Εκτιμήσεις για αύξηση 10% στην αγορά τουριστικών γραφείων

Εκτιμήσεις για αύξηση 10% στην αγορά τουριστικών γραφείων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά των τουριστικών γραφείων λόγω των θετικών προοπτικών που διαγράφονται στον τομέα του ελληνικού τουρισμού, όπως προκύπτει από την κλαδική μελέτη «Τουριστικά γραφεία», που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Οι προβλέψεις για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, κυρίως του εισερχόμενου, για το 2015 είναι θετικές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το «κλίμα αισιοδοξίας» στην εξεταζόμενη αγορά. Εκτιμάται ότι η αγορά των τουριστικών γραφείων θα συνεχίσει την ανοδική πορεία και το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης περίπου 10%, σε σχέση με το 2014, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει διαμορφώσει η χώρα μας στον κλάδο του τουρισμού.

Το μέγεθος της αγοράς των τουριστικών γραφείων υπολογίζεται σε 1,19 δισ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας αύξηση 10,2% σε σχέση με το 2012. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα προέρχεται από τον εισερχόμενο τουρισμό (70%). Επιπρόσθετα, η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση το 2013/2012 σε αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις, σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της. Αντίθετα, τόσο ο εξερχόμενος όσο και ο εγχώριος τουρισμός εμφάνισαν πτώση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Οσον αφορά το 2014, η αγορά των τουριστικών γραφείων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 1,33 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 11,8% σε σχέση με το 2013, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής (ΜΕΡΜ) να διαμορφώνεται οριακά αρνητικός (-0,1%) την περίοδο 2008-2014.

Τα τουριστικά γραφεία και οι tour operators παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω καταστημάτων ή και μέσω online ιστοσελίδων. Επιπλέον, υπάρχουν και τα αμιγώς online τουριστικά γραφεία, τα οποία έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς του κλάδου τα τελευταία χρόνια και αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λειτουργούν περί τα 20 τουριστικά γραφεία, τα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT