Βελτίωση κατέγραψε ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα

Βελτίωση κατέγραψε ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα

Με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της, η Ελλάδα εμφανίζει, για πρώτη φορά, υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε μια σειρά υποκατηγοριών του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της, η Ελλάδα εμφανίζει, για πρώτη φορά, υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε μια σειρά υποκατηγοριών του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και «συνολικά σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο τα τελευταία έτη συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση για τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Οπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν αντανακλάται ακόμα πλήρως στον δείκτη DESI που εκδίδει ετησίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ωστόσο, στην έκθεση του 2022, η οποία κατά κύριο λόγο βασίζεται στα στοιχεία από τα μέσα του 2021, η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε μια σειρά από κρίσιμες κατηγορίες», σημειώνουν.

Βρίσκεται για πρώτη φορά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε μια σειρά από κρίσιμες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, στον τομέα της συνδεσιμότητας η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά την κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και πέμπτης γενιάς (5G). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών πραγματοποίησε σημαντική βελτίωση πέντε θέσεων (22/27). Ωστόσο απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή (9%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (41%), και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G (66%). Και αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Βελτίωση κατέγραψε ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα-1

Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ο αριθμός των ενεργών χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (69%) αυξήθηκε από πέρυσι (67%) και είναι κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (65%). Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε., η χώρα σημείωσε πρόοδο και όσον αφορά τον πληθυσμό που διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, πεδίο όπου οι επιδόσεις της Ελλάδας (52%) βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (54%). Ωστόσο, σχετικά με την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της Ε.Ε. Μόνο το 39% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσιάζουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι 55% του μέσου όρου της Ε.Ε. Ωστόσο, το 20% των ΜμΕ στην Ελλάδα πωλούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους μέσω Διαδικτύου, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ε.Ε. (18%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT