Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/01/19)

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξέχασε» να διατυπώσει τη θέση του για τον κατώτατο μισθό ο ΣΒΒΕ

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, και επισήμως κοινωνικός εταίρος πλέον, είχε συνάντηση με τους θεσμούς και εξέδωσε δελτίο Τύπου με τις θέσεις που υποστήριξε. Περιέργως, από την ανακοίνωση λείπει η θέση του Συνδέσμου σε ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα την επιχειρηματική κοινότητα και δη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, αυτές που κατ’ εξοχήν εκπροσωπεί: την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση, διά της Βορειοελλαδίτισσας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, προωθεί –προεκλογική περίοδος γαρ– μεγάλη αύξηση. Κάποιοι μάλιστα εισηγούνται να εξαντλήσει τα όρια που θέτει η γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, δηλαδή να φτάσει στο 10%. Η προοπτική αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζεται το 90% όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, για παράδειγμα, προειδοποίησε ότι ο κλάδος δεν αντέχει αύξηση υψηλότερη του 5%. Ο ΣΒΒΕ, αν και ισχυρότερος σύνδεσμος, προτίμησε να τηρήσει σιγήν ιχθύος. Κατέστη έτσι ο μόνος από τους κοινωνικούς εταίρους που δεν κατέθεσε δημοσίως τη δική του θέση, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν όλοι οι άλλοι, από τη ΓΣΕΕ και την ΕΣΕΕ έως τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ. Προφανώς, για να αποκτήσει κάποιος τυπικά την υπόσταση του κοινωνικού εταίρου αρκεί μια νομοθετική ρύθμιση και η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά για να καταστεί κοινωνικός εταίρος με κύρος και «θεσμικό βάρος» θα πρέπει να λέει δημοσίως και με θάρρος την άποψή του, τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η πληροφορία πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στους εκπροσώπους των θεσμών πως θα στείλει εντός δύο εβδομάδων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, προκάλεσε προβληματισμό. Η JP Morgan έχει παραδώσει εδώ και μέρες την πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών. Για ένα μείζονος σημασίας θέμα προς τι η καθυστέρηση λοιπόν; Φαίνεται πως οι θεσμοί, κυρίως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θέλουν να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα πριν υποβληθεί η πρόταση στην DG Comp. Οπότε στην καλύτερη περίπτωση το σχέδιο θα υποβληθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Πλησιάζει η έκδοση ομολόγου

Καθώς καθυστερεί η υποβολή του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, αλλάζει και το χρονοδιάγραμμα έκδοσης του 5ετούς ομολόγου. Είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει η έκδοση αυτή την εβδομάδα, καθώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή. Αρχικά το οικονομικό επιτελείο σκεφτόταν να ανακοινωθεί πρώτα η υποβολή του σχεδίου, ώστε να επηρεάσει θετικά το κλίμα για την έκδοση. Αλλά καθώς το σχέδιο θα καθυστερήσει λίγες ημέρες, φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος η άποψη να μη χαθεί η ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές και να προχωρήσει η έκδοση του ομολόγου. Ισως είναι πλέον θέμα ωρών.

Επιτυχία για το κυπριακό νηολόγιο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποτελεσματικού «lobbying», δηλαδή της προσπάθειας άσκησης επιρροής, αποτελεί μια πρόσφατη επιτυχία της κυπριακής κυβέρνησης. Γνωρίζοντας την αναστάτωση που έχει προκληθεί και στη ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας, λόγω του ενδεχομένου ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Κύπρος είχε ενημερώσει σε σειρά συναντήσεων φορείς και εταιρείες του κλάδου (ασφαλώς και την ελληνική παροικία του Σίτι του Λονδίνου) για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ως ναυτιλιακός προορισμός για τη μεταφορά της έδρας τους ή μέρους της δραστηριότητάς τους. Η κίνηση αυτή φαίνεται πως αποδίδει τους πρώτους καρπούς, καθώς όπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας, η P&O Ferries, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Μεγ. Βρετανίας, ανακοίνωσε τη μεταφορά όλων των πλοίων του στόλου της στο κυπριακό νηολόγιο, το οποίο είναι στην «Ασπρη Λίστα» του οργανισμού Paris MOU και επομένως εξασφαλίζει λιγότερους ελέγχους και επιθεωρήσεις. Η P&O Ferries δραστηριοποιείται κυρίως στη γραμμή Ντόβερ – Καλαί.

Εισαγγελικές έρευνες, διώξεις και συμπτώσεις

Το 2016 η Alpha Bank είχε κάνει μηνυτήρια αναφορά καταγγέλλοντας ότι η ELFE αποψιλώνεται και μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία σε τρίτες συνδεδεμένες εταιρείες Ελλαγρολίπ και PFIC Ltd. Πέρασαν δύο και πλέον χρόνια για να ασκηθούν διώξεις κατά του ιδιοκτήτη των ELFE και στενών συνεργατών του. Την εβδομάδα που πέρασε ασκήθηκαν διώξεις από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματική απάτη κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών του Δημοσίου και για καταδολίευση δανειστών. Είχαν προηγηθεί οι διώξεις του περασμένου καλοκαιριού για κακουργηματική απάτη και εγκληματική οργάνωση για τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και η ποινική δίωξη τον περασμένο Νοέμβριο κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου για κακουργηματική απιστία αναφορικά με τη διαχείριση των οφειλών. Την Παρασκευή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε κατόπιν εντολής της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ξένης Δημητρίου, προκαταρκτική εξέταση για τον ρόλο του επί έτη στενού φίλου του κ. Νίκου Παππά, Μ. Πετσίτη στην υπόθεση. Την εισαγγελική εντολή πυροδότησαν οι δημόσιες αναφορές του Θ. Κιτσάκου ότι ο κ. Πετσίτης τον επισκεπτόταν στη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου», την ίδια μάλιστα στιγμή που ο κ. Πετσίτης αμειβόταν από την ΕLFE με μεγάλα ποσά. Τον κύκλο των συμπτώσεων συμπληρώνει η πρόσληψη τότε από τον κ. Κιτσάκο στη ΔΕΠΑ του δικηγόρου Ν. Ανδρικόπουλου, ο οποίος απασχολεί στο γραφείο του συγγενικό πρόσωπο του κ. Κιτσάκου, ενώ φέρεται να είναι αυτός που έχει μισθώσει και την πολυτελή οικία στην οποία φιλοξενείται ο κ. Πετσίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT