Επένδυση 6 εκατ. ευρώ στην Αρχειοθήκη Α.Ε.

Επένδυση 6 εκατ. ευρώ στην Αρχειοθήκη Α.Ε.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη διαχείριση ηλεκτρονικού και φυσικού αρχείου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ελληνικές εταιρείες που πρωτοστατούν στον κλάδο της ψηφιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού το τελευταίο διάστημα, παρέχοντας υπηρεσίες που θα συμβάλλουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Μία από αυτές είναι η Αρχειοθήκη Α.Ε., η οποία διέβλεψε από νωρίς τη δυναμική του ψηφιακού μετασχηματισμού, ξεκινώντας ως εταιρεία φύλαξης φυσικών αρχείων, του «θησαυρού» δηλαδή του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Σε αυτήν επένδυσε 6 εκατ. ευρώ η ελληνική EOS Capital Partners, αποκλειστικός διαχειριστής του EOS Hellenic Renaissance Fund με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη.

Η Αρχειοθήκη ιδρύθηκε το 2006 από τον Περικλή Αργυρό και τον Ανδρέα Παπαδάκη και συνιστά τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα στον τομέα της ψηφιοποίησης, προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης και φύλαξης ηλεκτρονικού και φυσικού αρχείου. Η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αγοράς υφιστάμενων μετοχών, με το ελληνικό fund να αποκτά μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία.

Όπως αναφέρουν πηγές, η επένδυση των 6 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην εταιρεία να μοχλεύσει έως 20 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία για την οργανική της ανάπτυξη, τη συμμετοχή της σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και την εξαγορά μικρότερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του data management και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η Αρχειοθήκη ήδη έχει δώσει το «παρών» σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού πληροφορίες αναφέρουν πως έχει υποβάλει και εκείνη προσφορά στον διαγωνισμό-μαμούθ για την ψηφιοποίηση του ελληνικού κτηματολογίου με το σχήμα Unisystems – Onex.

Η Αρχειοθήκη διαθέτει πλατφόρμα ψηφιακού μετασχηματισμού με λύσεις και υπηρεσίες ψηφιακής και φυσικής διαχείρισης εγγράφων, πληροφορίας και data logistics. Τα φυσικά αρχεία –πολλά εκ των οποίων ανήκουν σε πελάτες (τράπεζες, ασφαλιστικές, δικηγορικά γραφεία, ναυτιλιακές) αλλά και στο Δημόσιο– φυλάσσονται σε 7 διαχειριστικά κέντρα υψίστης ασφαλείας άνω των 25.000 τ.μ. Η εταιρεία μετρά πάνω από 300 πελάτες, ενώ διαθέτει 250 τεχνικούς που ψηφιοποιούν πάνω από 100 εκατoμμύρια σελίδες ετησίως. Εκεί φυλάσσονται περίπου 1,5 εκατομμύριο κιβώτια με έγγραφα που εάν στοιχηθούν το ένα δίπλα στο άλλο καλύπτουν μια απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, μέσα από τη σύναψη συνεργασιών με την ELO Digital Office η Αρχειοθήκη παρέχει την πλατφόρμα διαχείρισης εγγράφων και περιεχομένου ELΟ, ενώ μέσα από τη συνεργασία με την αμερικανική DFIN παρέχει τα virtual data rooms, εργαλεία απαραίτητα για να γίνουν «ντιλ» στην αγορά. Εν τω μεταξύ, αναπτύσσει τεχνολογίες στον τομέα της διαχείρισης της πληροφορίας, διαθέτοντας ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης περίπου 25 ατόμων. Πρόκειται για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν μεγάλο όγκο εγγράφων αλλά και να αντλήσουν την πληροφορία που αναζητάει ο εκάστοτε πελάτης.

Όσον αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα, η διοίκηση εκτιμά πως το 2021 θα καλυφθούν οι απώλειες που καταγράφηκαν το 2020, προβλέποντας πως ο τζίρος θα αγγίξει τα 10 εκατ. ευρώ περίπου, από 8,8 εκατ. το 2020. Παράλληλα, τα EBITDA αναμένεται να αγγίξουν τα 2,5 εκατ. ευρώ, από 1,6 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, από 0,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT