Στο «βαθύ κόκκινο», όσον αφορά την πίεση από περιστατικά COVID-19, παραμένουν τα νοσοκομεία της Αττικής, με τις υγειονομικές αρχές να εξετάζουν όλα τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας του ΕΣΥ, χωρίς να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο εμπλοκής των ιδιωτικών νοσοκομείων για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Χθες, το ποσοστό πληρότητας των περίπου 350 κλινών εντατικής COVID στην Αττική ξεπερνούσε το 90% (66,5% στην επικράτεια). Στις απλές κλίνες COVID η πληρότητα στο λεκανοπέδιο ήταν 82%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο ότι τις τελευταίες 4-5 ημέρες οι κλίνες είχαν αυξηθεί κατά 300 (προσεγγίζουν πλέον τις 2.500). Στην επικράτεια το ποσοστό πληρότητας των απλών κλινών COVID είναι στο 50%.
Διαβάστε επίσης Ο οδικός χάρτης για τους επόμενους εμβολιασμούς
Προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας προχωράει με βάση τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του Σισμανογλείου σε αποκλειστικά νοσοκομείο COVID, του ΝΙΜΤΣ σε νοσοκομείο non COVID, τη διάθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ για τα non COVID περιστατικά, και την επικούρηση των εφημεριών του Ασκληπιείου και του Θριασίου από ιδιωτικές κλινικές. Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για το «Ερρίκος Ντυνάν» και τις επόμενες ημέρες το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα μπει στο πρόγραμμα εφημεριών αντικαθιστώντας το Σισμανόγλειο.
Παράλληλα, εξετάζονται και άλλα σενάρια. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση επιπλέον 30 κλινών του νοσοκομείου Χαλκίδας για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό (νέες διαγνώσεις), κάτι που συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς του νοσοκομείου και προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι την Κυριακή απεστάλησαν από το υπουργείο σχετικές οδηγίες. Σύμφωνα με αυτές, το νοσοκομείο έπρεπε να υποδείξει 30 ασθενείς non COVID που θα μπορούσαν να διακομισθούν σε ιδιωτικές κλινικές ώστε να αναπτυχθεί αντίστοιχος αριθμός κλινών COVID.
Το ενδεχόμενο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα και για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά. Ο υπουργός, αφού υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο προχώρησε σε επίταξη κλινικών, τόνισε ότι υπάρχει και στην Αθήνα σχεδιασμός ώστε να χρησιμοποιηθούν δομές του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση της πίεσης. Οπως είπε: «Βεβαίως μιλάμε για μία συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει συνεννόηση και αντιλαμβάνονται όλοι ότι σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς και ότι το εθνικό σύστημα είναι ένα. Και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και ο σχεδιασμός και η προοπτική εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση περιστατικών COVID». Ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας στην ερώτηση για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, σημείωσε ότι υπάρχουν 1.123 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ 217 είναι διαθέσιμες σε ιδιωτικά και 51 σε στρατιωτικά. Για τους ασθενείς με κορωνοϊό είναι διαθέσιμο το 55% των κλινών (738 στο ΕΣΥ και 24 σε στρατιωτικά).
Σημειώνεται ότι επίκαιρη ερώτηση για την αξιοποίηση του «Ερρίκος Ντυνάν» και των ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 κατέθεσε στη Βουλή χθες ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.