Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/08/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού Χατζηδάκη, Πάιατ για την ενέργεια

Θέματα ενεργειακής πολιτικής συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Η ατζέντα περιλάμβανε τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, την πορεία εκτέλεσης των έργων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, όπως και του FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Εγινε, ακόμη, επισκόπηση των αμερικανικών ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο και διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση. Ενδεικτικά, σε αυτές ανήκουν η επένδυση της ONEX στην Ελευσίνα, η προσφορά της Black Summit για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η επέκταση της παρουσίας της Tesla στην Ελλάδα και η έναρξη του επενδυτικού σχεδίου της Blink στον χώρο της ηλεκτροκίνησης. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παρείχαν σχεδόν τη μισή ποσότητα από τα 2.651.903 κυβικά μέτρα LNG που εισήγαγε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ακόμη μία επιτροπή για τη βιομηχανία

Νέα επιτροπή για τη βιομηχανία συστάθηκε, στην οποία συμμετέχουν έξι υπουργοί και εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με τον κλάδο της βιομηχανίας, με στόχο τη χάραξη εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ ως μέλη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δημιουργία της θυμίζει παρόμοιες πρωτοβουλίες τις οποίες είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς να αποδώσουν.

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε χθες πως ξεκινάει τη διαδικασία εκκαθάρισης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) 2020 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 11 π.μ. και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2020 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2020. Ο φετινός φόρος θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο.

Ολα τα σενάρια ανοικτά για τη Ρουμανία

Στρατηγικές επιλογές αξιοποίησης, όπως η πώληση, διερευνά ο ΟΤΕ για τις συμμετοχές του σε Telekom Romania και Telekom Romania Mobile. Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερομένους. Τις διευκρινίσεις αυτές παρέσχε χθες ο ΟΤΕ σε συνέχεια δημοσιευμάτων που φέρουν τη γαλλική εταιρεία Orange και το υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας να έχουν υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για την απόκτηση του κλάδου σταθερής της Telekom Romania –της οποίας ο ΟΤΕ ελέγχει το 46%– και τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας. «O ΟΤΕ δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τυχόν συμφωνίες άλλων εταιρειών με κρατικούς φορείς σχετικά με τη συμμετοχή του ρουμανικού δημοσίου στην Telekom Romania», αναφέρει η εταιρεία.

Δεν ζητούν απαγόρευση της κρουαζιέρας

Επιστολή με την οποία υπογραμμίζει ότι δεν ζητεί την εκ νέου απαγόρευση της κρουαζιέρας απέστειλε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας διαμαρτυρόμενη για την αξιολόγηση της ανακοίνωσής της από τον αρθρογράφο ως «έμμεση πλην σαφή έκκληση για κάτι τέτοιο». Η ανακοίνωση, πάντως, αναφέρει αυτολεξεί πως «επιβάλλεται όπως με κάθε τρόπο αποφευχθούν κρούσματα σχετικά με την COVID-19 στα κρουαζιερόπλοια, γιατί τότε η επανεκκίνηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, επηρεάζοντας σίγουρα την ανάκαμψη στα επόμενα έτη» και  πως «το γεγονός ότι, τελευταία, τα κρούσματα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, έχουν σημαντική άνοδο είναι βέβαιο ότι θα προβληματίσει και πάλι τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για τους κατάλληλους χειρισμούς, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία μας και φυσικά τους τουριστικούς προορισμούς με τον πιο ασφαλή τρόπο». Προσθέτει μάλιστα ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν εμφανίστηκαν κρούσματα σε πλοία, με τα γνωστά προβλήματα, τα οποία τελικά έφεραν το lockdown στους ελληνικούς λιμένες». Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT