Το πράσινο φως από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εγγυηθεί τη μεταβίβαση μέρους των κόκκινων δανείων των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), έχει εξασφαλίσει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα. «Ο υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο συναντήθηκα την περασμένη Δευτέρα, έχει πειστεί για τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγυήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία, για τη διαμόρφωση της οποίας εργάζεται το Ταμείο, θα πρέπει να στηριχθεί στο ιταλικό μοντέλο, ενσωματώνοντας στοιχεία και από αντίστοιχα συστήματα άλλων κρατών της Ευρωζώνης με ανάλογα προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΔΕ με θέμα τη διαχείριση κινδύνου, ο κ. Τζούρντα δήλωσε ανήσυχος για το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κάλεσε τις τράπεζες «να αποκαταστήσουν τη βλάβη που έχει γίνει στο παρελθόν και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη τους με τους επενδυτές». Οπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΤΧΣ σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, για την ενεργοποίηση του συστήματος κρατικών εγγυήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, για τη χρήση των οποίων απαιτείται η έγκριση των εποπτικών αρχών, δηλαδή του SSM, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της DG Comp, καθώς και του ESM εφόσον απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί μέρος των κεφαλαίων με τα οποία έχει συνεισφέρει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Ο μηχανισμός εγγυήσεων θα αφορά την τιτλοποίηση απαιτήσεων από τις τράπεζες ύψους 10-15 δισ. ευρώ και, όπως δήλωσε, θα λειτουργήσει ως συμπληρωματικός μηχανισμός για τη μείωση των NPEs από το σημερινό επίπεδο των 88 δισ. ευρώ στα 35 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021.
Λίγο νωρίτερα, υπέρ ενός αντίστοιχου μηχανισμού είχε ταχθεί και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της και επικεφαλής του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, σημειώνοντας ότι «η διευκόλυνση συναλλαγών, όπως η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση την εμπειρία της Ιταλίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα είναι θετικό εάν γίνει». Προϋπόθεση είναι η σχετική πρωτοβουλία να λάβει την έγκριση της DG Copm και να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.
Τόσο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης, που μίλησαν επίσης στο συνέδριο, συνέδεσαν την εκτίναξη των κόκκινων δανείων με την κρίση χρέους του Δημοσίου, και κάνοντας τη σύγκριση με τη μεγάλη ύφεση του 1929, που οδήγησε στον αφανισμό των τραπεζών στις ΗΠΑ, σημείωσαν ότι –παρά τα όποια προβλήματα– το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές.
Οι κ. Θεοδωρίδης και Καλαντώνης αλλά και ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος εκτίμησαν ότι τα πλάνα για τη μείωση των NPEs που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM είναι μεν φιλόδοξα, αλλά ρεαλιστικά, έθεσαν ωστόσο ως στόχο τη βελτίωση της οικονομίας και την αποτελεσματική λειτουργία μιας σειράς εργαλείων, όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Ο κ. Θεοδωρίδης κατέγραψε στις θετικές ενδείξεις της οικονομίας την άνοδο των τιμών των ακινήτων και την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, ενώ στα αρνητικά στοιχεία επισήμανε την υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις και την άνθηση της παραοικονομίας, η οποία όπως είπε τροφοδοτείται και από την επιβολή των capital controls.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε στα αρνητικά στοιχεία το πλήγμα που έχει υποστεί η συναλλακτική κουλτούρα στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση έρευνες της Eurobank, η αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων κατατάσσεται τελευταία στις προτεραιότητες ενός νοικοκυριού και χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πολύ μικρή ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα της τράπεζας στην εξόφληση οφειλών με «κούρεμα» έως 95%.