Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/04/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θολό το αποτέλεσμα του Eurogroup

Οι πιστωτικές γραμμές του ESM και το πακέτο SURE για την επιδότηση της εργασίας αμοιβαιοποιούν μόνο το κόστος χρηματοδότησης των χωρών για τη λήψη αυτών των δανείων, ενώ αφήνουν ουσιαστικά όλο αυτό το χρέος που θα δημιουργηθεί από τα πακέτα στήριξης του Eurogroup στους ισολογισμούς των ίδιων των χωρών, όπως επισημαίνει η BNP Paribas. Αυτό, προειδοποιεί, αναμένεται να προκαλέσει νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών και στην ουσία θολώνει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της «απάντησης» του Eurogroup. Το πακέτο μέτρων του Eurogroup βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετό, όπως τονίζει η τράπεζα, με το «κλειδί» να παραμένει το ταμείο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, του οποίου οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές (πόσο μεγάλο θα είναι, πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα γίνει ο επιμερισμός του βάρους ανά χώρα) και ανάλογα με αυτές έχει την πιθανότητα να αποτελέσει είτε την «αλλαγή του παιχνιδιού» για την Ευρώπη είτε μια μεγάλη απογοήτευση.

Η «χειμερία νάρκη» των αεροπλάνων

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να μπει σε «χειμερία νάρκη» ένα αεροσκάφος, στο πλαίσιο της αναστολής των πτήσεων. Οπως αναφέρει η Brussels Airlines, η διατήρηση επί εδάφους ενός αεροσκάφους Airbus Α330 απαιτεί 400 εργατοώρες, καθώς απαιτείται να υιοθετηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές συντήρησης που ορίζει η κατασκευάστρια εταιρεία. Για παράδειγμα, τα παράθυρα θα πρέπει να σφραγιστούν προκειμένου να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός των εσωτερικών χώρων λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι τροχοί θα πρέπει καθημερινά να περιστρέφονται ελαφρώς, ενώ οι μηχανές θα πρέπει να προφυλάσσονται ώστε τα πουλιά να μην κάνουν φωλιές.

Αυξήθηκαν 18% οι πωλήσεις των φαρμακείων τον Μάρτιο

Ανοδικά  κινήθηκε η αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων τον Μάρτιο, με τις πωλήσεις σε αξία να σημειώνουν συνολικά αύξηση 18%, τις εβδομάδες από 9 έως 29/3 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2019. Οπως αναφέρουν στοιχεία της IQVIA και επικαλούνται πηγές της αγοράς, το διάστημα αυτό ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι πωλήσεις προϊόντων αυτοθεραπείας που δίνονται χωρίς συνταγή (+62%) καθώς και οι πωλήσεις φαρμάκων (+16%). Στο ίδιο διάστημα 7% αύξηση καταγράφουν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (καλλυντικά).

Τέλος εποχής για τα καρτοτηλέφωνα

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση προκειμένου η υπηρεσία των δημόσιων καρτοτηλεφώνων να αφαιρεθεί από την καθολική υπηρεσία στις τηλεπικοινωνίες. Η ΕΕΤΤ διαπιστώνει μεγάλη μείωση της χρήσης των δημόσιων καρτοτηλεφώνων και προτείνει την αφαίρεση της υποχρέωσης παροχής της σε όλους τους πολίτες. Η τηλεφωνική κίνηση από το 2005 έως το 2018 έχει μειωθεί κατά 95%. Επίσης, η ΕΕΤΤ έχει γίνει δέκτης αιτημάτων ΟΤΑ αφαίρεσης των καρτοτηλεφώνων που έχουν υποστεί βανδαλισμούς. Ανοικτό μένει πάντως το ενδεχόμενο παροχής της υπηρεσίας σε πολυσύχναστα σημεία όπως είναι τα αεροδρόμια, οι σταθμοί λεωφορείων κ.λπ., εφόσον όμως υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Μάχη για τα ενοίκια των καταστημάτων

Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου. Στόχος αμφοτέρων των πλευρών είναι ασφαλώς να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες από το κλείσιμο των καταστημάτων. Μακροπρόθεσμα όμως, στο μυαλό όλων θα πρέπει να είναι η αποφυγή νέου κύματος λουκέτων στην αγορά, φαινόμενο που έπληξε καίρια την αγορά ακινήτων κατά τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επί του παρόντος, στο «τραπέζι» βρίσκεται η επιμήκυνση της έκπτωσης ενοικίου 40% και για τους μήνες μετά την έξοδο από την καραντίνα, ζήτημα που έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας το μέτρο να παραταθεί έως το τέλος του 2020, όχι μόνο για τα καταστήματα που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, αλλά και για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στη ρύθμιση μόλις πριν από λίγες ημέρες. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, ζητούν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25%, για όλους τους φορολογουμένους, εφόσον είναι συνεπείς ως προς την πληρωμή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT