Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/02/19)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Εργάνη οι μεταβολές μισθών

Περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν οι εργοδότες να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τις μεταβολές στις αποδοχές των εργαζομένων τους, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Από σήμερα, σύμφωνα και με την υπουργική απόφαση Αχτσιόγλου ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις είχαν περιθώριο 15 ημερών να κοινοποιήσουν τις μεταβολές στους πίνακες προσωπικού. Με απόφαση, όμως, της κ. Αχτσιόγλου το χρονικό διάστημα για την κοινοποίηση των μεταβολών παρατείνεται από τις 16/02/2019 στις 28/02/2019, ώστε να έχουν τα λογιστήρια τον απαιτούμενο χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλουν το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Η Trastor Properties αναζητεί μισθωτή

Νέο μισθωτή θα αναζητήσει για το κατάστημα που απέκτησε στην οδό Βουκουρεστίου 24 η Trastor Properties ΑΕΕΑΠ. Το ακίνητο αγοράστηκε από ιδιώτη πωλητή αντί ποσού 6 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο μισθωτής ήταν μέχρι πρότινος ο όμιλος της Folli Follie, που στέγαζε στο συγκεκριμένο ακίνητο κατάστημα της αλυσίδας ανδρικών ενδυμάτων Ermenegildo Zegna, αντιπροσωπεία που πλέον έχει απολέσει. Η Trastor βρίσκεται σε διαδικασία ανάταξης του ακινήτου, ποντάροντας ασφαλώς στην εξαιρετική του τοποθεσία, στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

«Παγώνουν» προς το παρόν οι «κυκλικές» μεταθέσεις

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στους εφοριακούς η απόφαση της φορολογικής διοίκησης να ενεργοποιήσει το rotation, δηλαδή το σύστημα των κυκλικών μεταθέσεων, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποφάσισε να μεταθέσει την εφαρμογή του μέτρου.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων συμφώνησε να ανοίξει διάλογος για το θέμα και να καθοριστεί το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνονται οι μετακινήσεις μέσα από τη λειτουργία του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Πρεμιέρα της νέας διοίκησης της Alpha

Πρεμιέρα είχε χθες η νέα διοίκηση της Alpha Bank με τη σύγκληση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου για τη νέα χρονιά υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Βασίλη Ψάλτη. Τη συνεδρίαση απασχόλησε ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα αποφασίσει η νέα διοίκηση και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ψάλτης ζήτησε και έλαβε την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για την παρουσίαση της στρατηγικής για την επόμενη τριετία εντός του προσεχούς διμήνου. Διαθέτοντας ένα επαρκές κεφαλαιακό «μαξιλάρι», στο επίκεντρο του σχεδιασμού αυτού θα είναι η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων με βάση και τις δεσμεύσεις που η τράπεζα έχει αναλάβει έναντι του SSM.

Επιφυλάξεις για τις αυξήσεις

Κοινωνική πολιτική δεν ασκείται μέσω παρεμβάσεων στις αμοιβές των εργαζομένων. Αυτό υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε χθεσινή ανακοίνωσή του. Ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις λιανεμπορικές αλυσίδες δηλώνει τουλάχιστον επιφυλακτικός για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μη λαμβανομένης υπόψη τις διασύνδεσής του με την παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. «Σε συνθήκες πολύχρονης κρίσης και διαρκούς προσπάθειας για επιβίωση των επιχειρήσεων, είναι παράδοξο να αποφασίζουν τρίτοι για λογαριασμό των επιχειρήσεων αυτών», συνεχίζει ο ΣΕΛΠΕ και υποστηρίζει ότι «μια σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους θα ήταν ωφέλιμη και εξίσου αποτελεσματική στο διαθέσιμο εισόδημα, όσο και η αύξηση των μισθών. Εκδηλη είναι η αγωνία του ΣΕΛΠΕ για το μέλλον: «Επιβαλλόμενες αυξήσεις στις αμοιβές ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω αυξήσεις σε επίπεδο κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT