Οι επενδυτές των startups προτίμησαν το 2021 τις εταιρείες fintech

Οι επενδυτές των startups προτίμησαν το 2021 τις εταιρείες fintech

Aπό τo περίπου 1 δισ. δολ. που άντλησαν οι ελληνικές startups πέρυσι, το 55% κατευθύνθηκε σε εταιρείες fintech

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρέμεινε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο του fintech, αλλά και για αυτόν της παροχής υπηρεσιών γύρω από την εκπαίδευση (edtech), κατά την περυσινή χρονιά. Η προτίμηση των επενδυτών για τεχνολογίες που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (fintech) συνεχίζεται και φέτος, παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί στην αγορά ο πληθωρισμός, αλλά και η μειωμένη ρευστότητα σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Aπό τo περίπου 1 δισ. δολ. που άντλησαν οι ελληνικές startups πέρυσι, το 55% κατευθύνθηκε σε εταιρείες fintech.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Endeavor Greece με τίτλο «2021 Greek-Tech Ecosystem Insights & Predictions for 2022», από το περίπου 1 δισ. δολ που άντλησαν οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες το 2021, το 55% κατευθύνθηκε σε εταιρείες fintech (παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μέσω της τεχνολογίας). Ειδικότερα, όσες δραστηριοποιούνται στους τομείς των πληρωμών, των τραπεζικών υπηρεσιών, αλλά και των ασφαλιστικών λύσεων, το 2021 βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Viva Wallet, που άντλησε πέρυσι 80 εκατ. δολ. και στη συνέχεια έγινε η πρώτη unicorn εταιρεία (με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ.), μέσα από το deal με την JP Morgan. Μεγάλη χρηματοδότηση άντλησε η Storfund (410 εκατ. δολ.), ενώ χρηματοδότηση κοντά στα 24 εκατ. δολ. άντλησε και η Plum. Σύμφωνα με την έρευνα της Endeavor Greece, εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως το real estate (proptech) ή σε κλάδους που αφορούν εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης αυτοκινήτου, απορρόφησαν το 25% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν συνολικά κατά την περυσινή χρονιά. Πέρυσι ξεχώρισε η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground που «σήκωσε» 180 εκατ. δολ., ενώ μέσα στο 2022 νέα εγχειρήματα κινούν το ενδιαφέρον ακόμη μεγάλων ονομάτων του επιχειρηματικού χώρου. Τέτοια είναι η περίπτωση της ελληνικής Protio του Αντώνη Φιοράκη, η οποία απευθύνεται σε ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν το ακίνητό τους και σε επενδυτές – αγοραστές που ενδιαφέρονται για τη μακροχρόνια εκμετάλλευσή του, μέσω της εκμίσθωσης. Η εταιρεία προσφάτως σήκωσε 2 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας κεφάλαια, μεταξύ άλλων, από τον angel investor και ιδρυτή της Google Maps, Λαρς Ράσμουσεν. Τέλος, εταιρείες που έχουν εφεύρει εργαλεία για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διευκόλυνση της παροχής υπηρεσιών στον χώρο της εκπαίδευσης, απορρόφησαν το 8% του συνόλου των κεφαλαίων το 2021. Ανάμεσα σε αυτές η LearnWorlds (άντλησε 32 εκατ. δολ.), η οποία είδε τα μεγέθη της να αυξάνονται μέσα στην πανδημία, αλλά και η Schoox, που μέσα από την πλατφόρμα της δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναθέσουν online μαθήματα στους υπαλλήλους τους, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT