Κέρδη 468 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη 468 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο

Εφικτός ο στόχος για οργανική κερδοφορία 500 εκατ. φέτος, τονίζει η διοίκηση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 468 εκατ. ευρώ (490 εκατ. σε επίπεδο ομίλου) διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ τα οργανικά κέρδη ανήλθαν στα 268 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 38% σε ετήσια βάση). Τα αναλογούντα κέρδη σε μετόχους της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 530 εκατ. ευρώ (546 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου), καταγράφοντας μικρή μείωση κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, τα αποτελέσματα 6μήνου θέτουν ισχυρές βάσεις για την επίτευξη του στόχου για οργανικά κέρδη ύψους 500 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου το 2022.

Τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2022 καταγράφουν σταθερά ισχυρή πορεία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της τράπεζας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, ενώ η ποιότητα του ισολογισμού της ΕΤΕ προσεγγίζει αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έπειτα από προβλέψεις να διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ. Παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των ΜΕΑ πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης, ούτε άλλων πελατών, σημειώνει η ΕΤΕ.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα απορρόφησε τους κραδασμούς που δημιούργησε η γεωπολιτική αστάθεια, υπογράμμισε ο CEO της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Frontier II για το οποίο έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή». Τα συνολικά έσοδα για την ΕΤΕ ανέρχονται στο 45% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, η οποία διαμορφώνεται στο 1 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξάνεται στο 17,5% (pro-forma) στο α΄ εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η κεφαλαιακή θέση με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου παραμένει ισχυρή, με τον δείκτη CET1 να ανέρχεται σε 15% (μετά την πλήρη εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9) και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 60 μονάδες βάσης περίπου, μετά την οριστικοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας για τη δραστηριότητα αποδοχής καρτών στο δ΄ τρίμηνο 2022.

Κέρδη 468 εκατ. για την Εθνική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο-1

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά το α΄ εξάμηνο 2022 απορρόφησε τους κραδασμούς που δημιούργησαν η γεωπολιτική αστάθεια και η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, επιτυγχάνοντας επιδόσεις που ξεπερνούν σταθερά τις προσδοκίες», επισήμανε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας ότι «τα στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών αντισταθμίζουν τις πιέσεις που ασκούνται στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, προσδίδοντας σημαντική ανθεκτικότητα στην εγχώρια ζήτηση». Ταυτόχρονα, η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, που αναμένεται να υπερβεί τα πρωτοφανή επίπεδα του 2019 πριν από την έλευση της πανδημίας, θα συμβάλλουν στη διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του 2022.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν οριακά σε σχέση με πέρυσι στα 564 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αντισταθμίστηκε από τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από ομόλογα, την ανατιμολόγηση των καταθέσεων προθεσμίας, αλλά κυρίως από την ισχυρή ανάκαμψη των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, που ενισχύθηκαν κατά 2,3 δισ. σε ετήσια βάση). Το β΄ τρίμηνο του 2022, τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 9% σε τριμηνιαία βάση σε 294 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,1 δισ. στο τρίμηνο έναντι 300 εκατ. ευρώ. το α΄ τρίμηνο 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT