Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/02/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις στην κυβέρνηση προκαλεί ο νόμος Κατσέλη

Ενισχύονται οι ενδείξεις πως υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (φωτ.) και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, εξαιτίας των προωθούμενων αλλαγών στον νόμο Κατσέλη. Ο κ. Δραγασάκης αντιλαμβάνεται πως οι μαξιμαλιστικές θέσεις του υπουργού Επικρατείας για τα όρια προστασίας των τραπεζών θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό ήταν, εξάλλου, το νόημα των πρόσφατων δηλώσεών του στη Βουλή, τις οποίες διαστρέβλωσαν στελέχη της αντιπολίτευσης και ΜΜΕ. Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι, παρά τις προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας, η κυβερνητική απόφαση έχει κυρίως τη σφραγίδα του υπουργού Επικρατείας. Σημειώνεται πως ο κ. Δραγασάκης είχε παλαιότερα την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, αλλά η αρμοδιότητα αυτή μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό πέρασε στον κ. Φλαμπουράρη.

Παραλληλισμοί Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας, χθες, για το Brexit, σε συνέντευξή του στο CNBC, έκανε παραλληλισμούς με την Ελλάδα. Mίλησε για «κούραση» και «κορεσμό» των Βρυξελλών, όπως είχε συμβεί και κατά τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times «τουίταρε», εξάλλου, ότι τα όσα είπε ο Παπακωνσταντίνου ήταν μια επίκαιρη υπενθύμιση πως όταν οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν έναν «δικό τους» (την Ελλάδα) με ανελέητη προσήλωση στους κανόνες, δεν είναι πιθανό να κάνουν εξαιρέσεις για έναν που φεύγει, όπως η Βρετανία. Μάλιστα…

Πλούσια η ατζέντα για τη Γ.Σ. της «Κρητών Αρτος»

Στις 28 Φεβρουαρίου συγκαλείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Κρητών Αρτος», της οποίας πρόσφατα απέκτησε το 60,56% ο όμιλος Switz Group, που εδρεύει στο Ντουμπάι. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ, την έξοδο της εταιρείας από την εναλλακτική αγορά του Χ.Α., την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου –προκειμένου να εκπροσωπείται και ο νέος στρατηγικός επενδυτής– καθώς και την έγκριση για συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας εκτός της έδρας της.

16.000 έλεγχοι εντός του έτους

Περισσότερους από 16.000 ελέγχους (συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης) θα διενεργήσει το 2019 η εφορία. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής προετοιμάζει τον ελεγκτικό μηχανισμό για τους ελέγχους που θα γίνουν φέτος, αλλά και όσους σκέφτονται να… λοξοδρομήσουν. Επίσης ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα διενεργηθούν εντός του έτους 620 έλεγχοι-έρευνες. Η κατανομή των ελέγχων και ερευνών θα οριστεί με το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης 2019, που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Πάντως, το 2018 τα ευρήματα των ελέγχων ήταν εντυπωσιακά και έφθασαν στον καταλογισμό προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Επείγεται η ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων

«Καίγεται» ο Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτ.) για την αύξηση των τιμολογίων και όχι αδίκως, αν δει κανείς τα οικονομικά της ΔΕΗ και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων. Γι’ αυτό και δεν είναι υπερβολή το ότι όπου βρει ευκαιρία θέτει με κάποιον τρόπο το θέμα, αφού άμεσα δεν μπορεί μετά τα απανωτά βέτο του εποπτεύοντος υπουργού Γιώργου Σταθάκη. Αυτή τη φορά το έθεσε στην εκδήλωση της κοπής πίτας των εργαζομένων. Αφού εξήγησε ότι η ΔΕΗ «λόγω του μεγέθους της και του ρόλου της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία» έχει απορροφήσει επιβαρύνσεις πλέον του 1 δισ. ευρώ από διάφορους παράγοντες χωρίς να μετακυλίσει ούτε μικρό μέρος στην κατανάλωση, το γύρισε στις αυξήσεις. Ωστόσο, είπε, «θα επαναλάβω και εδώ, ότι ακριβώς για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγματοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραμμα αντιστοίχου μεγέθους με το περυσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT