Ομόλογο έως 200 εκατ. εκδίδει ο ΟΠΑΠ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως 200 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 150 εκατ. ευρώ, δρομολογεί ο όμιλος ΟΠΑΠ. Ο κύβος ερρίφθη κατά το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, με την έκδοση ομολόγου να αποτελεί μια επιλογή που η διοίκηση της εισηγμένης αξιολογεί τους τελευταίους μήνες. Για τον σκοπό αυτό, θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς ομολογίες οι οποίες, κατά πρόσφατα δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, θα είναι επταετούς διάρκειας, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα τοποθετείται περίπου στο 2,3%. Ο ΟΠΑΠ στις 23 Μαρτίου είχε προχωρήσει στην προπληρωμή του συνόλου της ονομαστικής αξίας των ομολογιών ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει και διαθέσει μέσω δημόσιας προσφοράς τον Μάρτιο του 2017. Για την ιστορία αναφέρεται ότι το ομόλογο εκείνο είχε υπερκαλυφθεί κατά δύο φορές. Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκδοση του ενημερωτικού δελτίου που αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ξεπερνάει τα 19 εκατ. ευρώ το τίμημα για τη «Μαλαματίνα»

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία απόκτησης της «Μαλαματίνα» από τη Mantis Group, καθώς καταρτίζεται και οριστικοποιείται το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα εξαγοράς της «Μαλαματίνα» από τη Mantis Group ξεπερνάει τα 19 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα χρέη της οινοποιίας προς τις τράπεζες, τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές και το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και ενδιάμεση χρηματοδότηση 2-3 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση της εταιρείας μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης.

Ευνοϊκές οι συνθήκες για τη φαρμακοβιομηχανία

«Στην Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή η τάση να παράγονται τα φάρμακα εντός Ευρώπης και όχι να είναι εξαρτημένη από χώρες που βρίσκονται μακριά». Πρόκειται, βεβαίως, για συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και αναφέρθηκε χθες σε αυτήν ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, μιλώντας σε εκδήλωση για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Τούτο, αν μη τι άλλο, ευνοεί περαιτέρω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. 

Με ταχύ ρυθμό η απολιγνιτοποίηση

Εναν από τους ταχύτερους ρυθμούς απεξάρτησης από τη χρήση άνθρακα (στην περίπτωσή μας λιγνίτη) εμφανίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός 5ετούς μείωσης υπολογίζεται στο 8,9%, (στοιχεία 2018) χαμηλότερος μόνο από του Ηνωμένου Βασιλείου 12,4% και του Ισραήλ 9,4%. Το «σημείο εκκίνησης» της Ελλάδας, δηλαδή ο αρχικός βαθμός εξάρτησής της από τον άνθρακα, ήταν επίσης πολύ υψηλό, 29,9%, αν και σε άλλες χώρες ήταν υψηλότερο, στην Κίνα 69,7%, στην Αυστραλία 39,7% και στο Καζαχστάν 51,3%. Το ΔΝΤ αναφέρει, επίσης, ότι ο άνθρακας ως πηγή ενέργειας στην Ελλάδα θα υποκατασταθεί κυρίως από φυσικό αέριο.

O SSM λέει «ναι» σε εθνικές bad banks

Υπέρ της δημιουργίας εθνικών bad banks τάχθηκε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία (φωτ.), σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ο Ενρία σημείωσε πως, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του SSM, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των NPLs που προκαλεί η πανδημία, ωστόσο σε περίπτωση ενός δεύτερου σοβαρού κύματος της COVID-19 το σύνολο των ευρωπαϊκών NPLs μπορεί να εκτοξευθεί στο 1,4 τρισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, οι εταιρείες διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Companies) μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών. Οπως τόνισε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε χώρες μετά την τελευταία κρίση. Εάν συνεπώς δομηθούν σωστά, δεν θα έχουν κόστος για τους φορολογουμένους. Παρότι υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής bad bank, υπογράμμισε, ένα δίκτυο εθνικών bad banks μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά και να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT