Τζίρος άνω του 1 δισ. για Τιτάν το α΄ εξάμηνο

Τζίρος άνω του 1 δισ. για Τιτάν το α΄ εξάμηνο

Με «όπλα» την αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης και τη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, επιχειρεί η διοίκηση του ομίλου Τιτάν να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες προκλήσεις που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του στην παγκόσμια οικονομία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «όπλα» την αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης και τη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, επιχειρεί η διοίκηση του ομίλου Τιτάν να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες προκλήσεις που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του στην παγκόσμια οικονομία. Oπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση, «ο όμιλος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνθήκες που προκύπτουν παγκοσμίως εξαιτίας του υψηλότερου κόστους, αναπροσαρμόζοντας δυναμικά τις τιμές προκειμένου να διασφαλίσει τις επιδόσεις του».

Κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου του έτους, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση κατά 26% σε 1,035 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των ανατιμήσεων που εφαρμόστηκαν στα προϊόντα του ομίλου, ενώ θετικό ρόλο διαδραμάτισε και η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατά το πρώτο εξάμηνο σημείωσαν πτώση κατά 22% σε 45,2 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ χαμηλότερα κατά 2,5% σε 139,1 εκατ. ευρώ ήταν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Πάντως, οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου ήταν αισθητά καλύτερες, καθώς τότε εφαρμόστηκαν και σημαντικές αναπροσαρμογές των τιμών. Ετσι, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 29% σε 581 εκατ. ευρώ, καθώς όλοι οι γεωγραφικοί τομείς σημείωσαν αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό υψηλότερο του 20%. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 2,9%, καθώς οι αυξήσεις των τιμών υπερκάλυψαν την αύξηση του κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορικών και των logistics.

Ανάκαμψη κερδοφορίας το β΄ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ομίλου, η ελληνική αγορά διατήρησε την υψηλή δυναμική της κατά το πρώτο εξάμηνο, με αυξημένες πωλήσεις, ενώ έχουν ήδη γίνει δύο αυξήσεις τιμών, μία τον περυσινό Οκτώβριο και μία ακόμη στο τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου, που ήταν αρκετές για να καλύψει τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. Οπως τονίζεται, «η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δραστηριότητας, καθώς έχουν ξεκινήσει μεγάλα έργα, ενώ οι ανακαινίσεις και τα μικρής κλίμακας έργα του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν κάποια επιβράδυνση, αποτυπώνοντας τις αβεβαιότητες που απορρέουν από τις υψηλές τιμές που επικρατούν σήμερα». Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκε κατά 21,3% σε 158,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σημαντικά σε 16,1 εκατ. ευρώ, έναντι 14,8 εκατ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς στηρίζουν τη ζήτηση, ενώ με δεδομένο ότι ο όμιλος προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση τιμών τον Ιούνιο, αναμένεται περαιτέρω ανάκαμψη της κερδοφορίας κατά το τρίτο τρίμηνο.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 23,4% σε 595,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 66,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 20% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδίδεται στην καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των τιμών, συγκριτικά με τις αντίστοιχες ανατιμήσεις στο κόστος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT