Τα «απρόσμενα» οφέλη της εταιρικής υπευθυνότητας

Τα «απρόσμενα» οφέλη της εταιρικής υπευθυνότητας

Γιατί μια επιχείρηση που επενδύει στα κριτήρια του ESG βλέπει τελικά το μέγεθός της να μεγαλώνει

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πηγή άντλησης αξίας και ενίσχυσης των επιχειρηματικών αποδόσεων αποτελούν τα κριτήρια ESG, που αντιπροσωπεύουν την υιοθέτηση ξεκάθαρης στρατηγικής για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται, όπως προκύπτει από έρευνα της EY, ότι η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό μοχλό μεγέθυνσης των επιχειρήσεων. Ο λόγος; Η ενσωμάτωση στο modus operandi μιας επιχείρησης, εργαλείων αντιμετώπισης κινδύνων που σχετίζονται με την έλλειψη πόρων, την απώλεια της βιοποικιλότητας ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενισχύει την μακροημέρευση ενός οργανισμού. Πέραν αυτού, τα κριτήρια ESG οδηγούν σε απτή αύξηση των εσόδων μιας επιχείρησης, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες και τα αγαθά τους θα χαίρουν μεγαλύτερης προτίμησης από καταναλωτές ευαισθητοποιημένους για το περιβάλλον και την κοινωνία. 

Σε όλα αυτά, κοινός παρονομαστής είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις με ξεκάθαρη στρατηγική ESG εξασφαλίζουν ευκολότερα χρηματοδότηση. Είναι ενδεικτικό ότι το 50% των επενδυτικών κεφαλαίων του πλανήτη, περίπου 15 τρισ. δολάρια, αναζητούν οργανισμούς που έχουν ως βασική προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Επίσης, βάσει του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου EU taxonomy, οι τράπεζες και ευρύτερα ο χρηματοοικονομικός τομέας υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια ESG, ως προαπαιτούμενο για την παροχή χρηματοδότησης. Δεν είναι τυχαίο ότι βάσει έρευνας της KPMG, τέσσερις στους πέντε dealmakers δηλώνουν ότι το ESG εντάσσεται πλέον σταθερά στην ατζέντα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια το due diligence (εμβριθής έλεγχος) στο ESG θα εντάσσεται στις περισσότερες συναλλαγές.

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες πραγματοποιούν due diligence στο ESG κυρίως επειδή πιστεύουν στην οικονομική αξία της αναγνώρισης των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα στα πρώτα στάδια της διαδικασίας της συναλλαγής. Ένα επιπλέον κίνητρο των επενδυτών είναι η πεποίθηση ότι το due diligence στο ESG βοηθά να καλυφθούν οι κανονιστικές απαιτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί οργανισμοί αντιλαμβάνονται τα οφέλη της υιοθέτησης κριτηρίων ESG, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επιδεικνύουν χαμηλά αντανακλαστικά στο πεδίο αυτό. Κι αυτό τη στιγμή που οι μικρομεσαίες βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης ή ο μικρός βαθμός εξωστρέφειας και δραστηριότητας στο εξωτερικό.

Άντληση αξίας

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, οι επιχειρήσεις, για να μεγιστοποιήσουν την αξία τους, θα πρέπει να διαμορφώνουν ξεχωριστή στρατηγική για καθένα από τα τρία πεδία του ESG. Συγκεκριμένα, ως προς το περιβάλλον, όπου στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του αποτυπώματός τους, θα πρέπει να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις λειτουργίες. Θα πρέπει δηλαδή να διασφαλίζουν τον βιώσιμο τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους, την ανακύκλωσή τους, όπως και τον περιορισμό των αερίων ρύπων.

Τα «απρόσμενα» οφέλη της εταιρικής υπευθυνότητας-1

Για την κοινωνία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετούν πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων τους και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών. Όπως και για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διαφορετικότητα και τη συμπεριληπτικότητα. Με το προσωπικό να αποτελεί τμήμα της κοινωνίας, οι οργανισμοί θα πρέπει να μεριμνούν για την παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους και να παρέχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης. 

Ως προς την εταιρική διακυβέρνηση, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ανεξαρτησία και η ηθική συμπεριφορά θα πρέπει να αποτελούν βασικές αρχές κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τα διοικητικά συμβούλια. Ευρύτερα, οι οργανισμοί θα πρέπει να λογοδοτούν όχι μόνο προς τους μετόχους τους, αλλά και έναντι των πελατών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των τοπικών κοινοτήτων, του Τύπου και των ρυθμιστικών αρχών.

Η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ανεξαρτησία και η ηθική συμπεριφορά θα πρέπει να αποτελούν βασικές αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αφότου, όπως αναφέρουν αναλυτές της PwC, οι επικεφαλής των εταιρειών έχουν χαράξει στρατηγική για καθεμία από τις επιμέρους κατηγορίες του ESG, θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι πρωτοβουλίες που έχουν λάβει, γεννούν πράγματι αξία, επιστρέφοντας την επένδυση (Return On Investment). Και κυρίως, πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η PwC, η επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάπτυξη προϊόντων με μηδενικό αποτύπωμα και η ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας έχουν υψηλότερο ROI και μικρότερη ευκολία υιοθέτησης ως μέτρου, σε σχέση, για παράδειγμα, με την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φανερώνουν έρευνες, η βελτίωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων χάρη στο ESG διευρύνεται προϊόντος του χρόνου. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να ξεκινούν το ταξίδι στο ESG όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ευκολότερο να ενσωματώσει κανείς θετικές πρακτικές ESG σε ένα προηγούμενο στάδιο της ανάπτυξης μιας επιχείρησης, καθώς με τον τρόπο αυτόν καθίσταται εύκολα μέρος της δομής και της ταυτότητάς της όσο αυτή αναπτύσσεται.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT