Απειλή λουκέτου ελλείψει ρευστότητας για την εταιρεία υποδημάτων Elite

Απειλή λουκέτου ελλείψει ρευστότητας για την εταιρεία υποδημάτων Elite

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας βρίσκεται η εταιρεία παραγωγής και εισαγωγής υποδημάτων Elite. Η κατάσταση της εταιρείας θέτει εν εμφιβόλω τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου που διαθέτει στην Αθήνα και για τον λόγο αυτόν η διοίκησή της είχε χθες συνάντηση με τους εργαζομένους. Το πρόβλημα της Elite, που φέτος συμπλήρωσε 33 χρόνια παρουσίας στην αγορά, αφορά πρωτίστως υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές της, ενώ υπάρχουν οφειλές και προς τους εργαζομένους. Η εταιρεία απασχολεί 250 άτομα, ωστόσο ένα πιθανό λουκέτο θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα που τροφοδοτεί την παραγωγική της δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πρόβλημα της Elite προέκυψε από τη ραγδαία επέκτασή της την τελευταία διετία στη λιανική, από όπου δεν προέκυψαν τα αναμενομένα έσοδα. Ελλείψει της αναγκαίας ρευστότητας, η εταιρεία φέρεται να προσέβλεπε σε νόμο για την παροχή της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου σε ό, τι αφορά το εργασιακό κόστος, ο οποίος όμως ουδέποτε ίσχυσε. Με παραγωγική δυναμικότητα 1.000.000 ζευγαριών γυναικείων υποδημάτων τον χρόνο, η διοίκηση της Elite στράφηκε και στην εισαγωγή, αντιπροσωπεύοντας τη φίρμα «Βata».

Σήμερα, στο δίκτυο καταστημάτων της συγκαταλέγονται 65 σημεία πώλησης στην Ελλάδα, αλλά και 11 καταστήματα σε χώρες όπως η Κύπρος, ο Λίβανος, τα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Σερβία. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα σημεία αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchise, πολιτική που η εταιρεία επεδίωκε να ενισχύσει. Παράλληλα, η Elite διαθέτει συνεργασίες με περισσότερους από 350 συνεργάτες χονδρικής. Μία προσεκτική πάντως ανάγνωση του ισολογισμού της για το 2008 αναδεικνύει αυξημένες υποχρεώσεις, παρά την αύξηση του τζίρου. Ειδικότερα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν σε 27,56 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008, έναντι 17,13 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007, τα αποθέματα άγγιζαν τα 11,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9,29 εκατ. ευρώ το 2007 και τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονταν σε 7,04 εκατ. ευρώ από 6,67 εκατ. ευρώ το 2007. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της Elite εμφανίζεται αυξημένος το 2008, στα 29,95 εκατ. ευρώ, έναντι 27,34 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν μειωμένα σε 405.527 ευρώ, έναντι 513.595 ευρώ το 2007.

Με δηλώσεις τους στην «Κ», πάντως, τόσο ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Υποδημάτων & Εξαγωγέων (ΕΛΣΕΒΒΥΕ), κ. Θ. Βαβουλάς, όσο και ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΛΣΕΒΒΥΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Υπόδησης, κ. Δημ. Παλαιοκώστας, σημειώνουν ότι όλος ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Ο κ. Παλαιοκώστας σημειώνει ότι κάθε χρόνο εισάγονται στην ελληνική αγορά 82 εκατ. ζευγάρια υποδήματα, τη στιγμή που η αγορά απορροφά μόλις 45 εκατ. ζευγάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT