Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/08/20)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «πρωταθλητές» του κοινωνικού τουρισμού

Μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα 45.715 επιταγές κοινωνικού τουρισμού που παρέχει ο ΟΑΕΔ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 408% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Αυγούστου του 2019. Το γεγονός ότι οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς επισήμανε και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, καθώς διαπίστωσε ότι από την 1η έως τις 17 Αυγούστου ενεργοποιήθηκαν συνολικά 45.715 επιταγές σε τουριστικά καταλύματα και 7.500 επιταγές ακτοπλοϊκής μετακίνησης. «Πρωταθλήτριες» στις επιλογές των δικαιούχων –που όμως δείχνουν και την αλλαγή επιλογών των Ελλήνων, λόγω της πανδημίας– είναι οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, όπου ενεργοποιήθηκαν 7.224 επιταγές (16%), Θάσου με 3.584 επιταγές (8%), Εύβοιας με 3.226 επιταγές (7%), Πιερίας με 3.161 επιταγές (7%) και Πρέβεζας με 2.796 ενεργοποιημένες επιταγές κοινωνικού τουρισμού (6%).

Γκρίνια για την καθυστέρηση των στοιχείων του ΑΕΠ

Δυσαρέσκεια υπάρχει, μαθαίνουμε, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την καθυστέρηση με την οποία δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για το ΑΕΠ. Οπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τα στοιχεία στις 4 Σεπτεμβρίου και εν τω μεταξύ το οικονομικό επιτελείο έχει να σχεδιάσει τα φθινοπωρινά μέτρα και να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2021, με βάση τα δεδομένα του οποίου θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τις φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ. Για όλα αυτά, το ΑΕΠ β΄ τριμήνου θα είναι κρίσιμο, αλλά όχι εγκαίρως διαθέσιμο. Εξ ου και η γκρίνια.

Nέος πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ ο κ. Αρταβάνης-Τσάκωνας

Νέος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου του 2020 ο καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας. Μέχρι τότε, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ Αρίστος Δοξιάδης. Ο κ. Αρταβάνης-Τσάκωνας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Χημεία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Πραγματοποίησε το διδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία και μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία και στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ.

Δέσμευση επενδυτών για αναδάσωση Ερημίτη

«Με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε την ταυτόχρονη εκδήλωση και εξέλιξη πυρκαγιών, σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά μέτωπα, στον Ερημίτη της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου όπου θα υλοποιηθεί το Kassiopi Project», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας της επένδυσης NVH Capital. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, περίπου 130 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. Ομως σύμφωνα με την NCH, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα: «Οπως φαίνεται, η αποψίλωση, στην οποία είχαμε προβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν, περιόρισε τα μέτωπα των πυρκαγιών», ισχυρίζεται και προαναγγέλλει «αναδάσωση της περιοχής, ώστε η έκταση που κάηκε να ξαναγίνει πράσινη, να ανακτήσει τον αρχικό της χαρακτήρα και φυσικό της πλούτο».

Αναβάθμιση από S&P της Eldorado Gold

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του καναδικού μεταλλευτικού ομίλου Eldorado, από B σε B+, και τη διατήρηση του outlook σε «σταθερό» προχώρησε η S&P Global Ratings. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμησή του ότι το προσαρμοσμένο χρέος προ EBITDA θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο μόλις κάτω από το 2x, από το 2020 στο 2022. Οσον αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία, στηρίζουν μια σχετικά σταθερή παραγωγή για την περίοδο μετά το 2020. Κατά την S&P Global Ratings, η σχεδιαζόμενη μείωση του χρέους τη φετινή χρονιά βελτιώνει το χρηματοοικονομικό προφίλ της Eldorado Gold και μειώνει την ευαισθησία της σε μελλοντική υποχώρηση των τιμών του χρυσού. Σημειώνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, η Eldorado εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 47%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, τα οποία ανήλθαν σε 256 εκατ. δολάρια.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT