Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/08/20)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση προκαταβολής φόρου με ηλεκτρονικό μήνυμα

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα ενημερωθούν όλες οι επιχειρήσεις για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου από 50% έως 100% που θα πληρώσουν φέτος. Με μήνυμα στην ηλεκτρονική τους θυρίδα στο Τaxisnet, θα γνωρίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα το ποσοστό της μείωσης και εν συνεχεία θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα), που δικαιούνται μείωση της προκαταβολής και έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση εισοδήματος για το έτος 2019, μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από τη μείωση της προκαταβολής, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση μέχρι και τις 30/12/2020. Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται. Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με τον μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου. Η ενημέρωση του συστήματος myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 10/8 ενώ θα υπάρξει και ειδική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Την ίδια ημέρα θα αποσταλούν και τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δήλωση φόρου εισοδήματος.

Δύο νέες υπηρεσίες

για την τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του κοινού παρουσιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, οι πελάτες του μπορούν, καλώντας όλο το 24ωρο το τηλεφωνικό κέντρο 11500 (ή τον τηλεφωνικό αριθμό 211.190.0500) να ζητήσουν να τους καλέσει το εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας το ονοματεπώνυμό τους και το τηλέφωνο επικοινωνίας τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η αμεσότερη επικοινωνία και η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους. Ταυτόχρονα ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε τη νέα εφαρμογή My DEDDiE App για  κινητές συσκευές, για τη δήλωση βλάβης. Οι πελάτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή στη συσκευή τους και να δηλώνουν περιστατικά που αφορούν προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους. Το νέο app συμπληρώνει την υπηρεσία «Online δήλωση βλάβης» που παρέχει ο ΔΕΔΔΗΕ εδώ και μερικούς μήνες μέσα από το site του. 

Μέτρα στήριξης ναυτικών
 

Αναδρομική ανάσα για τους ναυτικούς, με υπουργική απόφαση που ορίζει ότι το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για όλους όσοι δεν τελούν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους θα καλύπτεται για ένα τρίμηνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τους όρους και τη διαδικασία για την επιδότηση των  ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών καθορίζει κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Σύμφωνα με αυτή,  οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 01.07.2020 έως 30.09.2020.
 
40 εκατ. για «κατέβασμα» εφαρμογών
 

Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ δαπάνησε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων κατόχων κινητών συσκευών για την αγορά εφαρμογών παιχνιδιών μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων Google Play και της App Store. Η δαπάνη αυξήθηκε κατά 93%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Κ» από την αμερικανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων τεχνολογικών εφαρμογών Sensor Tower. Η εκτόξευση του ποσού αυτού σχετίζεται  με την καραντίνα που διήρκεσε περισσότερο από δύο μήνες, «τροφοδοτώντας», συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 64,2 εκατ. downloads, αριθμός αυξημένος κατά 26,4%, συγκριτικά με πέρυσι. Οι τρεις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, βάσει αριθμού downloads, είναι η Gardenscapes της Playrix, όπου ο παίκτης θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει ικανότητες κηπουρού, η Coin Master της Moon Active, όπου ο χρήστης μεταφέρεται σε χωριό Βίκινγκ και το Fishdom της Playrix που είναι παζλ. Τα παιχνίδια όμως, για τα οποία οι χρήστες ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα είναι τα Coin Master, Garena Free Fire (παιχνίδι επιβίωσης) της Garena Games και Lords Mobile (στρατηγικής) της IGG.
 
Προβλέπεται συνέχεια στο ράλι της τιμής του χρυσού
 
Το ράλι της τιμής του χρυσού όχι μόνο δεν τρομάζει τους αναλυτές, αλλά, αντιθέτως, τους ωθεί να «ανεβάσουν» τις εκτιμήσεις τους. Πριν από λίγες ημέρες η Goldman Sachs αύξησε κατά 15% την πρόβλεψή της για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου για τους επόμενους 12 μήνες, στις 2.300 δολ. η ουγγιά από 2.000 δολ. πριν. Την Παρασκευή η Citi και η Société Générale αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους. Από τις 2.000 δολ. που έβλεπε πριν, η Citi πλέον εκτιμά πως στους επόμενους 6-12 μήνες η τιμή του μπορεί να εκτοξευθεί στις 2.300 έως και 2.500 δολ., ενώ η SocGen προβλέπει πως έως το α΄ τρίμηνο του 2021 ο χρυσός θα φτάσει στις 2.200 δολ. από 1.800 δολ. που είχε προβλέψει τον Ιούνιο. 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT