Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/11/19)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις από την ΕΚΤ για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή»

Μπορεί κάποιοι –όχι όλοι– στο υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το θέμα του σχεδίου τιτλοποίησης κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, του περίφημου πλέον «Ηρακλή», αλλά η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM), για την ακρίβεια οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για το εάν οι εγγυήσεις ενός κράτους με χαμηλή αξιολόγηση μπορούν να καταστήσουν τους τίτλους που θα διακρατήσουν οι τράπεζες (senior) μηδενικού ρίσκου. Στο ίδιο κλίμα είναι και η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν αυτοί οι τίτλοι δεν θεωρηθούν από τις εποπτικές αρχές μηδενικού ρίσκου, θα επηρεάσουν αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία φέρεται να διαβεβαιώνει τους Ελληνες συνομιλητές του και κυρίως τον υφυπουργό Γ. Ζάββο πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το ερώτημα όμως που καίει και τις τράπεζες και τους προϊσταμένους του κ. Ζαββού είναι τι θα γίνει εάν οι υπηρεσίες της ΕΚΤ και του SSM επιμείνουν στις επιφυλάξεις τους. Θα πάει κόντρα σε αυτές ή θα τις παρακάμψει ο κ. Ενρία και το Δ.Σ. του SSM; Μάλλον απίθανο. Και τι θα ζητήσουν; Το πιο πιθανό, κάποια επιπλέον εγγύηση σε μετρητά ή έστω σε ομόλογα. Δημοσιονομικό κόστος δεν θα υπάρξει, αλλά κάποιες πολιτικές αμυχές θα προκαλέσει. Κι αυτές θέλουν να αποφύγουν στο ΥΠΟΙΚ.

Κίνητρα για ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να ζητούν αποδείξεις αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το μέτρο εκείνο που θα δελεάσει τα «μπλοκάκια» να αναζητούν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, παρά το γεγονός ότι υποχρεούνται να παρουσιάζουν από το 2020 ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.  Ταυτόχρονα, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να μαζεύουν e-αποδείξεις οι οποίες θα φθάνουν επίσης στο 30% του εισοδήματός τους. Εξαιρούνται όσοι έχουν εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και κέρδη από μετοχές. Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους περιορισμού της φοροδιαφυγής που γίνεται στα ενοίκια. Υπάρχει η σκέψη να προσμετρούνται τα ενοίκια στις e-αποδείξεις, καθώς είναι αδύνατον τεχνικά να καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τις πληρωμές μεταξύ λογαριασμών φυσικών προσώπων.

Ασφαλιστική κάλυψη 66 εκατ. γα τη Sunlight

Περισσότερο ενδυναμωμένη βγήκε η εταιρεία Συστήματα Sunlight από την καταστροφή που υπέστη την 1η Μαΐου 2018 από πυρκαγιά. Αρωγός στην ανάκαμψη αυτή ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες κάλυψαν το σύνολο της ζημίας, ύψους 66 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οlympia Group, μητρικής εταιρείας της Sunlight, Γιάννη Καραγιάννη, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι «συνεργάτες ζωής (lifetime partners)» κάθε επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, η νομική σύμβουλος της εταιρείας Τ. Χαδούλη ανέφερε ότι η εταιρεία «κατάφερε να βγει πιο δυνατή από αυτή την ιστορία, γιατί είχε έναν πολύ καλά οργανωμένο μηχανισμό και σύμμαχό της το συνασφαλιστικό σχήμα».

Ξεκινά η επένδυση στο Kilada Hills

Με τιμές της τάξεως των 3.125 ευρώ/τ.μ. ή 2,5 εκατ. ευρώ για μία βίλα 800 τ.μ., σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων, ξεκίνησαν ήδη να προωθούνται σε υποψήφιους αγοραστές οι πολυτελείς βίλες που θα κατασκευαστούν στο νέο τουριστικό θέρετρο Kilada Hills, στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας στην Αργολίδα. Από τις πωλήσεις των εν λόγω ακινήτων αναμένεται να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος της αρχικής επένδυσης, η οποία είναι η πρώτη στρατηγική επένδυση στον κλάδο του τουρισμού, η οποία επιτυγχάνει πλήρη αδειοδοτική ωρίμανση, με την έκδοση της άδειας δόμησης. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, δηλαδή την υπογραφή της άδειας από τον υπ. Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε και ειδική εκδήλωση το πρωί της Παρασκευής. Πρόκειται για επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή 320 επαύλεων, 100 βιλών και 28 κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 178.428 τ.μ., όπως επίσης και μιας υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας 30.000 τ.μ. Μέχρι σήμερα, ο φορέας υλοποίησης, η Dolphin Capital των κ. Μίλτου Καμπουρίδη και Πιερ Χαραλαμπίδη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (αγορά ΑΙΜ), έχει δαπανήσει 80 εκατ. ευρώ, για την αγορά της έκτασης των 2.026 στρεμμάτων, τον σχεδιασμό και την αδειοδότησή της. 

Το παράδοξο με τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η Εθνική Τράπεζα ήταν μάλλον η τελευταία από τις συστημικές που αποφάσισε να βάλει προμήθειες και χρεώσεις σε συναλλαγές, τις οποίες άλλες επέβαλαν πολύ καιρό νωρίτερα, χωρίς να ανοίξει μύτη. Οταν προχώρησε και αυτή με τη σειρά της σε τέτοιες αναπροσαρμογές έγινε χαμός. Υπό αυτή την έννοια έχει δίκιο η διοίκησή της να αισθάνεται «αδικημένη». Οι τράπεζες έχουν –είναι αλήθεια– ανάγκη από βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με χρεώσεις σε πάσης φύσεως συναλλαγές και ειδικά στις ηλεκτρονικές. Η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι μια επένδυση με μακροπρόθεσμα και διατηρήσιμα οφέλη, καθώς τους μειώνει άλλα λειτουργικά κόστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT