Εως 30 Μαΐου η είσοδος της «Μπλε Κέδρος» στο Χ.Α.

Εως 30 Μαΐου η είσοδος της «Μπλε Κέδρος» στο Χ.Α.

Μάχη με τον χρόνο αναμένεται να δώσει η διοίκηση της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» προκειμένου να προλάβει την καταληκτική ημερομηνία για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δηλαδή την 30ή Μαΐου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τον χρόνο αναμένεται να δώσει η διοίκηση της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» προκειμένου να προλάβει την καταληκτική ημερομηνία για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δηλαδή την 30ή Μαΐου. Σύμφωνα με πηγές εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat) προχώρησε πρόσφατα στην κατάθεση του ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή των μετοχών της, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε αναθέσει σε συμβούλους – εξωτερικούς συνεργάτες τη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στόχος πλέον είναι αφενός μεν η έγκριση του ενημερωτικού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφετέρου δε η ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής μέχρι το τέλος Μαΐου, καθώς η «Μπλε Κέδρος», έχοντας συσταθεί ήδη από το 2017, έχει εξαντλήσει –και με το παραπάνω– όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο περί ΑΕΕΑΠ παρατάσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ένταξη των μετοχών της στο Χ.Α. μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, η εταιρεία θα χάσει την άδεια λειτουργίας της και θα τεθεί υπό εκκαθάριση. Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι το κατά πόσον η εταιρεία, εφόσον τελικά προλάβει τη σχετική προθεσμία, θα συνοδεύσει την εισαγωγή της με μια αύξηση κεφαλαίου, ώστε να διευρυνθεί και η μετοχική βάση της. Κατά την προηγούμενη διετία, οι σκέψεις για κάτι τέτοιο «σκόνταφταν» στο γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται αποκλειστικά από ξενοδοχεία και καταστήματα της αλυσίδας Coco-Mat, δύο κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και την κρίση που την ακολούθησε.

Κατέθεσε το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των μετοχών της – Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ΑΕΕΑΠ.

Στο τέλος του 2021 το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείτo από συνολικά 33 ακίνητα, εύλογης αξίας 100 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 20 είναι μισθωμένα και 10 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια. Μεταξύ των πιο πρόσφατων κινήσεων της «Μπλε Κέδρος» περιλαμβάνεται η απόκτηση στις αρχές του έτους ενός διατηρητέου κτιρίου στην οδό Ασκληπιού 96 στα Εξάρχεια. Το ακίνητο αποκτήθηκε μέσω πλειστηριασμού αντί ποσού 200.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί η αγορά τριών αγροτεμαχίων στη θέση Λεύκη Ελαφονήσου στη Λακωνία, συνολικής επιφάνειας 13,8 στρεμμάτων και κόστους 390.000 ευρώ.

Κατά την περυσινή χρήση, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα ανήλθαν σε 4,75 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 37,1% συγκριτικά με τα 3,47 εκατ. ευρώ του 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη σημαντική υστέρηση των εσόδων το 2020, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τη στήριξη προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες του τουρισμού. Αντίστοιχα, τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων της «Μπλε Κέδρος» στην εύλογη αξία ανήλθαν πέρυσι σε 16,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 5,3 εκατ. ευρώ το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 20,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 2,714 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα κέρδη (χωρίς τα κέρδη από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας) διαμορφώθηκαν σε σχεδόν 4 εκατ. ευρώ, από 2,65 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 49,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT