Καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ για τη Mytilineos το α΄ εξάμηνο

Καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ για τη Mytilineos το α΄ εξάμηνο

Η κερδοφορία είναι αυξημένη 116% συγκριτικά με πέρυσι - Στα 2,1 δισ. ευρώ ο τζίρος

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές οικονομικές επιδόσεις εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης συνεχίζει να καταγράφει η Mytilineos, επιδεικνύοντας ισχυρές αντοχές. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το α΄ εξάμηνο του έτους σημείωσαν άλμα 116%, στα 166 εκατ. ευρώ έναντι 77 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, πολύ υψηλότερα των προβλέψεων της διοίκησης στη γενική συνέλευση του Ιουνίου 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,221 ευρώ, αυξημένα κατά 116% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση κατά 117% και ανήλθε σε 2,154 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 944 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2021. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 293 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 88%, επωφελούμενα από τις ιστορικές επιδόσεις τόσο του τομέα μεταλλουργίας όσο και του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο τομέας μεταλλουργίας, όπως σημειώνει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της, επωφελείται από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου και τα ιστορικά υψηλά premia, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής. Αντίστοιχα, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ευνοείται από το γεγονός ότι η Mytilineos λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, με ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου, σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, με εντεινόμενη διεθνή δραστηριότητα η οποία θα καταστεί όλο και πιο σημαντική τα επόμενα τρίμηνα.

Καθαρά κέρδη 166 εκατ. ευρώ για τη Mytilineos το α΄ εξάμηνο-1

Ακόμη πιο ενισχυμένες επιδόσεις για τα επόμενα τρίμηνα προέβλεψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Στα επόμενα τρίμηνα, παρά το αβέβαιο περιβάλλον λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά με νέες επενδύσεις, όπως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σταθερά η διεθνής δραστηριότητα στην ενέργεια και τα μέταλλα. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών πάρκων από το global portfolio του τομέα Ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, με την κερδοφορία να οδηγείται σε νέα επίπεδα, πολύ υψηλότερα των προηγούμενων ετών», τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Το 60% του κύκλου εργασιών (1,293 δισ.) προήλθε από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις επιδόσεις της εταιρείας είχε ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με κύκλο εργασιών στο 1,293 δισ., που αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών και είναι αυξημένος κατά 234% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Τα ΕΒΙΤDA του τομέα διαμορφώθηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 159% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο της περυσινής χρονιάς. H εταιρεία αναμένεται να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (CCGT) με την εμπορική λειτουργία μέσα στο επόμενο διάστημα της νέας μονάδας υψηλής απόδοσης, στο ενεργειακό κέντρο του Αγ. Νικολάου.

Σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της για περαιτέρω ανάπτυξη στον χώρο των ΑΠΕ, η Mytilineos ενισχύει το δυναμικό της, που σήμερα ανέρχεται στα 211 MW. Oλοκληρώνεται η κατασκευή του νέου αιολικού πάρκου ισχύος 43,2 MW, που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το δ΄ τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, προχωράει στην κατασκευή 135 MW Φ/Β (που αποκτήθηκαν το 2021 από την Εγνατία), αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την προοπτική να έχουν τεθεί σε λειτουργία ήδη από το α΄ εξάμηνο του 2023. Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ωρίμανση του υπόλοιπου ελληνικού χαρτοφυλακίου (0,64 GW ανεμογεννητριών και 1,35 GW Φ/Β).

Πρόβλημα η τιμή, όχι η επάρκεια αερίου

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η επάρκεια του φυσικού αερίου, αλλά οι τιμές, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις από τη μείωση του φυσικού αερίου σε ποσοστό 15%. Η μείωση, τόνισε, δεν αφορά την ηλεκτροπαραγωγή και υποστήριξε ότι για τη βιομηχανία δεν είναι πρόβλημα, αφού μπορεί να δουλέψει με εναλλακτικά καύσιμα. Συμπλήρωσε, δε, ότι η χώρα και η Mytilineos έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου βίαιης διακοπής του φυσικού αερίου, ενώ για το θέμα των τιμών εκτίμησε ότι δεν θα υποχωρήσουν. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας σε ξένο, μεγαλύτερο χρηματιστήριο. «Η ευθύνη μου είναι να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να είναι χαρούμενοι οι μέτοχοι. Αν αυτό σημαίνει είσοδος σε ξένο χρηματιστήριο, τότε αυτό θα γίνει. Είμαστε έτοιμοι», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT