Black Friday: 6 συμβουλές για πιο… έξυπνες αγορές
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
black-friday-6-συμβουλές-για-πιο-έξυπνες-αγορές-562699426

Black Friday: 6 συμβουλές για πιο… έξυπνες αγορές

Η Black Friday του 2023 είναι προ των πυλών, και συγκεκριμένα στις 24 Νοεμβρίου. Για άλλη μι χρονιά δεν θα έχουμε ενδιάμεσες εκπτώσεις και έτσι οι Black Friday προσφορές είναι μια καλή ευκαιρία για τις αγορές σου. Όπως πάντα έτσι και φέτος, πρόκειται για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Οι προσφορές των καταστηματων θα αρχίζουν να ακούγονται και εσύ χρειάζεται να προετοιμαστείς κατάλληλα.

Η Black Friday είναι ημέρα γιορτής για τους καταναλωτές. Πρόκειται για μια ολόκληρη ημέρα κατά την οποία όλα τα καταστήματα προσφέρουν τιμές απίστευτα χαμηλές! Θα βρεις μεγάλες προσφορές σε πάρα πολλά και διαφορετικά προϊόντα.

Η Black Friday έχει τις ρίζες της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι η ανεπίσημη ονομασία της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών, γνωστή ως Thanksgiving. Η τελευταία γιορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη. Σηματοδοτεί εδώ και πολλές δεκαετίες την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής σεζόν. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την προέλευσή της. Μια από τις επικρατέστερες, τη θέλει να είχε ταυτιστεί με την πρώτη ημέρα έναρξης των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου και να ξεκίνησε στη Φιλαδέλφεια. Γιατί όμως αυτό το όνομα; Πίσω στη δεκαετία του 1950 όλα ήταν χειρόγραφα. Αυτό ίσχυε φυσικά και για τα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιούνταν δύο χρώματα μελανιού ώστε να καταγράφονται τα στοιχεία στους ισολογισμούς. Με κόκκινο έγραφαν τις ημέρες που έκλειναν με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων ενώ με μαύρο τις ημέρες με θετικό. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι εκείνη την ημέρα, την πρώτη δηλαδή ημέρα των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης σεζόν, όλα ήταν στο… μαύρο! Έτσι, της δόθηκε λοιπόν και ο χαρακτηρισμός black και δημιουργήθηκε η μέρα που πλέον έχουμε σαν Black Friday.

Θα βομβαρδιστείς από προσφορές αλλά μην ανησυχείς, σου έχουμε τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ψωνίσεις έξυπνα και αποτελεσματικά.

Black Friday: 6 συμβουλές για πιο… έξυπνες αγορές-1

1. Όρισε Στόχους και βάλε Όρια

Το πιο σημαντικό είναι να έχεις ετοιμαστεί και να ξέρεις τι ακριβώς χρειάζεσαι. Θα δεις τόσες προσφορές που θα είναι πολύ εύκολο να αποπροσανατολιστείς. Πριν αρχίσεις να κοιτάς εκπτωτικές τιμές φρόντισε να έχεις μια λίστα με τι πραγματικά θες και χρειάζεσαι. Όσο έκπτωση και να έχει μια συσκευή ή γκατζετ άμα δεν χρησιμοποιηθεί δεν έχει νόημα! Δες λοιπόν τι θες να αντικαταστήσεις, τι χωράει στον χώρο σου και τι αληθινά θες και χρειάζεσαι. Επειδή μπορεί να υπάρχουν κάποια που θες αλλά δεν χρειάζεσαι που συμβαίνει και σε εμάς, πάμε στο δεύτερο σκέλος: όρια. Βάλε από την αρχή ένα ρεαλιστικό budget. Πόσα χρήματα μπορείς και θες να ξοδέψεις. Το budget σου πρέπει να έχει δύο όρια. Πρώτα αυτό με το οποίο είσαι αληθινά άνετα να ξοδέψεις και ένα απόλυτο max για την περίπτωση που ανακαλύψεις κάτι αναπάντεχο. Τόσο στη λίστα με τις επιθυμίες σου όσο και στο budget θα πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου.

2. Κάνε Έρευνα

Μην περιμένεις την Black Friday για να δεις μοντέλα και τιμές, η έρευνα σου πρέπει να ξεκινήσει από νωρίς. Να θυμάσαι ότι στα πιο παλιά μοντέλα οι εκπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να έχεις δει όμως ποιο μοντέλο σε καλύπτει και ποια είναι η τιμή του προ εκπτώσεων. Αν δεν θες να κινηθείς βάση μοντέλων όρισε χαρακτηριστικά και ανώτατη τιμή για κάθε συσκευή που θες να αγοράσεις. Πριν πεις το ναι στην αγορά να είσαι σίγουρος ότι σε καλύπτει και είναι στα λεφτά που έχεις προαποφασίσει. Στο πλαίσιο της έρευνας δες αν τα μαγαζιά που σε ενδιαφέρουν έχουν κάποιο newsletter που θα σε ενημερώσει νωρίτερα για προσφορές ή θα σου δίνει κάποιο cashback. Επίσης αν έχουν κάποιο loyalty πρόγραμμα για επιπλέον εκπτώσεις ή πόντους για μελλοντικές εκπτώσεις.  Τα μεγάλα καταστήματα δεν συνήθως τις Black Friday προσφορές τις δίνουν πιο νωρίς σε τακτικούς πελάτες ή για επιπλέον μέρες.

Black Friday: 6 συμβουλές για πιο… έξυπνες αγορές-2

3. Σκέψου πως θα Πληρώσεις

Σου φαίνεται περίεργο; Δεν είναι. Προφανώς δεν θα ξοδέψεις παραπάνω χρήματα από όσα έχεις αλλά πολλές τράπεζες πλέον έχουν προνομιακά προγράμματα για την χρήση συγκεκριμένων καρτών. Μήπως η πιστωτική σου έχει πρόγραμμα ανταμοιβής; Μαζεμένες αγορές όπως θα κάνεις κατά την Black Friday θα σου δώσουν μαζεμένους πόντους και άρα μεγαλύτερες εκπτώσεις! Επίσης η τράπεζα σου μήπως έχεις συνεργασίες με συγκεκριμένα καταστήματα; Μήπως συνεργάζεται με κάποιο loyalty app που θα σου δώσει και άλλες εκπτώσεις; Τέλος οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα έχουν ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα, ειδικά για online αγορές. Προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία αν κάτι δεν πάει καλά και θες να ακυρώσεις την συναλλαγή.

4. Online αγορές ή σε κατάστημα

Πρώτα από όλα ότι και να προτιμάς φρόντισε να σώσεις προσεκτικά τις αποδείξεις αγοράς τόσο για την εγγύηση όσο και για την περίπτωση που αλλάξεις γνώμη και θες να επιστρέψεις τις αγορές σου. Χρήσιμο θα είναι να έχεις εξετάσει τις πολιτικές επιστροφής των καταστημάτων που θα κάνεις τα ψώνια σου. Η Black Friday είναι μέρα αυξημένης κίνησης. Αν πας σε φυσικό κατάστημα να έχεις προετοιμαστεί για ορθοστασία και κούραση. Φόρα άνετα ρούχα και υπολόγισε να μπορείς να κουβαλήσεις ότι πάρεις. Να έχεις κάνει από πριν ένα σχέδιο της σωστής σειράς επίσκεψης στα καταστήματα που σε ενδιαφέρουν.

Για online αγορές τώρα, απέφυγε ανυπόληπτα site που εμφανίζονται μόνο σε τέτοιες περιόδους. Πριν πατήσεις το buy now να έχεις δει πότε και από που θα γίνει η αποστολή. Μια χαμηλή τιμή που όμως θα έχεις δασμούς μετά ίσως δεν είναι τόσο χαμηλή! Επίσης πολύ συχνά οι online τιμές δεν περιλαμβάνουν τους φόρους μέχρι την ώρα του checkout, πρόσεχε το! Τέλος αν πρόκειται να κάνεις κυρίως online αγορές δες τα διάφορα εκπτωτικά app γιατί μπορεί κάποιο από αυτά να σου κάνει.

Black Friday: 6 συμβουλές για πιο… έξυπνες αγορές-3

5. Ξεκίνα από νωρίς

Οι πιο καλές Black Friday προσφορές σκάνε νωρίς. Πήγαινε στα καταστήματα από νωρίς θα πετύχεις και στοκ και λιγότερο κόσμο. Αν θα αγοράσεις online λάβε υπόψιν σου την διαφορά ώρας. Αν ξενυχτήσεις λίγο μπορεί να πετύχεις μοναδικές προσφορές! Κάποια καταστήματα αρχίζουν τις προσφορές με περιορισμένο στοκ ακριβώς στα μεσάνυχτα άλλα τα ξημερώματα. Να έχεις κάνει την προετοιμασία σου και να είσαι standby για την ιδανική ώρα!

6. Τι να αποφύγεις

Μην κυνηγήσεις προσφορές χωρίς να έχεις κάνει την έρευνα σου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «φτηνότερο» και το «αξίζει τα λεφτά του». Μην κοιτάς το πιο οικονομικό αλλά το πιο συμφέρον σε σχέση τιμή χαρακτηριστικά. Τέλος μην παρασυρθείς και ξεπεράσεις το budget σου.

Καλές αγορές!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT