Σε περισσότερους των 1.000 ηγετών εταιρειών όπως και προέδρων Δ.Σ. από όλο τον κόσμο τέθηκε το ερώτημα: τι είναι αυτό που απασχόλησε περισσότερο τη σκέψη σας το 2014. Τους ζητήθηκε επίσης να αναφέρουν ποιες ήταν οι πλέον πιεστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Την έρευνα «CEO Challenge 2014» διενήργησαν από κοινού ο παγκόσμιος ανεξάρτητος οργανισμός The Conference Board και το Βρετανικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ (Chartered Management Institute). Και τα σημαντικά αποτελέσματά της συνοψίζονται στο ότι «στη σκέψη των ηγετών παγκοσμίως, οι προκλήσεις που κυριάρχησαν είναι, αφενός η διαχείριση των ταλέντων (talent management) και αφετέρου η ακεραιότητα (integrity) των ηγετών. Καταγράφτηκαν επίσης και οι στρατηγικές που εφαρμόστηκαν αντιστοίχως.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η “νούμερο ένα” προτεραιότητα για τους επιχειρηματικούς ηγέτες παγκοσμίως είναι η αναμόρφωση της κουλτούρας στους εργασιακούς χώρους, με επίκεντρο τη δέσμευση των εργαζομένων και τη βελτίωση του μάνατζμεντ. Κάτι που συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην απόκτηση νέων πελατών και στην αύξηση της παραγωγικότητας». Αμεση προτεραιότητα, λοιπόν, είναι η κατά τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξη, δέσμευση, διαχείριση και διακράτηση των ταλέντων. Και ακολουθούν τα θέματα που συνδέονται άμεσα με το πρώτο, δηλαδή οι σχέσεις με τον πελάτη, η καινοτομία, η επιχειρηματική αριστεία και η εταιρική φήμη. Υψηλή θέση κατέχει και η ηθική στην εργασία, με την «ακεραιότητα» ως το πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό για την ηγεσία.
Σημαντικό είναι επίσης και το εξής εύρημα, επειδή αντιλέγει στις όποιες ελπίδες, ότι όταν αναζωογονηθεί η αγορά εργασίας θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για μετακινήσεις. Η έρευνα λοιπόν απέδειξε ότι η προτεραιότητα που δίνουν οι CEOs είναι στη δημιουργία μιας ισχυρής δεξαμενής ταλέντων από το εσωτερικό της εταιρείας και όχι στην αναζήτησή τους απέξω. Οι εννέα στις δέκα κορυφαίες στρατηγικές για το Ανθρώπινο Δυναμικό παγκοσμίως εστιάζουν στους ήδη εργαζομένους τους και περιλαμβάνουν την παροχή εκπαίδευσης και ανάπτυξης, την επαύξηση της δέσμευσης του εργαζομένου, αλλά και των προσπαθειών για τη διακράτηση των κρίσιμων ταλέντων. Μεγαλύτερη έμφαση επίσης δίνεται εφέτος στη σημασία της διοικητικής απόδοσης, μέσα από τη βελτίωση των προγραμμάτων ανάπτυξης ηγεσίας. Δηλαδή, ενώ τον περασμένο χρόνο κατείχε την 10η θέση στις στρατηγικές των CEOs για το Ανθρώπινο Δυναμικό, το 2014 ανέβηκε στην 5η θέση παγκοσμίως.
Επίσης, για πρώτη φορά εφέτος, ζητήθηκε από τους CEOs να αναφέρουν ποια θεωρούν ότι είναι τα πλέον κρίσιμα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που θα τον συνδέσουν με τη μελλοντική επιτυχία. Και η πρώτη απάντηση που δόθηκε ήταν «η ακεραιότητα». Γεγονός που, όπως σχολιάζεται από τους συντάκτες της έκθεσης όσον αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας, «δείχνει ότι οι απανταχού προϊστάμενοι διδάχθηκαν αρκετά από τα πρόσφατα ηθικά σκάνδαλα». Στα κρίσιμα χαρακτηριστικά αναφέρθηκε επίσης η διαχείριση της αλλαγής και της πολυπλοκότητας, ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης, όπως και η ικανότητα για τη διακράτηση και την ανάπτυξη ταλέντων.
«Για τους ηγέτες εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν τους οργανισμούς τους και να πετύχουν νέα επίπεδα απόδοσης κατά το 2014, κορυφαία πρόκληση είναι να δημιουργήσουν ένα “παγκόσμιας τάξης” εργατικό δυναμικό. Κάτι που διακρίνει ιδιαιτέρως τους ηγέτες στην Ευρώπη, οι οποίοι και αναγνωρίζουν ότι για να το πετύχουν αυτό, χρειάζεται ανάπτυξη της ηγεσίας», σχολιάζει η εκπρόσωπος του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ, κ. Πέτρα Ουίλτον. Και επισημαίνει ότι η «ακεραιότητα» ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ηγεσίας, όπως και η διαχείριση της αλλαγής και της πολυπλοκότητας, «είναι θεμελιώδους σημασίας για τους μάνατζερ και τους ηγέτες, όχι μόνο για να “σπάσουν” τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια, αλλά είναι και το “κλειδί” για τη μελλοντική επιτυχία».
Αναφερόμενη δε στη χώρα της, χαρακτηρίζει την παγκόσμια αυτή έρευνα επιτακτική «υπενθύμιση» ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη, ώστε να μπορεί αντιμετωπίζει τον διεθνή ανταγωνισμό. Επικαλείται επίσης τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου «Valuing your Talent» βάσει της οποίας δημιουργούνται πρακτικά «εργαλεία» για τους επιχειρηματικούς ηγέτες με τα οποία μπορούν να μετρούν και να βελτιώνουν τη διοίκηση των ανθρώπων τους, αλλά και να αναπτύσσουν διαδικασίες με πολλαπλά οφέλη και αποδέκτες.
Την ανθρωποκεντρική έμφαση των αποτελεσμάτων της έρευνας σχολίασε η επίσης συντάκτης της, κ. Ρεμπέκα Ρέι, senior Vice President Human Capital της The Conference Board, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως κατανοητή σε συνθήκες μιας αβέβαιης ακόμη οικονομίας». Υπογράμμισε επίσης ότι «αν και οι συγκεκριμένες στρατηγικές διαφέρουν στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, παραμένει το γεγονός ότι οι ηγέτες σε παγκόσμια κλίμακα εργάζονται για τη βελτίωση του σημαντικότερου “πόρου” που διαθέτουν –των εργαζομένων τους– αλλά και για εκείνους που θα τους διοικήσουν».