων είναι καταγγελμένο. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT