Tο ευρώ νίκησε το δολάριο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δολάριο έχασε πλέον την πρωτοκαθεδρία που είχε εδώ και οκτώ συνεχή έτη ως το Νο 1 νόμισμα διεθνών συναλλαγών, σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT), o οποίος διαχειρίζεται διασυνοριακά μηνύματα πληρωμών για πάνω από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 200 χώρες. 

Την τελευταία φορά που το ευρώ είχε την πρώτη θέση ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με το Bloomberg, στην οποία και επέστρεψε, και ακολουθείται από το δολάριο, τη στερλίνα, το γιεν και το καναδικό δολάριο. Η αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο, η ύφεση λόγω της κρίσης της πανδημίας και η πολιτική αβεβαιότητα ήταν μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη μείωση του ποσοστού των διεθνών συναλλαγών σε δολάριο, με το νόμισμα να έχει αποδυναμωθεί πάνω από 11% από το υψηλό του Μαρτίου. Ετσι, το 37,82% των συναλλαγών στο σύστημα Swift έγιναν σε ευρώ τον περασμένο μήνα, αύξηση 6% σε σύγκριση με το τέλος του 2019.

Οι έμποροι ζητούν να ανοίξουν 1η Δεκεμβρίου

Να ανοίξει το λιανεμπόριο αμέσως μετά τις 30 Νοεμβρίου, και μάλιστα να προηγηθούν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ζητεί με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Στην επιστολή γίνεται λόγος για κίνδυνο επιβίωσης χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς ο τζίρος τους είναι μηδενικός αυτές τις ημέρες –μιας και πολλές εξ αυτών δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα– και συνακολούθως απώλειας πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επίσης, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στο 84,49% το ποσοστό του ΟΠΑΠ στη Stoiximan

Mε ποσοστό 84,49% ελέγχει την επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο (SMGC) ο ΟΠΑΠ, ύστερα από την προσυμφωνηθείσα απόκτηση πρόσθετου έμμεσου μεριδίου 15,48%. Η συναλλαγή, που έλαβε χώρα μέσω της θυγατρικής του ΟΠΑΠ, Opap Investment, συνοδεύεται με συνολικό αντάλλαγμα 43,3 εκατ. πλέον αναλογούντων καθαρών ταμειακών διαθεσίμων. Προβλέπεται και η καταβολή, για το 2020 και το 2021, ποσοστού επί των μελλοντικών κερδών, υπό τον όρο επίτευξης κριτηρίων απόδοσης που έχουν οριστεί για τη SMGC.

Αργεί η ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού

Τα νέα στο μέτωπο των εμβολίων σίγουρα είναι ενθαρρυντικά και οδήγησαν σε ράλι τις μετοχές του τουριστικού κλάδου διεθνώς, ωστόσο η πραγματική ανάκαμψη στα οικονομικά του μεγέθη θα αργήσει να φανεί, επισημαίνει η Deutsche Bank. H ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού θα αρχίσει να υλοποιείται όταν αρθούν πλήρως τα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα και υπάρχει λιγότερος φόβος μεταξύ των ταξιδιωτών σχετικά με τη μετάδοση του ιού. Αυτό θα συμβεί όταν α) τα νέα κρούσματα COVID τεθούν σε έλεγχο σε βασικές γεωγραφικές περιοχές και β) ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός της πλειονότητας του πληθυσμού δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021 το νωρίτερο.

Το πρόγραμμα εθελουσίας παρατείνεται

Μικρή παράταση έως τα τέλη του μήνα δόθηκε στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, αποκλειστικά για όσους εργάζονται σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τυπικά χθες και σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή προσέγγισε τα 900 άτομα. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι εργαζόμενοι υπό την προϋπόθεση 3ετούς υπηρεσίας στην τράπεζα και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus φτάνει τις 180.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης θα ξεπεράσει τα 1.000 άτομα, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο. Οσοι εργαζόμενοι στο δίκτυο αποχωρήσουν θα λάβουν +20% στο ποσό αποζημίωσης, ενώ όσοι εργάζονται σε καταστήματα που κλείνουν θα λάβουν επιπλέον 2 μισθούς. Οι επιπλέον παροχές αφορούν τους εργαζομένους στους νομούς Καβάλας, Γρεβενών, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Κερκύρας, Πρέβεζας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Κιλκίς, Πιερίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT