Ο ΔΗΚΤΗΣ (17/03/20)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη εικονική συνεδρίαση στο ΕΧΕ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η δεύτερη εικονική συνεδρίαση της Αγοράς Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), κατά την οποία πραγματοποιήθηκε γενική δοκιμή του συστήματος διαπραγμάτευσης της αγοράς.

Στην εικονική συνεδρίαση –στην οποία συμμετείχε η ΔΕΗ ως μέλος και ως ειδικός διαπραγματευτής (market maker)– έδωσαν το «παρών» 8 μέλη του ΕΧΕ, που εισήγαγαν 532 εντολές και πραγματοποίησαν 125 συναλλαγές. Σημειώνεται ότι η εικονική συνεδρίαση έγινε με τηλεδιασκέψεις και μεθόδους απομακρυσμένης επικοινωνίας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

«Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έφεραν εις πέρας μια απαιτητική άσκηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η επιτυχία της δοκιμής δείχνει όχι μόνον ότι τα πράγματα προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι η κρίση του κορωνοϊού μπορεί να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου ενέργειας», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς (φωτ.).

Συστάσεις σε φοροτεχνικούς και λογιστές για τηλεργασία

Τηλεργασία και στους λογιστές και φοροτεχνικούς συνιστά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του, τους κάλεσε να οργανώσουν τη λειτουργία των γραφείων τους μέσω τηλεργασίας, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάλεσε, επίσης, τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, να επικοινωνούν μόνο τηλεφωνικά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με τους λογιστές – φοροτεχνικούς τους, ώστε να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία.

Παράπονα από τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας

Πικρία εκφράζει η πλευρά των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας για το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν τους έχει συμπεριλάβει στις εργασίες συντονισμού για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. «Οι ιδιωτικές εταιρείες είναι και αυτές δημοσίου συμφέροντος και έχουμε καταστρώσει σχέδια για τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε, με τους εργαζομένους μας να βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή», τονίζει εκπρόσωπος μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ο συντονισμός θα πρέπει να λάβει υπόψη το σύνολο της αγοράς σε ορίζοντα τριμήνου.

Ενίσχυση νεοφυών εταιρειών από Κομισιόν

Πρόσκληση για την υπαγωγή στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας έχει απευθύνει η Κομισιόν σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι η θέση υπό έλεγχο της πανδημίας είναι κατεπείγουσας σημασίας, η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Τετάρτη 18 Μαρτίου (17.00 ώρα Βρυξελλών).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως συνολικά θα διατεθούν για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) 164 εκατ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, του χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξη τεχνολογιών αιχμής.

Μέτρα για τις αγορές από εποπτικές αρχές

Οσοι διατηρούν ακόμη και ελάχιστες short θέσεις (αρνητικές) σε μετοχές υποχρεούνται πλέον να τις γνωστοποιούν. Αυτό αποφάσισε η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή (κάτι που ισχύει φυσικά και για το Χ.Α.), σε μια προσπάθεια να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της υποτιμητικής κερδοσκοπίας λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στις αγορές. Πλέον, οι κάτοχοι καθαρών αρνητικών θέσεων σε μετοχές που διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ε.Ε. υποχρεούνται να τις γνωστοποιούν όταν οι καθαρές αρνητικές θέσεις τους φθάνουν ή υπερβαίνουν το 0,1% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου (από 0,5% που ήταν πριν). Μάλιστα, όπως προειδοποιεί η Αρχή, ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, αν αυτό απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών της Ε.Ε., για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την προστασία των επενδυτών. Σε ό,τι αφορά την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ίδια επισημαίνει πως παρακολουθεί καθημερινά τις συναλλαγές για ενδείξεις κατάχρησης αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT