Ταλέμπ Ριφάι: Η Ελλάδα υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης

Ταλέμπ Ριφάι: Η Ελλάδα υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία οφείλεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης με τη μείωση του ΦΠΑ και τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων και του ιδιωτικού τομέα με την προβολή και όχι στις απώλειες άλλων προορισμών όπως για παράδειγμα της Βόρειας Αφρικής.

Αυτό κατέστησε σαφές, χθες, ο γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ταλέμπ Ριφάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα από κοινού με τον γ.γ. του Οργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου Βίκτορ Τβίρκουμ και την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων για θέματα υπουργών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ. Ο κ. Ριφάι αναφέρθηκε στο αίτημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντησή τους, να θέσει υποψηφιότητα η Ελλάδα για τη διοργάνωση του συνεδρίου του ΠΟΤ για το έτος 2017. Επίσης, έκανε ειδική μνεία στην εντυπωσιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας ότι η χώρα μας -σε επίπεδο αφίξεων- είναι μπροστά από τους ανταγωνιστές της κατά 7 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα είναι υπόδειγμα για πολλές άλλες χώρες. Σε ερώτηση για τον αντίκτυπο στον τομέα από την εξάπλωση του ιού Εμπολα ανέφερε ότι με εξαίρεση την Αφρική δεν έχει επηρεάσει τον παγκόσμιο τουρισμό. Επίσης, υπογράμμισε τη συμφωνία με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μην υπάρξει απαγόρευση για ταξίδια στην Αφρική και τη θέση του ΠΟΤ να καταπολεμηθεί το φαινόμενο στη πηγή. Η υπ. Τουρισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι προδιαγραφές για τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό, ενώ προανήγγειλε με αφορμή και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη τη δημιουργία «Δρόμου» του Μεγάλου Αλεξάνδρου κ.ά. Επίσης, μιλώντας σε Φόρουμ με την παρουσία εκπροσώπων ομίλων και παραγόντων από τη Γαλλία, εκτίμησε ότι ο θετικός αντίκτυπος της στρατηγικής για τον τουρισμό, σημαντικό μέρος της οποίας καλύπτει η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, θα μπορούσε να αυξήσει την ετήσια ζήτηση στα 10 δισ. ευρώ την επόμενη 5ετία και στα 25 δισ. ευρώ την 10ετία δημιουργώντας 220.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Στο μεταξύ, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα για το α΄ 6μηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 15,6% φθάνοντας σε 6,26 εκατ. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, αν ληφθεί υπόψη ότι από παραδοσιακές αγορές όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Βρετανία, η Κύπρος, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ με πάνω από 100.000 αφίξεις στο εν λόγω διάστημα, η αύξηση των αφίξεων ξεπερνά σε ποσοστό το 15%. Παράλληλα, μεγάλες είναι οι ποσοστιαίες αυξήσεις που καταγράφονται από αναδυόμενες αγορές. Για παράδειγμα, από την Ιαπωνία και την Κίνα οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 252,5% (13.167 τουρίστες) και 160,1% (25.068 τουρίστες) αντίστοιχα. Ενα από τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι και η αύξηση κατά 14% των οδικών αφίξεων. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί, πλέον, με βεβαιότητα το φετινό ρεκόρ των αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα, ακόμη, πιο υψηλά – σε σχέση με τις τελευταίες εκτιμήσεις -πέριξ των 22 εκατ.

Εξάλλου, η SΤR Global ανακοίνωσε από το Λονδίνο τα στοιχεία των επιδόσεων της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτά, η Αθήνα πέτυχε την υψηλότερη αύξηση κατά 17,8% στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα ξενοδοχείων της, φθάνοντας στο 88,6%. Οι πληρότητες στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 3,4% φθάνοντας στο 79,4%. Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία τον περασμένο μήνα πέτυχαν και τη 2η υψηλότερη αύξηση κατά 33,4% στο μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο που έφθασε στα 98,6 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT