Οι προδιαγραφές για δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας νέων

Οι προδιαγραφές για δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας νέων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας νέων και στη χώρα μας με τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών από το υπουργείο Τουρισμού.

Οι ξενώνες φιλοξενίας νέων είναι κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα τα οποία θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης ανά κλίνη με νέους έως 26 ετών, καθώς και με κατόχους κάρτας που εκδίδεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ξενώνων Νεότητας ή αναγνωρισμένες εθνικές ενώσεις ξενώνων νεότητας. Η δυναμικότητα των υπνοδωματίων- κοιτώνων των ξενώνων ορίζεται από μία έως οκτώ κλίνες με οριζόντια διάταξη ή σε κουκέτες. Τα υπνοδωμάτια δύναται να περιλαμβάνουν ιδιαίτερους χώρους υγιεινής και κουζίνας. Το ελάχιστο εμβαδόν μονόκλινου δωματίου θα είναι 8 τ.μ., το ελάχιστο εμβαδόν δίκλινου δωματίου θα είναι 10 τ.μ. και το ελάχιστο εμβαδόν τρίκλινου δωματίου θα είναι 13 τ.μ.

Η ίδρυση επιχείρησης ξενώνα φιλοξενίας νέων επιτρέπεται επί ενιαίου οικοπέδου που ανήκει σε έναν ή σε περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου και βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού ή σχεδίου πόλεως. Το οικόπεδο δεν πρέπει να επιβαρύνεται από γειτνίαση με εγκαταστάσεις και δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, όπως αυτές ορίζονται στις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Οι ξενώνες ιδρύονται σε υφιστάμενα ή νέα κτίρια σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις που καθορίζονται για την περιοχή. Επιτρέπεται στο ισόγειο του κτιρίου του ξενώνα η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία δεν εντάσσονται στις εγκαταστάσεις του ξενώνα, με ανεξάρτητη για το καθένα είσοδο.

Σε επιχειρήσεις ξενώνων φιλοξενίας νέων επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται για τα κύρια τουριστικά καταλύματα από την τουριστική νομοθεσία και σε περίπτωση που εντός του ξενώνα λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή πισίνα, από τις οικείες υγειονομικές διατάξεις. Κατά τη διαφήμιση ή προβολή του ξενώνα γίνεται μνεία του διακριτικού τίτλου της επιχείρησης, συνοδευόμενου από τις λέξεις «ξενώνας φιλοξενίας νέων» εφ’ όσον η επιχείρηση διαφημίζεται ή προβάλλεται στην ελληνική γλώσσα ή από τις λέξεις «Υοuth Hostel» εφ’ όσον η επιχείρηση διαφημίζεται ή προβάλλεται σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Σε εμφανές σημείο στην είσοδο της επιχείρησης αναρτάται ο κανονισμός λειτουργίας του ξενώνα, στον οποίο ορίζονται θέματα σχετικά με την ασφάλεια και την καθαριότητα των χώρων, τη λειτουργία του χώρου υποδοχής και γενικότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ο κανονισμός λειτουργίας συντάσσεται τουλάχιστον στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Στον κανονισμό λειτουργίας της επιχείρησης προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε υπνοδωμάτια-κοιτώνες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από άτομα του ίδιου φύλου. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ορίζεται στον Κανονισμό ότι ο πελάτες θα ενημερώνεται σχετικά πριν από την κράτηση.

Για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στους ξενώνες υποβάλλεται απόδειξη κατάθεσης παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 3 ευρώ ανά κλίνη. Σε περίπτωση μετατροπής υφιστάμενου κτιρίου σε ξενώνα με αλλαγή χρήσης αυτού, η τεχνική έκθεση που υποβάλλεται θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση αλλαγής χρήσης από την οικεία υπηρεσία δόμησης και βεβαίωση στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT