Παγκρήτια Τράπεζα: Tι φέρνει το deal απορρόφησης της HSBC στην Ελλάδα

Παγκρήτια Τράπεζα: Tι φέρνει το deal απορρόφησης της HSBC στην Ελλάδα

Η απορρόφηση θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της Παγκρήτιας Τράπεζας για το 2023

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πλήρη μετασχηματισμό της με την ενσωμάτωση κρίσιμων εργασιών και λειτουργιών που θα της επιτρέψουν να διευρύνει το πελατολόγιό της και την τεχνογνωσία της στοχεύει η Παγκρήτια Tράπεζα μέσα από την απορρόφηση της HSBC που ολοκληρώνεται στις 28 Ιουλίου. Στην προγραμματισμένη ημερομηνία αναμένεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου που ο πολυεθνικός όμιλος της HSBC είχε αναπτύξει στην χώρα μας να ενσωματωθεί στα συστήματα της Παγκρήτιας και δραστηριότητες όπως το wealth management, το treasury και το project finance να αποτελέσουν μέρος των νέων εργασιών της Τράπεζας. 

Η απορρόφηση θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της Παγκρήτιας Τράπεζας για το 2023,

• ενισχύοντας την κεφαλαιακή θέση κατά 95 εκατ. ευρώ

• διευρύνοντας το δανειακό χαρτοφυλάκιο κατά 600 εκατ. ευρώ 

• αυξάνοντας τις καταθέσεις έως και 1,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Παγκρήτιας τράπεζας Αντώνη Βαρθολομαίου κρίσιμο μέγεθος αποτελεί η τεχνογνωσία που προσδοκάται ότι θα αποκτήσει η Παγκρήτια εντάσσοντας στο στελεχιακό δυναμικό της τα 300 στελέχη της HSBC, που φέρουν  την εμπειρία και την εξωστρέφεια ενός πολυεθνικού ομίλου και αναμένεται να συμβάλλουν στην διεύρυνση των εργασιών και την επέκταση σε νέους τομείς δραστηριοτήτων, στους οποίους η Παγκρήτια δεν είχε μέχρι σήμερα παρουσία. 

Ο 5ος πυλώνας

Η απορρόφηση της HSBC συμπίπτει με την προσπάθεια μετασχηματισμού που επιχειρεί η Παγκρήτια μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την ένταξη της Thrivest Holding (συμφερόντων των  Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου) στην μετοχική της σύνθεση, στοχεύοντας στην δημιουργία του λεγόμενου πέμπτου πόλου στο τραπεζικό σύστημα. Το εγχείρημα περιλαμβάνει την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την συγχώνευση σε ορίζοντα 12 μηνών με την Attica Bank, στην οποία η Παγκρήτια ελέγχει σήμερα το 5,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, επενδύοντας περί τα 33,8 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Σύμφωνα με την διοίκηση της Παγκρήτιας «η απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας συνιστούν δύο απόλυτα συμπληρωματικές δραστηριότητες που θα επιτρέψουν στην Τράπεζα να επιταχύνει την διείσδυσή της στην αγορά με ικανοποιητική γεωγραφική επέκταση». Στο πλαίσιο της απορρόφησης της HSBC, η Παγκρήτια αποκτά 15 υποκαταστήματα, που θα προστεθούν στο δίκτυο των 46 καταστημάτων που διαθέτει (κάποια από τα οποία θα κλείσουν) με στόχο σύμφωνα με την διοίκηση, στα τέλη του 2023 το δίκτυο να αριθμεί περί τα 50-52 καταστήματα. Παράλληλα με τον εξορθολογισμό των καταστημάτων στην Αθήνα και την Κρήτη, στην οποία η Παγκρήτια έχει την μεγαλύτερη παρουσία, η Τράπεζα επεκτείνει την δραστηριότητά της στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως οι Σέρρες και η Αικατερίνη (με την ένταξη των καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας) και πρόσφατα η Χίος, με στόχο την διεύρυνση της παρουσίας και την αύξηση των εργασιών της. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Attica Bank για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, η Παγκρήτια θα πραγματοποιήσει το φθινόπωρο due diligence στην Attica Bank, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει το ΤΧΣ στην Παγκρήτια, προκειμένου να καθοριστεί η σχέση ανταλλαγής των δύο τραπεζών. Το πλάνο προβλέπει ότι μετά την συγχώνευση, το νέο ΔΣ θα αποφασίσει την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας οντότητας και τον τρόπο εισόδου της στο Χρηματιστήριο. 

Η εξυγίανση

Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει για την προσεχή 3ετία νέες χορηγήσεις ύψους 2-3 δισ. ευρώ με έμφαση στην επιχειρηματική πίστη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την λιανική τραπεζική με νέα προϊόντα στεγαστικής πίστης και καταναλωτικά δάνεια. Βασικός πυλώνας του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η εξυγίανση της Παγκρήτιας με την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ που τοποθετείται το 2024 και η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα απορροφήσει κεφάλαια μεταξύ 50 – 70 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει χρήση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή – εφόσον υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία – για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, αξιολογώντας και το κόστος ένταξης στον μηχανισμό. Το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ σε σύνολο 1,7 δισ. ευρώ δανειακού χαρτοφυλακίου και ο αντίστοιχος δείκτης NPE διαμορφώνεται στο 64%. Σύμφωνα με την διοίκηση, το πλάνο εξυγίανσης προβλέπει μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 33% το 2024 και στο 11% το 2027. Πέραν της τιτλοποίησης, η εξυγίανση θα επιτευχθεί με οργανικό τρόπο – την διαδικασία υλοποιεί η εταιρεία διαχείρισης Qquant – καθώς σύμφωνα με την διοίκηση η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, η καλή πορεία του τουρισμού και η άνοδος των αξιών των ακινήτων, ευνοεί αυτή την επιλογή αντί της πώλησης χαρτοφυλακίων.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET 1 μετά την αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώνεται στο 11,3% περίπου και ο συνολικός δείκτης στο 14,1% περίπου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης θα διατηρηθεί στα απαιτούμενα εποπτικά επίπεδα μετά την ενσωμάτωση της HSBC, που θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση. Αντίθετα η συμμετοχή της Τράπεζας στην ΑΜΚ της Attica Bank, επιφέρει μικρή επιδείνωση του κεφαλαιακού δείκτη, αλλά η Τράπεζα έχει εξασφαλίσει την δέσμευση του βασικού μετόχου για την κάλυψή του.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT