Στο 6% τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το 2023

Στο 6% τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το 2023

Κάτω από το 7% θα διαμορφωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών το 2022, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 6% περίπου, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, παρά το ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ που χτυπά την ευρωπαϊκή οικονομία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από το 7% θα διαμορφωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών το 2022, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 6% περίπου, όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, παρά το ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ που χτυπά την ευρωπαϊκή οικονομία. Πάντως προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού νέων NPEs σε περίπτωση που το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η Fitch αναμένει ότι τα ποσοστά αθέτησης των δανείων θα αυξηθούν λόγω των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και της οικονομικής επιβράδυνσης, με τις πιθανότητες μιας τεχνικής ύφεσης στην Ευρωζώνη να αυξάνονται λόγω και της εφαρμογής δελτίου ενέργειας τον χειμώνα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών του Νότου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η απόδοση των δανείων είναι ικανοποιητική από τότε που έληξαν τα μορατόριουμ δανείων που σχετίζονται με την πανδημία. Η αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η στρατηγική εξοικονόμησης κόστους που ακολουθούν οι τράπεζες, θα υποστηρίξουν την κερδοφορία και ο οίκος αναμένει ότι οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστούν, αν και πιο αργά από ό,τι τα τελευταία χρόνια.

«Θωρακισμένες» έναντι των κινδύνων χάρη στην αξιολόγη- σή τους, τονίζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, η Fitch αναφέρει ότι είναι και αυτές «θωρακισμένες» έναντι των κινδύνων χάρη στην αξιολόγησή τους, και δεν αναμένει ότι οι προγραμματισμένες πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα επηρεαστούν από την τρέχουσα μακροοικονομική αβεβαιότητα. Ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης NPE του ελληνικού κλάδου θα διαμορφωθεί σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, και κοντά στο 7% από 8% που ανέμενε πριν, αν και τα δάνεια που προηγουμένως υπόκειντο σε μορατόριουμ αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού εάν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν περαιτέρω. Και αυτό γιατί από αυτά τα δάνεια, όπως σημειώνει, το 16% ταξινομήθηκε ως στάδιο 3 στα τέλη Μαρτίου 2022, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, και περίπου το 39% ως στάδιο 2. Η Fitch μείωσε πρόσφατα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022 και το 2023, καθώς οι τελευταίες που είχε κάνει ήταν τον Ιανουάριο και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ετσι αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος (από 4,1% πριν) και 3,2% το 2023 (έναντι 4% προηγουμένως).

Το 2023 η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί περαιτέρω και κοντά στο 6% από 8% που ανέμενε πριν, έχοντας σημειώσει τεράστια βελτίωση από το 29% που είχε διαμορφωθεί στο 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Axia Research όσο και η JP Morgan σημείωσαν σε εκθέσεις τους την τελευταία εβδομάδα πως το β΄ τρίμηνο του 2022 αποτελεί ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες καθώς για πρώτη φορά από το 2009 και οι τέσσερις συστημικές αναμένεται να έχουν σημειώσει μονοψήφιους δείκτες ΝPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT