Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/02/19)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές δεν πήγαν στο ραντεβού με τη ΔΕΗ

Κανένα περιθώριο για συμμετοχή στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν άφησαν οι υποψήφιοι επενδυτές στη διοίκηση της επιχείρησης, φτάνοντας στο σημείο να αγνοήσουν την πρόσκληση για συνάντηση που τους απηύθυνε ο Μ. Παναγιωτάκης. Ενα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση, οι επενδυτές διεμήνυσαν στον πρόεδρο της ΔΕΗ ότι δεν πρόκειται να παραστούν. Οι δύο εκ των τριών, μάλιστα, το σχήμα της Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η «Μυτιληναίος» αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ακόμη και στην τηλεδιάσκεψη που πρότεινε η ΔΕΗ μέσω των συμβούλων της για τις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, μετά το λάθος να ανακοινώσει μέσω κύκλων της την πρόσκληση σε συνάντηση. Ακόμη όμως και το ένα επενδυτικό σχήμα, αυτό της CHN Energy – όμιλος Κοπελούζου, που μπήκε στον κόπο να συμμετάσχει, διαπίστωσε ότι απλώς έχασε τον χρόνο του. «Μας παρουσίασαν κάποια πράγματα που βελτιώνουν την εικόνα, αλλά δεν την αλλάζουν. Το ζήτημα δεν είναι να βλέπεις κάτι που είναι λιγότερο κόκκινο, αλλά τη δυνατότητα να γυρίσει στο πράσινο και αυτή δεν την είδαμε». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην «Κ» την εμπειρία του από την τηλεδιάσκεψη με τη ΔΕΗ στέλεχος της ελληνοκινεζικής κοινοπραξίας.

Οι εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής προοιωνίζονται αρνητική έκβαση του διαγωνισμού. Ο Μ. Παναγιωτάκης δεν κατάφερε ούτε καν να τους κρατήσει στον διαγωνισμό έστω και με μια χαμηλή προσφορά που θα έδινε στον ίδιο και τον εποπτεύοντα υπουργό τη δυνατότητα να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, μεταβιβάζοντας το πρόβλημα στους επόμενους. Είχε εξάλλου αρχίσει να στρώνει το έδαφος για αυτό με τις τελευταίες δηλώσεις του τύπου «δεν ξεπουλάμε».

Σε μάχη για δύο εξελίσσεται η διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) μετά την αποχώρηση του κ. Νίκου Καραμούζη, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Μαρτίου. Στη θέση του κ. Καραμούζη στη Eurobank αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς. Σε ό,τι αφορά την ΕΕΤ, οι δύο υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδης. Το θέμα της επιλογής, διά ψήφου, του νέου προέδρου αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ενωσης εντός του Φεβρουαρίου. Ως επικρατέστερος, με βάση την παράδοση που θέλει τη θέση του προέδρου να καταλαμβάνει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας σε μερίδιο αγοράς, είναι ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γ. Χαντζηνικολάου, αλλά τίποτε δεν είναι δεδομένο. Το έργο της ΕΕΤ είναι κρίσιμο, κυρίως στο τμήμα του NPLs Forum, στο οποίο συμμετέχουν τα αρμόδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Δεν βιάζονται για νέα έκδοση

Αλλες 2-3 εκδόσεις προβλέπουν τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για φέτος, μετά την έκδοση του 5ετούς, προκειμένου να αντληθούν άλλα 5 δισ. ευρώ, περίπου, και να καλυφθεί ο στόχος της φετινής χρονιά για 7,5 δισ. ευρώ. Πάντως, λένε ότι δεν βιάζονται για την αμέσως επόμενη έξοδο. Την τοποθετούν το λιγότερο σε 1 μήνα από τώρα, ίσως όμως και σε 1,5 – 2 μήνες, ανάλογα με τις εξελίξεις. Να σημειώσουμε ότι στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup που θα αποφασίσει την εκταμίευση ή όχι των SMPs και ΑNFAs, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου, θα βγει η έκθεση των θεσμών, στην οποία θα βασιστεί η απόφαση. Σημαντικό ρόλο, όμως, για τη διαμόρφωση κλίματος στην αγορά θα παίξει και η δημοσιοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, η οποία ελπίζεται να στείλει ένα θετικό σήμα για τις τράπεζες, ύστερα από καιρό.

To ενσταντανέ της μπουλντόζας

Είναι τόσο μεγάλη η σπουδή της κυβέρνησης για να «κόψει» την κορδέλα στο Ελληνικό, που σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη διερεύνησαν την πιθανότητα να μπει μπουλντόζα για ένα έστω και συμβολικό γκρέμισμα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση διψά να δείξει ότι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προχωρά. Η τελευταία, έχοντας δεχθεί όλο το πολιτικό κόστος για την οριστική υλοποίηση της επένδυσης, θέλει να αποτυπώσει σε φωτογραφίες και φιλμ την έναρξη των εργασιών. Επειδή όμως ο πολιτικός χρόνος πιέζει, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο διεξαγωγής κάποιων πρόδρομων εργασιών που ούτως ή άλλως θα πραγματοποιηθούν από τον ανάδοχο της αξιοποίησης. Ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην επένδυση απέρριψαν τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε εργασιών στο ακίνητο πριν αυτό αλλάξει χέρια οριστικά μέσω της αγοραπωλησίας της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. Εξαίρεση βεβαίως αποτελούν οι εργασίες μετεγκατάστασης των φορέων που ορισμένοι βρίσκονται στο ακίνητο. Πάντως, αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβριο, πολλοί παράγοντες κοντά στη διαδικασία έδιναν ορισμένες πιθανότητες στην παρούσα κυβέρνηση –που αρχικά τόσο πολέμησε την επένδυση– να καταφέρει να εγκαινιάσει το ερχόμενο καλοκαίρι τις εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT