Οι δυσκολίες δημιουργίας οικογένειας σε ένα μικρό ελληνικό νησί
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
οι-δυσκολίες-δημιουργίας-οικογένεια-562692202

Οι δυσκολίες δημιουργίας οικογένειας σε ένα μικρό ελληνικό νησί

Οι προκλήσεις που μπορεί να προβληματίσουν, αλλά και οι ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν προοπτική

Το να ζει κάποιος σε ένα μικρό ελληνικό νησί κρύβει, αναμφισβήτητα, τη δική του γοητεία, παράλληλα με πολλές σημαντικές προκλήσεις. Άπειρο γαλάζιο και λευκό, κρυστάλλινα νερά και όμορφα τοπία, μαζί με έναν χαλαρό ρυθμό ζωής, συνθέτουν κάτι που, για πολλούς, ακούγεται σαν ένα όνειρο. Σίγουρα το να δημιουργήσει κάποιος οικογένεια σε ένα τέτοιο γαλήνιο περιβάλλον έχει πολλά οφέλη, έχει, όμως, και αρκετές δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Οι ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή στα νησιά

Ανάμεσα στα θετικά σημεία της ζωής σε τέτοιες περιοχές είναι οι πιο αργοί ρυθμοί που προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για οικογένειες, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Οι γονείς μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, σε ένα ήρεμο περιβάλλον με φυσική ομορφιά. Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να εξερευνούν την ύπαιθρο ή να κολυμπούν σε καθαρά νερά, αναπτύσσοντας μία ουσιαστική σχέση με τη φύση, με θετικό αντίκτυπο στη σωματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, οι μικρές νησιωτικές κοινότητες είναι συχνά ιδιαίτερα δεμένες, με αυτή την αίσθηση ενότητας να αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τις οικογένειες. Καθώς όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, υπάρχει ισχυρή αίσθηση υποστήριξης και τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου νιώθουν ασφάλεια και συνδέονται με τους γύρω τους. Ακόμη, τα μικρά ελληνικά νησιά είναι πλούσια σε πολιτισμό και παραδόσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον να έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην τοπική κουλτούρα και να συμμετέχουν σε έθιμα και γιορτές που τους συνδέουν με το παρελθόν της χώρας.

Ένας απομακρυσμένος τόπος και όλα αυτά που κρύβει

Μία από τις πιο εμφανείς δυσκολίες που συναντούν τα ζευγάρια που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια σε ένα μικρό ελληνικό νησί είναι το θέμα της απομόνωσης. Τα μικρά νησιά είναι συνήθως απομακρυσμένα από μεγάλους κόμβους της χώρας μας, κάτι που συνεπάγεται δυσκολία στις μετακινήσεις – ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο που οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες – και καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ποιοτική εκπαίδευση αλλά και ευκαιρίες εργασίας.

Η έλλειψη ιατρικών υποδομών μπορεί να αγχώσει μία μέλλουσα μητέρα ή μία οικογένεια με μικρά παιδιά, που ενδέχεται να χρειαστούν εξειδικευμένη φροντίδα ειδικότερα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπρόσθετα, και η έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών αποτελεί θέμα ανησυχίας για τους υποψήφιους γονείς. Οι γονείς μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους μέσω ιδιωτικών μαθημάτων ή προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο οικονομικό βάρος. Παράλληλα, οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης στα μικρά ελληνικά νησιά δημιουργούν επιπλέον προκλήσεις για τους γονείς. Πολλά από τα μικρά νησιά μας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον εποχιακό τουρισμό, ο οποίος μπορεί να μην παρέχει ασφάλεια εργασίας όλο το χρόνο, δημιουργώντας οικονομικό άγχος στις οικογένειες και καθιστώντας δυσκολότερη την κάλυψη των αναγκών και των φιλοδοξιών των παιδιών τους.

Οι δυσκολίες δημιουργίας οικογένειας σε ένα μικρό ελληνικό νησί-1

Δύο χρόνια Μπροστά για την Οικογένεια

Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που ζουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια στην ελληνική επαρχία – και ειδικότερα σε ένα μικρό ελληνικό νησί – να έχουν τη στήριξη εκείνη που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που μπορεί να έχει μία τέτοια ζωή. Το Πρόγραμμα Μπροστά για την Οικογένεια είναι μία καινοτόμα πρωτοβουλία, με την οποία η Eurobank συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια διαχείρισης της δημογραφικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η χώρα. Η πρωτοβουλία, που έχει ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια, εστιάζει στα ανατολικά σύνορα, από τον ακριτικό Έβρο ως το Καστελόριζο, περιοχές εθνικής βαρύτητας, οι οποίες λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες συγκριτικά με άλλες περιοχές που είναι πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διευρυμένο πλέγμα δράσεων σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και τραπεζικά και ασφαλιστικά προνόμια  που προφέρει η Τράπεζα, με κοινωνική στόχευση, για τους νέους γονείς.

Το Σωματείο Be-Live, με τη στήριξη της Eurobank, προσφέρει θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης δωρεάν, με ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης για την υπογεννητικότητα στις περιοχές που υποστηρίζει το Πρόγραμμα.

– Έχουν γεννηθεί, συνολικά, 20 μωρά με εξωσωματική γονιμοποίηση, για τα οποία η Τράπεζα, μέσω του Προγράμματος, κάλυψε όλο το φάσμα των δαπανών μέχρι τον τοκετό.

– Περισσότερα από 300 ζευγάρια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

– Έχουν υλοποιηθεί 15 ενημερωτικές εκδηλώσεις σε περιοχές του Προγράμματος.

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έχουν χορηγηθεί έως σήμερα περισσότερα από 600 βρεφικά πακέτα που καλύπτουν ανάγκες του μωρού για ένα έτος.

Σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή επίσης, τρία μικρά νησιά έχουν αποκτήσει Μουσικό, Λογοθεραπευτή και Καθηγητή Ρομποτικής αντίστοιχα, ώστε να καλύψουν ανάγκες των τοπικών οικογενειών, για παιδιά όλων των ηλικιών.

Σε συνεργασία με το Σωματείο Μαζί για το Παιδί έχουν υλοποιηθεί 24 δια ζώσης και διαδικτυακά ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, για καίρια ζητήματα όπως η ενδυνάμωση του γονικού ρόλου, ο σχολικός εκφοβισμός, τα όρια των παιδιών μέσα στην οικογένεια κ.ά.

Τελικά, το να δημιουργήσει κάποιος οικογένεια σε ένα μικρό ελληνικό νησί είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση, που απαιτεί εξέταση των προτεραιοτήτων και των αξιών του. Η γοητεία της ομορφιάς και της ηρεμίας του νησιού πρέπει να σταθμιστεί με τις προκλήσεις που παρουσιάζει η ζωή σε ένα ακριτικό μέρος. Για όσους επιλέξουν αυτό το μονοπάτι, λαμβάνοντας υπόψη και τη βοήθεια που μπορούν να έχουν από πρωτοβουλίες όπως το Μπροστά για την Οικογένεια, μπορεί να αποτελέσει μία όμορφη εμπειρία προσφέροντας έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT