Ξεκλειδώνοντας την ανάπτυξη της ΜμΕ σας με το πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ξεκλειδώνοντας-την-ανάπτυξη-της-μμε-σ-562641436

Ξεκλειδώνοντας την ανάπτυξη της ΜμΕ σας με το πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness

Ενισχύστε την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σας και αποκτήστε πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις, όπως η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η διατήρηση αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους αποδεικνύεται ένα δύσκολο αλλά εφικτό έργο, αναζητώντας τρόπους για την ανάπτυξη μίας ΜμΕ και, φυσικά, τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τα βήματα προς την πρόοδο.

Στην πορεία για την ανάπτυξη

Το να μπορέσει μία ΜμΕ να οδηγηθεί στην ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που απαιτεί στρατηγική νοοτροπία και προσαρμοστικότητα. Για να παραμείνει ανταγωνιστική, ευέλικτη και να ανταποκριθεί στις ολοένα και μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της εποχής, χρειάζεται αρχικά σωστή οικονομική διαχείριση, αποτελεσματική κατανομή των πόρων και έναν προσεκτικά σχεδιασμένο προϋπολογισμό. Παράλληλα, με αυτά, η συνεχής έρευνα και η στοχευμένη παρακολούθηση των αγορών και των νεότερων ευκαιριών, παρέχει στις ΜμΕ την απαραίτητη ενημέρωση ώστε να μπορεί να λάβει κάθε φορά τις σωστές αποφάσεις. Εξίσου σημαντική είναι και η καλλιέργεια μιας οργανωτικής κουλτούρας που ενθαρρύνει την καινοτομία. Μία ΜμΕ σήμερα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να μπορεί να μετασχηματίζεται και να ανταποκρίνεται σε νέα δεδομένα. Επιπρόσθετα, η κατάλληλη δικτύωση, εντός όσο και εκτός του κλάδου, μπορεί να ανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασίας, εταιρικών σχέσεων και πολύτιμων γνώσεων της αγοράς. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τομέας διαχείρισης του προσωπικού της αλλά και απόκτησης νέων ταλέντων, όπως, επίσης, και η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Τέλος, η συνεχής αξιολόγηση και προσαρμογή των στρατηγικών της ανάλογα με τη δυναμική της αγοράς και τις προτιμήσεις των πελατών της αποτελεί κλειδί για μία ΜμΕ. Με το να προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς, μία μικρομεσαία επιχείρηση διατηρεί την ευελιξία της και παραμένει ανταγωνιστική στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Η σημασία της χρηματοδότησης

Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους παίζει, φυσικά, άκρως σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη για μία μικρομεσαία επιχείρηση, καθώς της παρέχει τη δυνατότητα να επενδύσει στην καινοτομία, να εκσυγχρονίσει τις δραστηριότητές της και να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες συνθήκες της αγοράς. Είναι σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες που να μπορούν να παρέχουν τα αναγκαία κεφάλαια, καθώς και μηχανισμούς υποστήριξης στις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν κινήσεις ώστε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ξεκλειδώνοντας την ανάπτυξη της ΜμΕ σας με το πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness-1

Το πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness και η μόνη τράπεζα που το προσφέρει στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα InvestEU αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματοοικονομικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση σε τομείς όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η καινοτομία και οι κοινωνικές επενδύσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί το ιδιωτικό και το δημόσιο κεφάλαιο, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος της Ευρώπης παραμένει ισχυρή. Το InvestEU Fund χρησιμοποιεί εγγυήσεις προϋπολογισμού της ΕΕ για την υποστήριξη έργων μέσω χρηματοοικονομικών εταίρων, απελευθερώνοντας επιπλέον επενδύσεις ύψους 372 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη, τις πράσινες πρωτοβουλίες, την απασχόληση και την κοινωνική ευημερία σε όλη την Ευρώπη.

Mε στόχο την ώθηση για ανάπτυξη και επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις, η Eurobank εξασφάλισε – και είναι η μόνη τράπεζα που προσφέρει στην Ελλάδα – το εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU-SME Competitiveness του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη διοχέτευση πόρων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να διαθέτει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2023.

Το εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση με προνομιακό επιτόκιο και μειωμένες εξασφαλίσεις:

Πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση: Η Eurobank αφουγκράζεται τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσφέρει ουσιαστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη για την ανάπτυξή τους. Με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση προσφέρει τη δυνατότητα στις ΜμΕ να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με την εξειδικευμένη καθοδήγηση από τους Επαγγελματικούς Συμβούλους της τράπεζας.

Επιτόκιο χρηματοδοτήσεων: Η Eurobank προσφέρει προνομιακό επιτόκιο στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος InvestEU SME Competitiveness και σε συναφή προγράμματα δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό με χαμηλότερο κόστος

Εξασφαλίσεις: Το πρόγραμμα χρηματοδότησης παρέχεται με την εγγύηση του ΕΤαΕ/EIF. Έτσι, οι ΜμΕ εξασφαλίζουν τη δυνατότητα για χρηματοδότηση με μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους με συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας: λιγότερους από 250 υπαλλήλους, ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ. ευρώ και συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα διαθέτει έναν σημαντικό προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων ευρώ, με επιλογές χρηματοδότησης που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως πάνω από 1 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένες στις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Βελτιωμένη διαδικασία έγκρισης και εκταμίευσης

Η Eurobank έχει εξορθολογήσει τις διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης για το πρόγραμμα InvestEU-SME Competitiveness. Αναζητώντας χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να παρέχουν πρόσθετα δικαιολογητικά πέρα από ένα επιχειρηματικό σχέδιο, ωστόσο, απαιτείται να τηρούν αρχείο με αποδεικτικά έγγραφα, όπως τιμολόγια ή λογιστικά έγγραφα, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χρηματοδότησης. Για επενδυτικά σχέδια που αφορούν επαγγελματικό εξοπλισμό ή υποδομή, απαιτείται σχετική τεκμηρίωση. Το πρόγραμμα προσφέρει ευελιξία ως προς την αποπληρωμή, επιτρέποντας διάρκεια χρηματοδότησης που κυμαίνονται από 1 έως 10 έτη με δυνατότητα περιόδων χάριτος. Οι ΜμΕ μπορούν να προβούν σε πρόωρες αποπληρωμές χωρίς πρόσθετες χρεώσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική ευελιξία τους.

Η Eurobank δίνει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο οικονομικό τοπίο. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο ωφελεί μεμονωμένες επιχειρήσεις, αλλά συμβάλλει και στη συνολική οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Η δέσμευση να υποστηρίζει τις ΜμΕ αποτελεί παράδειγμα της σημασίας των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT