«Πάντα υπάρχει καλύτερος δρόμος…»
Xάρης Πυλαρινός, ιδρυτής και CEO της Hack Τhe Box
Τι σημαίνει για σένα καινοτομία;
Καινοτομία είναι να πηγαίνεις δεξιά, όταν όλοι οι άλλοι πηγαίνουν αριστερά, πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Πάντα υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος ή μια καλύτερη λύση για ένα πρόβλημα, αλλά συνήθως ακολουθούμε την πεπατημένη, διότι αυτή μάθαμε ή «έτσι το κάνουν όλοι, άρα είναι και το σωστό, το πιο αποδοτικό».
Ποιο ήταν το όραμά σου όταν άρχισες να ασχολείσαι με τον χώρο των startups και της καινοτομίας;
Το όραμά μου ήταν και είναι να δημιουργήσω κάτι τόσο μεγάλο που να έχει απήχηση σε όλο τον κόσμο και μέσα από αυτό να αλλάξουν ζωές. Mε κάνει πολύ περήφανο όταν ακούω ότι παιδιά που πάσχιζαν για ένα μεροκάματο κατάφεραν να εξειδικευτούν μέσω των προϊόντων μας και πλέον εργάζονται σε πολύ μεγάλες εταιρείες και ανταμείβονται αντίστοιχα, όταν βλέπω παιδιά που ξεκίνησαν σε εμάς, να «τρέχουν» πλέον τις δικές τους startups και να προσφέρουν νέες καινοτόμες ιδέες και λύσεις στην αγορά.
Πώς ένιωσες όταν κατάλαβες πως αυτό που έχεις δημιουργήσει είναι πραγματικά κάτι ξεχωριστό;
Το συναίσθημα είναι αρκετά περίπλοκο, σίγουρα υπάρχει ενθουσιασμός, περηφάνια και χαρά. Όταν βλέπεις το δημιούργημά σου να απογειώνεται, είναι παρόμοιο με το να βλέπεις το παιδί σου να κάνει τα πρώτα του βήματα. Aυτό συνοδεύεται με ένα αίσθημα ευθύνης που πάει πακέτο με το ανάλογο στρες απέναντι στον κόσμο που απασχολείς και τους επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους σε εσένα.
*Η Hack The Box έχει αντλήσει συνολικά 69,5 εκατ. δολάρια και εξειδικεύεται στην εκπαίδευση επαγγελματιών στον χώρο του cyber security σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της πλατφόρμας της, ο κάθε χρήστης μπορεί να αυξήσει τις γνώσεις του στο αντικείμενο χωρίς την ανάγκη εκπαιδευτή, στον δικό του χρόνο και χώρο. Με τη βοήθεια του gamification, η εκπαίδευση γίνεται διασκέδαση, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο αποδοτική.
«Μου άρεσε να λύνω προβλήματα»
Μιχάλης Πετυχάκης, CTO της Orfium
Τι σημαίνει για σένα καινοτομία;
Μεγαλώνοντας, οι δικοί μου ήρωες ήταν οι μεγάλοι μαθηματικοί και φυσικοί, οι μεγάλοι εφευρέτες και όλοι εκείνοι που με την τρέλα τους άλλαξαν τον κόσμο. Καινοτομία δεν είναι απλώς η δημιουργία κάτι καινούργιου. Είναι η ικανότητα να βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά, να αναγνωρίζεις προβλήματα που οι άλλοι αγνοούν και να βρίσκεις λύσεις που κανείς δεν έχει σκεφτεί. Είναι η ικανότητα να συνδυάζεις γνώσεις και τεχνολογίες με τρόπο που δημιουργεί αξία και βελτιώνει ζωές. Στην Orfium, για παράδειγμα, καινοτομία σημαίνει να δίνουμε στους δημιουργούς και τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαχειρίζονται και να προστατεύουν το έργο τους στην ψηφιακή εποχή.
Ποιο ήταν το όραμά σου όταν άρχισες να ασχολείσαι με τον κόσμο των startups;
Να πω την αλήθεια, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ασχοληθώ με τον κλάδο της επιχειρηματικότητας. Τελικά προέκυψε μέσα στα χρόνια, διότι μου άρεσε πολύ να λύνω προβλήματα. Έτσι, αποφάσισα μαζί με την ομάδα μου να στήσουμε την εταιρεία, προκειμένου να αναπτύξουμε προϊόντα που δίνουν λύσεις και απευθύνονται σε όλο τον κόσμο. Όταν ξεκίνησα με τις startups το 2012, το όραμά μου ήταν να συνδυάσω το πάθος μου για την τεχνολογία με την επιθυμία μου να λύνω πραγματικά προβλήματα. Ήθελα να δημιουργήσω προϊόντα και υπηρεσίες που θα έκαναν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη, πιο παραγωγική και πιο διασκεδαστική.
Πώς αισθάνθηκες όταν συνειδητοποίησες ότι το προϊόν που έχεις αναπτύξει είναι ίσως κάτι μοναδικό, κάτι καινοτόμο στην αγορά;
Η αίσθηση ήταν απίστευτη! Αυτή η στιγμή του «εύρηκα», η στιγμή που συνδέεις τα κομμάτια, είναι η στιγμή για την οποία πραγματικά δουλεύω. Είναι η δική μου δόση αδρεναλίνης που υπερκαλύπτει όλη την κούραση, τη σκληρή δουλειά και τις ατελείωτες ώρες που έχουμε αφιερώσει. Είναι η επιβεβαίωση ότι η ιδέα μας είχε αξία, ότι μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά. Πάνω από όλα, όμως, ήταν ένα κίνητρο να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να εξελισσόμαστε.
*Η Orfium ιδρύθηκε το 2015 και έχει αναπτύξει λογισμικό με το οποίο εντοπίζει διαφυγόντα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση μουσικών κομματιών σε ψηφιακές πλατφόρμες, αποδίδοντάς τα ύστερα στους δημιουργούς τους. Aναπτύσσει τους πιο προηγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), ώστε κάθε φορά που παίζεται μουσική στον κόσμο, να εργάζεται παρασκηνιακά για να την παρακολουθεί, να παραδίδει τα δεδομένα και να βοηθάει τους δημιουργούς, τους δικαιούχους και τις εταιρείες μέσων να παρακολουθούν, να αναφέρουν και να εκμεταλλεύονται τη χρήση της. Έτσι, μεταμορφώνει τη βιομηχανία της μουσικής και της ψυχαγωγίας με τεχνολογία που ηγείται της αγοράς.
«Οι καινοτόμες ιδέες δεν είναι απλά προϊόντα»
Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εταίρος στο Marathon Venture Capital
Tι σημαίνει για σένα καινοτομία;
Είναι ο μοναδικός τρόπος για να οραματιστείς και να διαμορφώσεις το μέλλον. Με άλλα λόγια, καινοτόμος είναι αυτός που δημιουργεί το μέλλον. Η καινοτομία εμφανίζεται σε πολλές μορφές και μεγέθη, είτε πρόκειται για ένα προηγμένο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, έναν νέο τύπο αεροσκάφους, είτε ακόμα και για πιο απλές και καθημερινές λύσεις, όπως η κάψουλα καφέ ή οι κάλτσες συμπίεσης. Η πραγματική καινοτομία γεννιέται από την παρατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος και την παραδοχή ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί ή να αλλάξει. Παρ’ όλα αυτά, μια καινοτόμος ιδέα από μόνη της δεν έχει καμία αξία. Όπως είπε ο Τόμας Έντισον, η ιδιοφυΐα οφείλεται κατά 1% στην έμπνευση και κατά 99% στην προσπάθεια. Στην Ελλάδα, συχνά αποθεώνουμε τις ιδέες, αλλά παραβλέπουμε τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να τις υλοποιήσουμε.
Έχει μια καινοτόμος ιδέα τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά ακόμη και ολόκληρες αγορές;
Οι καινοτόμες ιδέες δεν είναι απλά προϊόντα· δημιουργούν το πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα η ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών;
Ναι, η καινοτομία μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε βασικές προτεραιότητες, όπως η συντήρηση των υποδομών ή η εφαρμογή ορθολογικής διαχείρισης στη δημόσια διοίκηση. Η ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών μπορεί πράγματι να μετασχηματίσει τη χώρα, αλλά η ύπαρξή τους από μόνη της δεν εγγυάται την αλλαγή. Εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντική, είναι η βούληση και η ικανότητα να υιοθετηθούν αυτές οι ιδέες, καθώς και η κρίση για το ποιες αξίζει πραγματικά να εφαρμοστούν. Όλα αυτά απαιτούν βελτιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα και ενεργή αυτενέργεια από τους θεσμούς και τους πολίτες.
Η ερώτηση που θέσατε αντανακλά μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, η οποία επικεντρώνεται στην ύπαρξη «μεγάλων ιδεών», ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη: το πρόβλημα εντοπίζεται στη χαμηλή ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και στην παράλυση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Συχνά, επαναπαυόμαστε σε κοινοτοπίες για το «ελληνικό μυαλό» και το «ελληνικό καινοτόμο DNA», ενώ μια απλή ματιά γύρω μας αρκεί για να καταλάβουμε πόση δουλειά πρέπει να γίνει. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιωθεί δραστικά αν, αρχικά, υιοθετούσε υπάρχουσες καινοτομίες και στη συνέχεια ανέπτυσσε τις δικές της. Μόνο τότε θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
*Το Marathon VC διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ και έχει στηρίξει εταιρείες όπως οι Augmenta, Hack The Box, Causaly, Delian Alliance Industries. Οι εταιρείες που έχει στηρίξει έχουν σηκώσει αθροιστικά πάνω από 300 εκατ. δολάρια από διεθνείς επενδυτές, ενώ άλλες έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς κολοσσούς, όπως Cisco, Intel, CNHi κ.ά.