Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/03/20)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν τρομάζει από τον ιό ο Γιάννης Στουρνάρας

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται από χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να συμμετάσχει στις κρίσιμες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, όπου αναμένεται να ληφθούν μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, έναντι του επελαύνοντος κορωνοϊού. Κάποιοι συνάδελφοί του, σύμφωνα με το Bloomberg, φοβούμενοι τον ιό, αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν και να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρόκειται για τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Πορτογαλίας. Δύο άλλοι, ο Σλοβάκος Πέτερ Κάζιμιρ και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, θα μεταβούν οδικώς για να αποφύγουν το αεροπλάνο. Κατά το Bloomberg, μέχρι χθες δεν είχαν αποφασίσει τι θα κάνουν οι τραπεζίτες της Ελλάδας, της Σλοβενίας και της Κύπρου. Ωστόσο, την ώρα που το πρακτορείο δημοσίευε το ρεπορτάζ, το αεροπλάνο που μετέφερε τον… «αναποφάσιστο» Γιάννη Στουρνάρα προσγειωνόταν στη Φρανκφούρτη. Σιγά μην τρόμαζε από έναν ιό…

Παρασκευή αντισηπτικών με πρώτη ύλη από την ΑΑΔΕ

Και ενώ η αγορά παρατηρεί ελλείψεις σε αντισηπτικά αλλά και σε πρώτες ύλες, χθες κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την αξιοποίηση ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης που έχουν κατασχεθεί ως προϊόν λαθρεμπορίας από την ΑΑΔΕ, με σκοπό την παρασκευή αντισηπτικών. Υπολογίζεται ότι με τις ποσότητες θα μπορούν να παραχθούν περίπου 250.000-300.000 μπουκάλια του μισού λίτρου. Επίσης, οι εργασίες για την παρασκευή αντισηπτικών ειδών από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ που τους αναλογεί, με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ από τις δαπάνες της επιχείρησης.

Πτώση του τζίρου και στα τυχερά παίγνια

«Ηταν στραβό το κλίμα» με την απαγόρευση του καπνίσματος, έρχεται και ο κορωνοϊός και το πλήγμα διογκώνεται στα επίγεια τυχερά παίγνια (OPAP Play, καζίνο). Ποσοτικά στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν, αλλά παράγοντες των επιχειρήσεων κάνουν λόγο για επιπρόσθετη κάμψη της κίνησης, στην αρχική κάμψη της επισκεψιμότητας που επέφερε η απαγόρευση του καπνίσματος το περασμένο φθινόπωρο. Πάντως διαβλέπουν δύσκολες ημέρες, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των πελατών στους συγκεκριμένους χώρους είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Ο δαίμων, η προσδοκία και η πραγματικότητα

O δαίμων του τυπογραφείου προφανώς προτιμά τις βόλτες με Ι.Χ. από τη ζεστασιά. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι στο φύλλο της Τρίτης δημιούργησε προσδοκίες πτώσης της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κάτω του ενός ευρώ. Η πραγματικότητα είναι πως η αμόλυβδη, λόγω φόρων, δεν θα πέσει κάτω του 1 ευρώ ακόμη κι αν οι Αραβες μας χάριζαν το πετρέλαιο. Προφανώς, η αναφορά στο σχετικό ρεπορτάζ αφορούσε τις εκτιμήσεις για την πορεία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Και πράγματι, σε πείσμα του δαίμονος, χθες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κάτω από το 1 ευρώ, αύριο θα είναι στα 91 λεπτά το λίτρο και στα 89 λεπτά στο τέλος της εβδομάδας.

Λαμβάνει άμεσα 15 εκατ. ο ΔΕΔΔΗΕ

Συνολικό ποσό ύψους 97,266 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ανακτήσει ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω των τιμολογίων χρήσης δικτύου. Η ΡΑΕ έκανε εν μέρει αποδεκτή την αίτηση της ΔΕΗ για την υποανάκτηση του απαιτούμενου εσόδου που είχε εγκρίνει η αρμόδια αρχή, ως αποτέλεσμα της μείωσης της πραγματικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σε σχέση με την προβλεπόμενη ζήτηση. Ετσι, τα ποσά που λάμβανε σε ετήσια βάση ο Διαχειριστής μέσω των τιμολογίων χρήσης του δικτύου διανομής, ο καθορισμός των οποίων βασιζόταν στην πρόβλεψη της ζήτησης, ήταν μικρότερα από τα απαιτούμενα ετήσια έσοδα. Η ΡΑΕ αναγνώρισε με χθεσινή απόφασή της πρόσθετο έσοδο ύψους 97,266 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΔΔΗΕ, εκ των οποίων ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί άμεσα μέσω των τιμολογίων χρήσης του 2019, ενώ το υπόλοιπο θα επιμεριστεί σε ορίζοντα 5ετίας, ώστε να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των τελών του δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT