Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/08/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

30.000 αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικού

Ξεπέρασαν τις 30.000 οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής για ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Η πορεία των αιτήσεων δείχνει ότι ο ρυθμός υποβολής, αν και μειωμένος σε σχέση με τις πρώτες ημέρες που άνοιξε για τους ενδιαφερομένους η πλατφόρμα, παραμένει υψηλός παρά τη ραστώνη του Αυγούστου. Δικαιούχοι του προγράμματος «Γέφυρα» είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα λόγω κορωνοϊού.

Αποχώρησε από την Alpha Αστικά Ακίνητα ο κ. Τσακλόγλου

Την παραίτησή του υπέβαλε από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Αστικά Ακίνητα, όπου συμμετείχε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, ο Παναγιώτης Τσακλόγλου. Πρόκειται για κίνηση απαραίτητη και αναμενόμενη καθώς ο κ. Τσακλόγλου, που τελούσε και πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας, διορίστηκε ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ακινήτων του ομίλου Alpha θα πραγματοποιήσει στις 25 Αυγούστου την προγραμματισμένη ετήσια γενική συνέλευση, η οποία, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019.

Στις 30 Σεπτεμβρίου η 4η δόση του επιδόματος παιδιού

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την 4η δόση του επιδόματος παιδιού για το 2020 στους δικαιούχους. Η πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού, Α21» επαναλειτουργεί προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις ή τυχόν τροποποιήσεις. Η πλατφόρμα είχε προσωρινά κλείσει στις 17 Ιουλίου, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή. Πλέον έχει ανοίξει και για τους τελευταίους που υπέβαλαν δήλωση, καθώς το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία δήλωση.

Βιντεοκλήση με τον έφορο για ΑΦΜ

Μέσω βιντεοκλήσης θα μπορούν στο εξής οι φορολογούμενοι να κάνουν έναρξη εργασιών και να παίρνουν ΑΦΜ. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει η υπηρεσία myAADElive και προβλέπεται σε νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, με την οποία τροποποιήθηκε το υφιστάμενο πλαίσιο απόδοσης ΑΦΜ, μεταβολής στοιχείων και έναρξης/μεταβολής και διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις στον υπάλληλο της ΔΟΥ ή να τις αποστείλει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην myAADElive. Eφόσον επιλέξει τη λύση αυτή, κλείνει ραντεβού για βιντεοκλήση με τη φορολογική διοίκηση. Μάλιστα, «η συνομιλία βιντεοσκοπείται και παραμένει στη διάθεση της φορολογικής διοίκησης για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας».

Χτίζουν και περιμένουν το τέλος της πανδημίας

«Αντοχές» παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα, παρά την πανδημία. Τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής, σε συνδυασμό και με την πεποίθηση μεγάλης μερίδας κατασκευαστών ότι μόλις περάσει η πανδημία θα επιστρέψουν οι αγοραστές, έχουν ως αποτέλεσμα να συγκρατηθούν οι απώλειες το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, τον Μάιο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε αύξηση κατά 4,4% στην επιφάνεια και κατά 5,3% στον όγκο. Ακόμα πιο ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του φετινού πρώτου πενταμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου έχει σημειωθεί ετήσια αύξηση κατά 15,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 24,6% στην επιφάνεια και κατά 24,6% στον όγκο. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι περισσότεροι θεωρούν την παρούσα περίοδο κατάλληλη για νέες επενδύσεις, πιστεύοντας ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια ταχύτερη ανάκαμψη της κτηματαγοράς, σε λίγους μήνες, εφόσον έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία. Η αναστολή του ΦΠΑ 24% για όλες τις άδειες που θα εκδοθούν έως το τέλος του 2022 έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT