2η Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Ελληνικά Όσπρια: αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά μας»

2η Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Ελληνικά Όσπρια: αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά μας»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

2η Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Ελληνικά Όσπρια: αναδεικνύοντας

την πλούσια κληρονομιά μας»

Την Παρασκευή 8/2/2013, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

πραγματοποιήθηκε η 2η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές

ποικιλίες που είχε τίτλο «Ελληνικά Όσπρια: αναδεικνύοντας την

πλούσια κληρονομιά μας».

Εξετάσθηκαν τα θέματα των τοπικών ποικιλιών των οσπρίων με

διεπιστημονική προσέγγιση αφού οι τοπικές ποικιλίες αποτελούν

σύνθετο φαινόμενο με επιστημονικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και

οικονομικές διαστάσεις. Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα αρχαιολογικών

ανασκαφών από τις γεωργικές καλλιέργειες της Θήρας του 17ου αιώνα,

έγιναν γλωσσικές και λαογραφικές επισημάνσεις σε λαϊκές ονομασίες

τοπικών ποικιλιών οσπρίων, αναδείχτηκε η ποικιλότητα των τοπικών

ποικιλιών οσπρίων που πρέπει να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί. Στη

συνέχεια παρουσιάστηκαν τα θεσμικά πλαίσια (ευρωπαϊκό και ελληνικό)

που αφορούν στην εγγραφή και πιστοποίηση των τοπικών ποικιλιών

οσπρίων και τα οποία αποτελούν εργαλεία για την εμπορική τους

αξιοποίηση όπως η πιστοποίηση των προϊόντων τους ως ΠΟΠ (Προϊόντα

Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης).

Τονίστηκε ο έλεγχος της φυτο-υγείας από ιούς που πρέπει να γίνεται

κατά την αναπαραγωγή και η προστασία από τα έντομα που προσβάλλουν

τα όσπρια. Η εφαρμογή της τεχνολογίας DNA-Barcoding που αναπτύχτηκε

κατά την διάρκεια της Επιστημονικής Συνάντησης μπορεί να συμβάλλει

στην προστασία τους από την νοθεία και τις ελληνοποιήσεις.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι, που συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής

κοινότητας, του Υπ.Α.Α.Τ., των παραγωγών, των επιχειρηματιών, της

δημοσιογραφίας γεύσης και του τουρισμού, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος

διάλογος που απέδειξε τις δυνατότητες που έχουν οι τοπικές

ποικιλίες οσπρίων.

Η όλη εκδήλωση συνδυάστηκε με έκθεση θεματικής φωτογραφίας και

χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων και τη

ζωηρή συμμετοχή τους.

Συνδιοργανωτές φορείς ήταν: το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Κέντρο Λαογραφίας

της Ακαδημίας Αθηνών, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το

πρόγραμμα Virtual Open Access Agriculture & Aquaculture

Repository (VOA3R).

Πηγή: ΔΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT