Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: 3+1 προκλήσεις διαμορφώνουν τις τάσεις

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: 3+1 προκλήσεις διαμορφώνουν τις τάσεις

Οι φυσικές καταστροφές, οι μεταπτώσεις των τιμών, η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και οι τεχνολογικές εξελίξεις εμπλουτίζουν τον οδικό χάρτη κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ για την κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων; Εξ ορισμού, η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ακολουθεί τις ανάγκες που ανακύπτουν με βάση τις μεταβολές οι οποίες εκτυλίσσονται μπροστά μας.

Μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι τις τάσεις στην EKE διαμορφώνει πρωτίστως η μοίρα του πλανήτη. Και σε αυτό το επίπεδο έχουμε πολλές ειδήσεις.

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της

Οι πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα αποκάλυψαν μια καινούργια περιοχή δράσης για τους παίκτες της οικονομικής μας κοινότητας. Νωρίτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, η φύση εξαντλεί τους πόρους και τις αντοχές της, με εξάρσεις που φέρνουν νέα δεδομένα στο τραπέζι: η κλιματική αλλαγή, με τις χειροπιαστές επιπτώσεις της, βρίσκεται ήδη στο κάδρο της διαχείρισης κρίσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Οι βέλτιστες πρακτικές με στόχο τη βιωσιμότητα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας και, μακροπρόθεσμα, την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, είναι το ένα πεδίο δράσης και απευθύνεται στο ESG. Όμως υπάρχει πλέον και ένα δεύτερο πεδίο, που σχετίζεται με τις άμεσες ανάγκες για τη διαχείριση του κόστους από τα πλήγματα στα τοπικά περιβάλλοντα και αυτό αφορά την ΕΚΕ. Είναι εξάλλου λεπτή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο. Πεδίον δόξης λαμπρόν για τις επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες, που πρώτες βιώνουν τις συνέπειες της «κλιματικής κατάρρευσης», χαρακτήρισε το καθεστώς στο οποίο βρισκόμαστε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Στο τέλος της ημέρας, οι δράσεις για την υποστήριξη του κοινωνικού ιστού μετά από γεγονότα που υπερβαίνουν τον κρατικό σχεδιασμό μπορεί εμμέσως να ωφελούν και οικονομικά την επιχειρηματική κοινότητα. Αυτές οι δράσεις, στον βαθμό που θα συνεπικουρούν στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, θα περιορίζουν και τις ενέργειες του κράτους για την είσπραξη εσόδων, που θα χρηματοδοτούν αντίστοιχες δαπάνες με έκτακτες φορολογήσεις – βλ. πράσινο τέλος με αφορμή τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: 3+1 προκλήσεις διαμορφώνουν τις τάσεις-1
Φωτ. © MARTIN BARRAUD/ GETTY IMAGES/ IDEAL IMAGE

Ακριβότερο χρήμα σημαίνει περισσότερη διαφάνεια

Η ενσωμάτωση πρακτικών όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια παρέχει έξυπνες λύσεις συναλλαγών που αφενός διευκολύνουν τους επίδοξους δωρητές, αφετέρου παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σε καιρούς που αυξάνονται οι ανάγκες χωρίς απαραίτητα να αυξάνονται και οι διαθέσιμοι πόροι. Και η έννοια της διαφάνειας διαχρονικά έχει δύο όψεις και χρησιμότητες: αφενός να γνωρίζω ότι τα χρήματα που δίνω θα αξιοποιηθούν όπως πρέπει, αφετέρου η όποια συνεισφορά μου να μην ευνοεί από την  «πίσω πόρτα» τα δικά μου συμφέροντα – βλ. και greenwashing. Κάποια από αυτά τα ζητήματα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη εμπλοκή των χρηματοδοτών. Κοινώς, οι δωρητές και χορηγοί να έχουν λόγο στον σχεδιασμό και στις δράσεις – παράμετρος που αρχίζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά τάσης.

Και μιλώντας για τάσεις, εμφανίζονται πια διεθνώς όλο και πιο στοχευμένες δράσεις ΕΚΕ. Για παράδειγμα, δεν κάνω γενική δωρεά σε έναν οργανισμό, αλλά αντ’ αυτού χρηματοδοτώ Χ ποσότητες γάλα για υποσιτισμένα  παιδιά της Αφρικής. Γίνονται έτσι πιο αντιληπτές και μετρήσιμες οι δωρεές, δηλαδή πιο αποτελεσματικές και για τον δωρητή, και για τον ωφελούμενο.

H κινητοποίηση ανθρώπινου δυναμικού για εθελοντική δράση, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και εντός της εταιρείας, με τη σειρά της συμπληρώνει την εργαλειοθήκη των επιχειρήσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε μια σειρά από τομείς οι οποίοι επιπρόσθετα σαφώς και περιλαμβάνουν ζητήματα διαφορετικότητας και υποεκπροσωπούμενων πληθυσμιακών ομάδων.

Εταιρικές αρχές προστιθέμενης αξίας

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων κοινωνικών προκλήσεων και υψηλών κρατικών χρεών, η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα είναι αναπόσπαστη σε εθνικό, διεθνές και τοπικό επίπεδο. Ιδανικά, τα επιτυχή αποτελέσματα στο σκέλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα οδηγούν σε νέα πρότυπα για την ιεράρχηση των αξιών και στον πυρήνα της εκάστοτε εταιρικής δραστηριότητας. Εξάλλου, δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από το ίδιο το ποιόν μιας επιχείρησης. Όσο οι ελληνικές εταιρείες θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και με συνέπεια στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, τόσο τα οφέλη θα επιστρέφονται στη συνείδηση και στους ισολογισμούς τους. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT