Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ύψους 250 εκατ. ευρώ ανακοίνωσαν χθες ο όμιλος Τράπεζας Πειραιώς με τη Marfin Investment Group (MIG). Με τη συμφωνία μειώνεται σημαντικά το χρηματοοικονομικό φορτίο της MIG, επιτρέποντας στην εταιρεία να υλοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό, ενώ παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με ποσοστό 17,7%. Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία των δύο ομίλων θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν συμμετοχές σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, η υγεία, η ακτοπλοΐα, η πληροφορική κ.α.
Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, με τη μείωση του χρηματοοικονομικού βάρους της MIG θα αποφορτιστούν οι πιέσεις και προς πολλές σημαντικές επιχειρήσεις στις οποίες μετέχει η MIG, διασφαλίζοντας έτσι τα συμφέροντα της τράπεζας ως βασικού πιστωτή του ομίλου. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς: «Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών, βελτιώνεται σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή του ομίλου της MIG». Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς θα αποκτήσει τις αδιάθετες ομολογίες του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019 και περίοδο διάθεσης έως τις 30 Ιουνίου 2014. Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρείας και προβλέπουν τη δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της εταιρείας με τιμή μετατροπής 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί να προβεί σε μετατροπή ομολογιών σε μετοχές για το ποσό των 90 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 17,7% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MIG: «Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας και μετατροπής των ομολογιών ο όμιλος Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στη MIG με ποσοστό κατ’ ελάχιστο 17,7%, ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά η χρηματοοικονομική δομή της MIG. Πρόθεση των δύο μερών είναι η μετατροπή του συνόλου των ομολογιών που θα αποκτηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές είτε από την ίδια είτε μέσω της διαθέσεώς τους σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές κοινής αποδοχής. Επίσης σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης των μετοχών που θα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς στη MIG έχει συμφωνηθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους βασικούς μετόχους της MIG μέσω υπόδειξης του διοικητικού της συμβουλίου. Τέλος, η συμφωνία δεν προβλέπει συμμετοχή εκπροσώπου της Πειραιώς στο Δ.Σ. της MIG.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε: «Η συμφωνία μας με την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία του ομίλου μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. H, τιμητική για εμάς, επιλογή της Πειραιώς να στηρίξει τα σχέδιά μας ανοίγει πλέον νέους και μεγαλύτερους δρόμους. Η MIG, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της τις ηγέτιδες εταιρείες στους κλάδους τροφίμων, εστίασης, ακτοπλοΐας, υγείας και πληροφορικής θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη συγκέντρωση εταιρειών και την εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με γνώμονα την ανάπτυξη εργασιών και τη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας».
Αναδιάταξη επιχειρηματικών δυνάμεων φέρνει η συμφωνία των δύο ομίλων
Ευρύτερες συνεργασίες στην κατεύθυνση της συνένωσης επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων, ισχυρότερων και ανταγωνιστικότερων σχημάτων, διαβλέπουν πολλοί άνθρωποι της αγοράς ως το επόμενο βήμα της συμφωνίας των ομίλων Τράπεζας Πειραιώς – MIG. Αν και από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση ή σχεδιασμός, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι και οι δύο όμιλοι ελέγχουν σειρά επιχειρήσεων σε κλάδους όπως ακτοπλοΐα, υγεία, τρόφιμα, πληροφορική κ.ά.
Η Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας απορροφήσει 6 τράπεζες, έχει βρεθεί είτε ως μέτοχος είτε ως βασικός πιστωτής σε δεκάδες επιχειρήσεις από πολλούς κλάδους οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Για παράδειγμα, στην ακτοπλοΐα η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτικής στην ΑΝΕΚ οι τραπεζικές υποχρεώσεις της οποίας ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ. Στον τομέα της υγείας είναι βασικός πιστωτής στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ενώ -μέσω της Αγροτική Τράπεζας- βρέθηκε να έχει συμφέροντα σε πολλές γαλακτοβιομηχανίες και συνεταιρισμούς. Επίσης, η τράπεζα είναι μεταξύ των βασικών πιστωτών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, της πληροφορικής και του τουρισμού.
Η MIG
Από την πλευρά της η MIG ελέγχει το 92% της Vivartia (τρόφιμα και γαλακτοκομικά), το 89% της Attica (επιβατηγός ναυτιλία), το 70% του «Υγεία» (υπηρεσίες υγείας), το 86% της Singular – Logic (πληροφορική) κ.ά. Σύμφωνα με αναλυτές, τόσο η ΑΝΕΚ όσο το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά και άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να «κουμπώσουν» με τις αντίστοιχες εταιρείες της MIG δημιουργώντας ισχυρότερα και ανταγωνιστικότερα σχήματα. Ετσι, ο όμιλος Πειραιώς αφενός θα αντιμετώπιζε χρόνιες προβληματικές καταστάσεις στον ισολογισμό του και θα αποκόμιζε υπεραξίες ως βασικός μέτοχος της MIG. Ωστόσο πηγές της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι αν και ο όμιλος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση κλάδων και επιχειρήσεων -μάλιστα έχει συσταθεί σχετική ειδική μονάδα της τράπεζας-, δεν πρέπει η παρούσα συμφωνία με τη MIG να συνδέεται με το κρίσιμο αυτό θέμα.
Ο Γ. Προβόπουλος
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τις εμπορικές τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη των επιχειρηματικών δυνάμεων. Οπως έχει σημειώσει, με πρότυπο την επιτυχή αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, οι τράπεζες πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Θα πρέπει να ενθαρρύνουν επιχειρηματικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες. Παράλληλα έχει ζητήσει από τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε στοχευμένη διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων σε υγιείς κλάδους και επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να στηριχθεί το νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.