Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Λαυρίου

Στην τελική φάση ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Λαυρίου

Προεπιλέχθηκαν έξι από τους οκτώ υποψήφιους επενδυτές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι επενδυτικά σχήματα συνεχίζουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου Α.Ε.

Ειδικότερα, τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., κοινοπραξία μεταξύ της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της Jet Plan Shipping, κοινοπραξία της GPH Cruise Port Finance με την Promarine, κοινοπραξία της Olympic Marine με την MSC Cruises και η Israel Shipyards Industries. Εκτός δεύτερης φάσης έμειναν η Gulftainer Company και η IOTC Investments.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην προεπιλογή τους, με βάση τη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια συμμετοχής στη β’ φάση. Αυτή η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να διαθέσει ποσοστό 50% συν μία μετοχή, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα λιμάνια όπου παραχωρήθηκε σχεδόν παντού το 67%. Ο λόγος είναι ότι εκτιμά πως, με τις επενδύσεις που θα κάνει ο ιδιώτης, θα δημιουργηθούν υπεραξίες τις οποίες κατόπιν θα μπορέσει να καρπωθεί για λογαριασμό του Δημοσίου. Εκτός εάν κάποιος εκ των υποψηφίων επενδυτών καταβάλει τώρα το τίμημα που αντιστοιχεί στις προβλεπόμενες υπεραξίες, εξηγούν χρηματοοικονομικές πηγές.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό στις αρχές Μαρτίου και προχωράει ήδη την ωρίμανση μιας σειράς μελετών και αδειοδοτήσεων για τον εξηλεκτρισμό του λιμανιού, την τροφοδοσία του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεγέθυνση των υποδομών του, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ένα επιπλέον επιβατηγό πλοίο, και για την τοποθέτηση πλωτών προβλητών στον χώρο της μαρίνας.

Οι πλωτοί προβλήτες θα προσθέσουν τουλάχιστον 100 επιπλέον θέσεις σκαφών ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα του τουριστικού λιμένα σε πάνω από 220 θέσεις. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αυξήσει την αποτίμηση του λιμανιού και να προσελκύσει υψηλότερες δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν τις σχετικές Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της β’ φάσης του διαγωνισμού και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το περιουσιακό στοιχείο.

Η εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου A.E. έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων του Λιμένα Λαυρίου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συνάψει με το Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια 60 ετών από την έναρξη ισχύος της (ισχύει μέχρι το έτος 2062).

Ο λιμένας του Λαυρίου αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής και, λόγω της εγγύτητάς του με δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προσφέρεται ιδιαίτερα για τουριστική ανάπτυξη, με δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και ο ελλιμενισμός σκαφών αναψυχής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT