Η απομακρυσμένη εργασία και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας ήρθαν για να μείνουν

Η απομακρυσμένη εργασία και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας ήρθαν για να μείνουν

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απομακρυσμένη από το γραφείο εργασία είναι κάτι που έχει περάσει από το μυαλό των περισσότερων εργαζομένων κάποια στιγμή. Μετά την πανδημία, δε, έγινε πραγματικότητα για πολλούς και φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται μέρος της συνείδησης ολοένα και περισσότερων εργαζομένων. Μόλις σε δύο χρόνια, έγινε καθημερινότητα για αρκετά εκατομμύρια εργαζομένους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τελευταία έρευνά του Great Place to Work® διαπίστωσε ότι τρία στα πέντε στελέχη του Fortune 500 πιστεύουν ότι έως και το 25% του εργατικού δυναμικού τους θα συνεχίσει να εργάζεται εξ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση μετά την πανδημία. 

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις, οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι θα «αναγκάσουν» τους εργοδότες σε παραχώρηση μεγαλύτερης ευελιξίας στον χώρο εργασίας, ή διαφορετικά να αποχωρήσουν (ήδη παρατηρείται το φαινόμενο του λεγόμενου «Great Resignation»). Το 2022 αναμένεται επίσης οι περισσότεροι εργοδότες να δώσουν στους εργαζομένους μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοδιαχείρισης, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον τόπο εργασίας. 

Πώς μπορούν οι εταιρείες να κάνουν την υβριδική εργασία πιο παραγωγική και ελκυστική για τους εργαζομένους;

Με τόση αβεβαιότητα, πολλές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν στέρεο έδαφος για τη νέα τους κανονικότητα. Ακόμα κι έτσι, μπορεί να είναι εύκολο για τις εταιρείες να κολλήσουν σε πολιτικές και κανόνες σχετικά με την υβριδική εργασία. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο νέος υβριδικός χώρος εργασίας καλείται να παρέχει τρία πράγματα:

• Παραγωγικότητα: Εκτέλεση της εργασίας αποτελεσματικά. 
• Ευελιξία: Εξατομίκευση στον τρόπο εργασίας, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να είναι το ίδιο παραγωγικοί, είτε από το γραφείο είτε από το σπίτι.
• Συνδεσιμότητα: Ενθάρρυνση των συνεργασιών που υποστηρίζουν την ομαδική εργασία και την οργανωτική κουλτούρα.

Μερικές πρακτικές για τη βελτίωση των παραπάνω:

1 Ενισχύστε την παραγωγικότητα

Διαμορφώστε υβριδικές στρατηγικές γύρω από την παραγωγικότητα, όχι μόνο σχετικά με τη συμμόρφωση στην εταιρική πολιτική. Τώρα είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσετε πώς ορίζεται η υψηλή απόδοση για τους εργαζομένους σας και πώς να συνεργαστείτε καλύτερα για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επικεντρωθεί στις σωστές αναφορές αποδοτικότητας και ότι έχετε τα σωστά εργαλεία για την παρακολούθηση της προόδου. Αξιολογήστε ποιες δραστηριότητες είναι καλύτερες να ολοκληρώνονται στο χώρο εργασίας και ποιες μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, παρά το διακύβευμα της υψηλής πίεσης της εργασίας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες βιοτεχνολογίας και υγείας μπήκαν στη φετινή λίστα Best WorkplacesTM  ανά την υφήλιο, με καλύτερα αποτελέσματα από τα προηγούμενα χρόνια.
Και καθότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ήταν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για το εμβόλιο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έκαναν αυτό που ένιωθαν ότι καλούνται να κάνουν: να βοηθήσουν άρρωστους ανθρώπους όταν το χρειάζονταν περισσότερο.

2 Ενισχύστε την ευελιξία

Επιτρέψτε την ευελιξία μέσα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης. Πιθανότατα δεν υπάρχει ένα μοντέλο υβριδικής εργασίας που να είναι ιδανικό για όλους τους εργαζομένους. Το να επιτρέπετε στα στελέχη δικαιοδοσία εξατομίκευσης πολιτικών είναι πιθανότατα απαραίτητο, δεδομένων των διαφορετικών εργασιακών συνθηκών στην εταιρεία σας. Είναι επίσης απαραίτητο να τεθούν όρια για το πότε οι εργαζόμενοι είναι διαθέσιμοι και πότε όχι.

Η ευελιξία και η αυτονομία μπορούν στην απέναντι όχθη να δημιουργήσουν προβλήματα ασάφειας και συντονισμού. Είναι διαπιστωμένο ότι τα στελέχη τείνουν να επικοινωνούν λιγότερο συχνά και αποτελεσματικά όταν οι εργαζόμενοι περνούν περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι εξ αποστάσεως. 

Ωστόσο, η αποδοτικότητα των εργαζομένων σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ όταν τα στελέχη κάνουν προληπτικά check-in με τους υπαλλήλους τους αρκετές φορές την εβδομάδα. Απαραίτητο φαίνεται λοιπόν καθώς αυξάνεται η ευελιξία, να πρέπει οι διευθυντές να αυξήσουν την επικοινωνία, σχετικά με τις προτεραιότητες της εργασίας, την πρόοδο και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.

3 Ενισχύστε τη συνδεσιμότητα

Όταν οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο γραφείο συμπεριφέρονται σαν να εργάζονται εξ αποστάσεως, οι εργαζόμενοι σε υβριδικά μοντέλα εργασίας  είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μέρος της ομάδας. Για παράδειγμα, υποστηρίζοντας τη χρήση φορητών υπολογιστών σε όλες τις συσκέψεις, ώστε όλοι να έχουν παρουσία σε κοινή οθόνη, μπορείτε έτσι να δημιουργήσετε μια πιο διαδραστική εμπειρία, χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης, το να αφιερώνετε χρόνο για εκπαίδευση όλοι μαζί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξελιχθείτε σε μια υβριδική ομάδα. 

Δώστε στους ανθρώπους έναν σημαντικό λόγο να έρθουν στο γραφείο. Μια πολιτική που επιβάλλει παρουσία στο γραφείο, δεν είναι απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι πρέπει να έρχονται στο γραφείο. Οι ηγέτες πρέπει να αναπτύξουν μια πρόταση αξίας στο χώρο εργασίας που αντιπροσωπεύει την κουλτούρα, τα οφέλη και τις αλληλεπιδράσεις που θα βιώσουν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας.

Mια βέλτιστη πρακτική: επιλέξτε ένα εργαζόμενο από κάθε τμήμα για να είναι το σημείο αναφοράς των εξ αποστάσεως εργαλείων. Ο εργαζόμενος εκπαιδεύεται στα νέα εργαλεία και στη συνέχεια προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την καλύτερη χρήση αυτών και τη συνολική εμπειρία χρήσης για την ομάδα. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος για τυχόν ερωτήσεις, απορίες και συμβουλές.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν επιστρέφουμε στον ίδιο χώρο εργασίας που αφήσαμε πριν από την πανδημία και οι εργαζόμενοι με τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως προσδοκούν σε μεγάλο βαθμό ένα υβριδικό περιβάλλον γραφείου στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT