Νέα επιβράδυνση για την οικοδομική δραστηριότητα

Νέα επιβράδυνση για την οικοδομική δραστηριότητα

Σημάδια κόπωσης έχει αρχίσει να επιδεικνύει η οικοδομική δραστηριότητα, μετά την ανάκαμψη των προηγούμενων μηνών, καθώς σημείωσε κάμψη για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον φετινό Απρίλιο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια κόπωσης έχει αρχίσει να επιδεικνύει η οικοδομική δραστηριότητα, μετά την ανάκαμψη των προηγούμενων μηνών, καθώς σημείωσε κάμψη για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον φετινό Απρίλιο. Ειδικότερα, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 1.997 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 428.372 τ.μ. επιφάνειας και 2.135.411 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 10,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 16,3% στην επιφάνεια, ενώ ο όγκος ενισχύθηκε οριακά κατά 1,6%.

Αντιστοίχως, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση κατά 11% στον αριθμό των αδειών, κατά 16,1% στην επιφάνεια, ενώ ο όγκος αυξήθηκε κατά 2,3%. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η ιδιωτική δραστηριότητα είχε καταγράψει αύξηση κατά 3,2% στον αριθμό των αδειών, αλλά μείωση κατά 15,1% στην επιφάνεια και κατά 6% στον όγκο.

Τον Απρίλιο κατεγράφησαν μείωση του αριθμού αδειών και της επιφάνειας και οριακή αύξηση του όγκου.

Ενας από τους κύριους λόγους της επιβράδυνσης της οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλιο οφείλεται στην κάμψη που παρατηρήθηκε στην Αττική, όπου εντοπίζεται σχεδόν το 20%-25% του συνολικού αριθμού των αδειών. Ειδικότερα, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας υποχώρησε κατά 4,2% τον φετινό Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η εξέλιξη αυτή καθίσταται ακόμα σημαντικότερη αν ληφθεί υπόψη ότι τον Μάρτιο, στην Αττική, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας είχε αυξηθεί κατά 80%. Τον Απρίλιο, μείωση της τάξεως του 68,4% σημείωσε και ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στα Ιόνια νησιά. Αντιθέτως, αύξηση κατά 6% καταγράφηκε στην Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη), 145,5% στο Βόρειο Αιγαίο και 11,6% στη Στερεά Ελλάδα.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) η συνολική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 1,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 3,2% στην επιφάνεια και κατά 5,4% στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε αύξηση κατά 1,5% στον αριθμό των αδειών, μείωση κατά 1,3% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 10% στον όγκο.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Μάιο 2021 έως τον Απρίλιο 2022, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 24.064 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.003.458 τ.μ. επιφάνειας και 25.990.098 κυβικά μέτρα όγκου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT