Το δυναμικό «αφήγημα» της JTI στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
το-δυναμικό-αφήγημα-της-jti-στην-ελλην-562790701

Το δυναμικό «αφήγημα» της JTI στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή

Μια ιστορία ισχυρής επένδυσης και καινοτομίας με προοπτική αριστείας

Πριν από περίπου 43 χρόνια, ξεκινά να γράφεται η ιστορία της JTI στην επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας. Επί 37 ολόκληρα χρόνια έως το 2018, η JTI Hellas θεμελιώνεται ως μια ισχυρή εισαγωγική και εμπορική εταιρεία. Η συνεχής ανάπτυξη της εταιρείας και η συνέπεια στη δέσμευσή της για ποιοτικά προϊόντα την οδηγούν στο να εξελιχθεί από απλή εισαγωγική επιχείρηση σε έναν δυναμικό παραγωγικό και εξαγωγικό οργανισμό: Κομβικό σημείο στη διαδρομή της ήταν η εξαγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ πριν από 5 χρόνια από τον όμιλο Japan Tobacco Inc. Διαβλέποντας τη δυναμική αναπτυξιακή τροχιά στην οποία θα εισέρχονταν η ελληνική Οικονομία, η JTI προχώρησε σε σημαντική επένδυση για τον μετασχηματισμό της ιστορικής παραγωγικής μονάδας σε ένα εργοστάσιο υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό στο Περιβάλλον αλλά και σημαντική προσπάθεια να καταστεί ένα «σημείο αναφοράς» για την τοπική Κοινωνία της Ξάνθης. Η υλοποίηση αυτής της επένδυσης έχει ένα σημαντικό ορατό αποτέλεσμα που δικαιώνει την JTI για τον στρατηγικό της βηματισμό στην Ελλάδα: Αυξάνει την τελευταία διετία την παραγωγή της κατά 112%, με το 76% των προϊόντων της να προορίζονται πλέον για εξαγωγές σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, η JTI στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στον κλάδο της παραγωγής και της καινοτομίας, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Με τη διαρκή της δέσμευσής της προς την αριστεία, η JTI συνεχίζει να γράφει την επόμενη σελίδα της επιτυχημένης της ιστορίας στην Ελλάδα: Συνδέοντας τους επιχειρηματικούς στόχους της στην Ελλάδα με την παγκόσμια στρατηγική Βιωσιμότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας η  JTI στη χώρα μας έχει χαρακτηριστεί ως «υπόδειγμα επένδυσης» αλλά και ως «ο Νο.1 ξένος επενδυτής και παραγωγός προϊόντων καπνού στη Β Ελλάδα». Παράλληλα έχει αποσπάσει τα εύσημα από σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτικής ζωής όπως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που συνεχάρη τον περασμένο Φεβρουάριο τον κ. Mutsuo Iwai, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Japan Tobacco Inc., στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με μέλη Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων (KEIDANREN) στο Τόκιο.

Το δυναμικό «αφήγημα» της JTI στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή-1

Διαθέτοντας τις εμβληματικές διεθνείς της μάρκες αλλά και τα παραδοσιακά σήματα της ΣΕΚΑΠ, η JTI κατέχει σήμερα την 1η θέση στην κατηγορία των συμβατικών προϊόντων καπνού. Το ισχυρό εκτόπισμα της JTI αποτυπώνεται στο σύνολο των οικονομικών της μεγεθών: Η εταιρεία συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών Δημοσίων Εσόδων της χώρας σε ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού. Απασχολεί συνολικά 300 άμεσα εργαζόμενους και έχει την ευθύνη και των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας. Το 2023 διακρίνεται για 3η συνεχή χρονιά ως «Νο.1 Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα από το διεθνές Ινστιτούτο Top Employers Institute. Παράλληλα ο όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα να αγοράζει τα ελληνικά καπνά για τα προϊόντα που διαθέτει ανά τον κόσμο, ενώ το 2023 η αξία των προμηθειών καπνού από την Ελλάδα ανήλθαν σε 36 εκατ. δολ. και ήταν αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2020.

Το δυναμικό «αφήγημα» της JTI στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή-2

«Η επένδυση της JTI στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από την εταιρεία ολιστικά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους οικονομικούς δείκτες της χώρας και τα φορολογικά κίνητρα όσο και βασικές παραμέτρους υγιούς επιχειρηματικής λειτουργίας όπως τα δίκτυα ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, η αντιμετώπιση του brain drain και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ειδικά στις ακριτικές περιοχές» αναφέρει η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας κα. Γεωργία Καρούντζου για να προσθέσει: «Σήμερα στην Ελλάδα, το περιβάλλον για έναν ξένο επενδυτή, παραγωγό και εξαγωγέα όπως η JTI, βελτιώνεται προς τη σωστή κατεύθυνση παρά τις προκλήσεις των πολύπλοκων διαδικασιών και του κόστους, σε τομείς όπως οι μεταφορές, καθώς υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο και έχει καλλιεργηθεί φιλικό επενδυτικό κλίμα».

Η νέα επένδυση

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά κυρίως για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάσσουν οι ενήλικες Έλληνες καταναλωτές στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, η JTI αποφάσισε να εντάξει την Ελλάδα στις 10 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εισέρχεται με το προϊόν της Ploom. Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος της μεγάλης παγκόσμιας επένδυσης της JTI η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 3 δις ευρώ την επόμενη τριετία. Μάλιστα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Οικονομικών (Executive VP CFO) της JTI, κ. Βασίλης Βωβός, στην ομιλία του στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης χαρακτήρισε την κυκλοφορία του νέου προϊόντος «ορόσημο» της επενδυτικής και επιχειρηματικής παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα. Δεσμεύθηκε ότι η εταιρεία, με την ίδια προσήλωση με την οποία λειτουργεί στην αγορά των συμβατικών προϊόντων καπνού, θα συνεχίσει να επενδύει στα εργαλεία και τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν τη νέα αυτή εποχή που αναδύεται ενώ ανέφερε ότι «ισχυρή φιλοδοξία της JTI είναι να καταστεί ένας από τους κορυφαίους παίκτες και στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού.»

Η συμβολή στην πάταξη του Λαθρεμπορίου

Μια σημαντική πρόκληση και προτεραιότητα για την JTI είναι επίσης η συμβολή της στην πάταξη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της συνεπούς δράσης της για την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών και την προστασία της νόμιμης αγοράς και των καταναλωτών, η JTI υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο την κοινή συμπόρευση με την ΑΑΔΕ απέναντι στα προβλήματα που προκαλεί το παράνομο εμπόριο καπνού στα δημόσια έσοδα του κράτους και στην κοινωνία.

Ευημερία για όλους

Πέρα όμως από τη δυναμική επιχειρηματική και παραγωγική παρουσία της στην Ελλάδα, η JTI επεκτείνει τη δράση της σε ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα, αποδεικνύοντας στην πράξη το κοινωνικό της DNA. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στήριξε τους πληγέντες από τις καταστρεπτικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ανταποκρινόμενη άμεσα στη σχετική έκκληση του ΣΕΒΕ. Συνεχίζει να μοιράζει την τεχνογνωσία της συμμετέχοντας σε ενημερωτικά προγράμματα σε στελέχη της ΑΑΔΕ για τη πάταξη του λαθρεμπορίου και σε εσωτερικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού γύρω από δράσεις περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης και εθελοντισμού. Παραμένει συνεπής αρωγός στον Πολιτισμό με τη δημιουργία και συστηματική συντήρηση του πρώτου δημόσιου ιαπωνικού πάρκου στην Αθήνα και την ανάπλαση και διαρκή συντήρηση των κήπων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ παράλληλα η μέριμνα για το Περιβάλλον έχει κυρίαρχη θέση στο στρατηγικό της πλάνο, με δράσεις για τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επίπτωση τόσο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων όσο και του εργοστασίου με διαρκή βελτίωση των επιδόσεων της μονάδας αναφορικά με την κατανάλωση φυσικών πόρων.

Είναι προφανές ότι η νέα επένδυση της JTI έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από μια απλή επιχειρηματική επέκταση σε μια νέα δυναμική κατηγορία προϊόντων. Αποτυπώνει κυρίως την ισχυρή ανακατεύθυνση της στρατηγικής της στον διπλό και παράλληλο δρόμο της Βιωσιμότητας για όλους και της Καινοτομίας προς όφελος των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT