Διανομή μερίσματος το 2023 σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

Διανομή μερίσματος το 2023 σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα

Νέες κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο προανήγγειλε ο CEO Π. Μυλωνάς

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχοντας πλέον ξεπεράσει οριστικά την πρόκληση της εξυγίανσης, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τη στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες, αν και όταν αυτές παρουσιαστούν». Αυτό επισήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, προαναγγέλοντας εμμέσως πλην σαφώς νέες κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο για τις οποίες ανοίγει ο δρόμος «μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που η τράπεζα είχε αναλάβει στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την έξοδο από αυτό και τους όποιους περιορισμούς του».

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ υπογράμμισε την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 16,9% (15% μετά την πλήρη εφαρμογή των λογιστικών προτύπων IFRS 9), γεγονός που όπως είπε «μας επιτρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση με τον επόπτη για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022», ενώ επανέλαβε τον στόχο για «την επίτευξη οργανικών λειτουργικών κερδών ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2022, παρά τη σημαντική απώλεια επιτοκιακών εσόδων λόγω των μειώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ανήκει πια στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Μυλωνάς και μέσα από τρεις μικρότερες συναλλαγές –με σημαντικότερη το Frontier II–, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν σε 1,3 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. στο τέλος του 2021. «Η πρόκληση για την ελληνική οικονομία στον τομέα των κόκκινων δανείων δεν είναι πλέον πώς τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πώς θα καταφέρουν οι νέες εταιρείες διαχείρισης να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα περίπου 50 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται», σημείωσε, και «για τον σκοπό αυτό η Εθνική συνέστησε μια νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές. Προσβλέπει έτσι να συμβάλει ενεργά στην επανένταξή τους στην υγιή οικονομία».

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ υπογράμμισε την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 16,9%.

«Οι δυνάμεις μας τώρα στρέφονται προς τις ενέργειες εκείνες που θα δημιουργήσουν περισσότερα και επαναλαμβανόμενα οργανικά κέρδη», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΤΕ, επικεντρώνοντας στη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με 1,4 δισ. ευρώ νέα δάνεια καθαρά, μετά τις αποπληρωμές, το 2021. Μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022 η τράπεζα αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων λιανικής και όπως είπε, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για δημιουργία νέων καθυστερήσεων ούτε λόγω COVID ούτε λόγω της παρούσας συγκυρίας».

Η διοίκηση της ΕΤΕ, διά στόματος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Γκίκα Χαρδούβελη, εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι θα «συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 4%, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης». Οπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, οι λόγοι της αισιοδοξίας είναι ότι «η ενεργειακή εξάρτηση της οικονομίας από τη Ρωσία είναι σχετικά χαμηλή και μπορεί να αντικατασταθεί σχετικά ευκολότερα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς εταίρους μας», ενώ εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να δούμε πολύ μεγάλη πτώση του διαθέσιμου πραγματικού εισοδήματος, λόγω του υψηλού πληθωρισμού. «Θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής όπου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και την αυξημένη απασχόληση που συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει», σημείωσε, ενώ πρόσθετο στοιχείο αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι «διανύουμε μια εξαιρετική τουριστική περίοδο, υψηλής επισκεψιμότητας και με βελτιωμένες τιμές – 15%-20% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι».

Αναφερόμενος στο σχέδιο μετασχηματισμού της ΕΤΕ ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι η τράπεζα «έχει αλλάξει ριζικά στο πώς λειτουργεί και ψηφιοποιείται» και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την Evo Payments που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση, σημειώνοντας ότι «προσβλέπει σε μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με fintech –και όχι μόνο– εταιρείες, έτσι ώστε να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT