Ενίσχυση τζίρου με μείωση κερδών για την «Κρι Κρι» το 2021

Ενίσχυση τζίρου με μείωση κερδών για την «Κρι Κρι» το 2021

Η αύξηση κόστους παραγωγής και η «μάχη» στο γιαούρτι έπληξαν την κερδοφορία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αύξηση των πωλήσεων, αλλά με μείωση των κερδών, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής καθώς και εξαιτίας του «πολέμου τιμών» στο γιαούρτι που έγινε στη διάρκεια του περασμένου έτους, έκλεισε το 2021 για την «Κρι Κρι». Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία εκτιμά για το 2022 ότι μπορεί να επιτύχει υψηλό μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, με βάση τουλάχιστον τα έως τώρα δεδομένα, ενώ προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στα περιθώρια λειτουργικού κέρδους λόγω των εκτεταμένων ανατιμήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες, και δη στο γάλα, λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Τονίζει, δε, ότι η αύξηση των πωλήσεων γιαουρτιού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ο κύκλος εργασιών της το 2021 διαμορφώθηκε σε 134,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6,8% σε σύγκριση με το 2020. Οι πωλήσεις γαλακτοκομικών (κυρίως γιαούρτι) ανήλθαν σε 104,24 εκατ. ευρώ έναντι 99,77 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 4,5%. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας, καθώς στην εγχώρια αγορά οι πωλήσεις γιαουρτιού της «Κρι Κρι» υποχώρησαν κατά 0,8%, κάτι που η εταιρεία αποδίδει, όπως αναφέρει στην οικονομική της έκθεση, στη συρρίκνωση της αγοράς και στις εμπορικές κινήσεις του ανταγωνισμού.

Αντιθέτως, λόγω της ενίσχυσης του τουρισμού και της άρσης πολλών περιοριστικών μέτρων αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις παγωτού. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν το 2021 κατά 17,8%, φτάνοντας τα 29,82 εκατ. ευρώ. Καθοριστική συμβολή στην αύξηση των πωλήσεων παγωτού είχε και η προσθήκη 800 νέων σημείων πώλησης. Οι εξαγωγές της «Κρι Κρι» σημείωσαν αύξηση 12,28% και διαμορφώθηκαν στο 45,45% των συνολικών πωλήσεών της. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 10,1% και διαμορφώθηκαν σε 16,53 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 16,6% σε σύγκριση με το 2020 και ανήλθαν σε 15,84 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη της «Κρι Κρι» διαμορφώθηκαν σε 20,96 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,8%.

Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 12,28% σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν στο 45,45% των συνολικών πωλήσεών της.

Το μερίδιο αγοράς των γιαουρτιών «Κρι Κρι» ανήλθε σε 16,3% (2020: 16,1%) διατηρώντας τη 2η θέση της αγοράς, ενώ όσον αφορά τις πωλήσεις παγωτού στο σούπερ μάρκετ (πρόκειται για κατηγορία με μεγάλες πωλήσεις στα μικρά σημεία πώλησης, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ κ.ά.) το μερίδιό της (κατ’ όγκο) διαμορφώθηκε σε 15%.

Η «Κρι Κρι» κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δαπάνες λόγω της αύξησης των ενεργειακών προϊόντων το 2021, αλλά και στις μελλοντικές επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις. Ετσι, το 2021 οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 2,8% του συνόλου των δαπανών και οι δαπάνες μεταφοράς και διανομής το 5,3% του συνόλου των δαπανών. «Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση και συντήρηση έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος. Στην περίπτωσή μας παρατηρείται σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής του νωπού γάλακτος και επακόλουθα και της τιμής του. Αυτό εξηγείται από την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, που επηρέασε το κόστος αγροτικής παραγωγής ζωοτροφών. Επίσης, οι τιμές του πλαστικού, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό συσκευασίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να περιορίσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, επιδρώντας στις καταναλωτικές τους συνήθειες», αναφέρει η «Κρι Κρι», προσθέτοντας ότι ήδη τους πρώτους μήνες του 2022 η αγορά γιαουρτιού είναι πτωτική.

Εμφαση αναμένεται να δώσει η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία στις αγορές του εξωτερικού, επεκτείνοντας σημαντικά τις εξαγωγές της και στην κατηγορία του παγωτού.

Για τη χρήση του 2021 η διοίκηση της «Κρι Κρι» προτείνει τη διανομή μερίσματος μεικτού ποσού 0,20 ευρώ/μετοχή (όσο και για τη χρήση του 2020), πρόταση που θα τεθεί προς έγκριση από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 5 Ιουλίου 2022.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT