Η άνοδος της τουριστικής κίνησης ευνόησε κυρίως τα περιφερειακά αεροδρόμια

Η άνοδος της τουριστικής κίνησης ευνόησε κυρίως τα περιφερειακά αεροδρόμια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης ευνοεί τον κλάδο των αερομεταφορών. Σύμφωνα με την κλαδική μελέτη της Hellastat, η ζήτηση για υπηρεσίες αεροπορικής εξυπηρέτησης έως και το 2012 εμφάνιζε φθίνουσα πορεία. Ωστόσο το 2013 καταγράφηκε άνοδος λόγω της βελτίωσης της τουριστικής κίνησης.

Η εκλογή της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 δημιούργησε κλίμα πολιτικής σταθερότητας και βελτίωσε τη διεθνή εικόνα της χώρας ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ετσι, η υποχώρηση της τουριστικής κίνησης άρχισε να εξομαλύνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ακολούθως, το 2013 ο τουρισμός ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις ακυρώσεις που έγιναν σε γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες, οι οποίες επλήγησαν από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές.

Η τόνωση του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό αποτυπώνεται και στις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας, όπου στο σύνολο του έτους σημειώθηκε άνοδος 12%, στους 12,3 εκατ. ταξιδιώτες (+1,3 εκατ. επιβάτες). Ιδιαίτερα ευνοημένη ήταν η Κρήτη, καθώς οι αφίξεις στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων αυξήθηκαν κατά 17% και 20,3% αντίστοιχα. Σημαντική χαρακτηρίζεται η άνοδος σε Ρόδο (+11,8%), Κω (+15,7%) και Κέρκυρα (+11%), ενώ το αεροδρόμιο της Αθήνας εμφάνισε μικρή ενίσχυση κατά 0,5%, στις 2,65 εκατ. αφίξεις. Επομένως, η άνοδος της τουριστικής κίνησης ευνόησε τα περιφερειακά κυρίως αεροδρόμια.

Οι αυξημένες απαιτήσεις για υπηρεσίες εξυπηρέτησης και διαχείρισης διαφαίνονται και από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το σύνολο των αφίξεων και αναχωρήσεων επιβατών στις γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού. Αναλυτικά, η συνολική επιβατική κίνηση το 2013 αυξήθηκε κατά 4,9%, στους 38,5 εκατ. επιβάτες, άνοδος που προήλθε αποκλειστικά από τα δρομολόγια εξωτερικού (+8%, στους 28,5 εκατ. επιβάτες). Αντιθέτως, οι επιβάτες εσωτερικού σημείωσαν περαιτέρω πτώση κατά 3%, σε περίπου 10 εκατ. επιβάτες.

Επίσης, στα ελληνικά αεροδρόμια αφίχθησαν και αναχώρησαν 211.767 διεθνείς πτήσεις, αριθμός αυξημένος κατά 2,8% σε σχέση με το 2012. Αντιθέτως, τα δρομολόγια εσωτερικού υποχώρησαν κατά 7,5%, στις 163.595 αφίξεις και αναχωρήσεις, καθώς το δεύτερο εξάμηνο σημαντικοί αερομεταφορείς διέκοψαν τις πτήσεις τους (Κυπριακές Αερογραμμές, Ολυμπιακή Αεροπορία). Σε αντίθεση με την επιβατική κίνηση, η διακίνηση εμπορευμάτων στα αεροδρόμια το 2013 εξακολούθησε να μειώνεται, φτάνοντας στους 76.475 τόνους, ποσότητα χαμηλότερη κατά 2,4% έναντι του 2012.

Ανοδος της ζήτησης για επίγεια εξυπηρέτηση διαπιστώνεται και το φετινό έτος, καθώς ήδη το πρώτο οκτάμηνο του 2014 οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε κύρια αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν αύξηση 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT