Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/01/20)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατυχείς οι συγκρίσεις με την έκδοση του 2009

«Η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του 2009, βελτιώνοντας το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη, και κατέληγαν πως «μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέραν του 2032 που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές». Προφανώς, η διακυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι ένας από τους παράγοντες αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού. Αλλά οι συγκρίσεις με το 2009 είναι μάλλον ατυχείς και εντέλει άχρηστοι. Το 2009 η παγκόσμια οικονομία κλυδωνιζόταν από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η ΕΚΤ υπό τον Τρισέ διατηρούσε υψηλότερα σε σχέση με σήμερα τα επιτόκια και δεν διανοούνταν ποσοτική χαλάρωση. Η Ελλάδα βρισκόταν στο μέσον ενός κυκλώνα, με έλλειμμα 16% του ΑΕΠ και καθόλου θωρακισμένη, όπως διατείνονταν κάποιοι. 

«Στο περίμενε» για τη νέα σύμβαση εργασίας στον ΟΤΕ

Για την ερχόμενη Παρασκευή έχει οριστεί η νέα συνάντηση της διοίκησης ΟΤΕ με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ). Βασικό θέμα συζήτησης είναι η  νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Αν υπάρξει συμφωνία τότε τη Δευτέρα θα συγκληθεί το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ να την επικυρώσει. Αν όχι, για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς ΕΣΣΕ. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα πιθανό, δεδομένου ότι η συμμαχία των στελεχών της ΑΚΕ και των συνδικαλιστών με αριστερές καταβολές (ΕΣΚ, ΑΣΕ κ.λπ.) έχει λάβει τη πρωτοβουλία των κινήσεων ακολουθώντας εκ νέου μαξιμαλιστικές επιδιώξεις.

Επιστρέφουν χρήματα που έκοψαν «εκ παραδρομής»

Τρομοκρατήθηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς είδαν τις συντάξεις Φεβρουαρίου σημαντικά μειωμένες. Πρόκειται για λάθος της ΗΔΙΚΑ η οποία σε ανακοίνωσή της επεσήμανε πως σήμερα τα ποσά θα επιστραφούν στους 3.577 δικαιούχους καθώς «εκ παραδρομής» παρακρατήθηκαν εισφορές υγείας στο επίδομα. Η έλλειψη ενημέρωσης πάντως δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στους συνταξιούχους με αποτέλεσμα να… σπάνε τα τηλέφωνα των εφημερίδων και των δικηγορικών γραφείων.

Κυρώσεις από ΗΠΑ για τον Nord Stream-2

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ολοκληρωθεί από την ίδια την Gazprom, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι κυρώσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού ανάγκασαν την ελβετική Allseas, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών στον κόσμο, το οποίο είχε ναυλώσει η Gazprom, να αποσυρθεί από το έργο.

Αυξημένο ενδιαφέρον για διάσωση α΄ κατοικίας

Επιταχύνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς ωστόσο η συμμετοχή να δικαιώνει ακόμη τις προσδοκίες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενους δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία λήγει στα τέλη Απριλίου και σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που μπαίνουν στην πλατφόρμα είτε διερευνητικά είτε με στόχο να συμπληρώσουν την απαιτούμενη αίτηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ειδικής γραμματείας, 62.200 ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και από αυτούς 41.257 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησής τους, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες ανήλθαν σε 1.821 και οι τράπεζες έχουν απαντήσει σε 649 περιπτώσεις. Οι ρυθμίσεις χρεών αριθμούν 234 περιπτώσεις, ενώ κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί σε 145 δανειολήπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT